Bixby: Samsung má umělou inteligenci a tvrdí, že je lepší než Siri

  • Umělá inteligence / hlasový asistent Bixby vypadá nadějně
  • ...ale česky (zatím) neumí
  • Natočili jsme demo, ale jestli je lepší než konkurence, ukáže až praxe

Apple má Siri, Google Assistanta, Microsoft Cortanu a Samsung si loni koupil Viv, která se s Galaxy S8 poprvé dostává do mobilu jako hlasový asistent Bixby. Plány jsou velké, ale s umělou inteligencí je to běh na dlouhou trať. Na videu je krátké demo, až budoucnost ukáže, kdy a co Samsung Bixbiho naučí. Umí korejsky a anglicky, brzy přibude španělština a čínština. O češtině ani zmínka.

Samsung Bixby, demo z londýnské akce:

Bixby má čtyři pilíře:

  • Vision
    Galaxy S8 rozezná okolní objekty, stačí ve fotoaparátu kliknout na Bixby tlačítko. Telefon na demo stánku rozpoznal víno, zobrazil jeho detaily a doporučil, k jakému jídlu se hodí. Poznal významnou budovu i sladkost, kterou nabídl k zakoupení online. Vše tedy bude záležet na dostupných databázích. Dokáže ji Samsung smysluplně naplnit?
  • Voice
    Jde o rozpoznání hlasu, ať zrovna s telefonem děláte cokoliv. Jako příklad jsme viděli zavolání kontaktu. Figurant vytáhl telefon z kapsy, ten se automaticky odemkl rozpoznáním obličeje a po podržení tlačítka Bixby telefon poslouchal hlasový příkaz. Demo proběhlo hladce, ale bude to tak i v reálu?
  • Bixby Remider
    ...vás hlasem upozorní na blížící se schůzky a další informace, které by bylo vhodné vědět.
  • Bixby Home
    ...je obrazovka s tipy, jak hlasového asistenta lépe využívat. Dostanete se k němu z domovské obrazovky posunutím doleva.

Bixby ví, co právě děláte

Samsung slibuje, že Bixby přes hlasové povely zvládne většinu z toho, co byste jinak dělali prstem na displeji. Nepotřebuje přesné příkazy, význam si vytáhne z běžné hovorové věty, a když mu chybí nějaká informace, prostě se zeptá. Hlasem, textem na displeji, či výběrem z možností, z kontaktů apod.

 

Bixbiho udělali stejní lidé, jako Siri. Tehdy prodali Applu, tentokrát Samsungu

 

Bixbymu můžete bez přesných frází nadiktovat povely jako „otevři aplikaci“„najdi obrázky a umísti je do složky“, „nastav obrázek jako pozadí“ apod., které postupně zpracuje. Průvodce umí rozeznat aktuální kontext, tj. kterou aplikaci zrovna používáte, a kde se v ní přesně nacházíte. Když budete mít např. otevřený obrázek a řeknete „ukaž jej na TV“, Bixby bude vědět, že máte na mysli zrcadlení snímku na blízkou televizi.

Funkčnost Bixby bude ze začátku limitována na 10 předinstalovaných aplikací (Číselník, Kontakty, Galerie, Zprávy, Správce souborů a další), další přibudou postupně. V další fázi přijde SDK, které umožní integrovat Bixbiho do aplikací třetích stran.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Podívejte se, co uměla Viv před rokem (než ji koupil Samsung a přejmenoval na Bixby)
Diskuze (7) Další článek: Samsung Galaxy S8: Známe české ceny a datum startu

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S8+, Assistanta, Google a Microsoft, Rozpoznání obličeje, TV +, Samsung Bixby, Sam, Hlasový příkaz, Bixby!, Květiny, Zavolání, Bixby Home