BlackBerry prohloubilo ztrátu a propustí 4 500 lidí

Výrobci smartphonů BlackBerry se nepodařilo vymanit ze ztráty, ve druhém fiskálním čtvrtletí vykázala kanadská společnost obrovskou provozní ztrátu v hodnotě téměř miliardy dolarů, čímž předčila negativní výhled analytiků. Důsledkem bude další masivní propouštění, ze zbylých 12 700 zaměstnanců (v nejlepších dobách RIM jich ve firmě pracovalo 20 tisíc) odejde dalších 4 500 lidí. To odpovídá zhruba 40 procentům celkové pracovní síly firmy.

Klepněte pro větší obrázek
Ani sympatickému modelu BlackBerry Q10 se nepodařilo zvrátit nepříznivé provozní výsledky

BlackBerry tak pomalu ale jistě směřuje do stádia, kdy firma oseká náklady na minimum, aby se stala zajímavou pro potenciálního kupce. Ještě více pesimistickou variantou je potom úplný rozpad společnosti. V průběhu příštích devíti měsíců chce BlackBerry snížit provozní náklady o 50 procent a chce se změnit v menšího hráče, který vyplní mezery na trhu. Těch ale po rozmachu společností Apple a Samsung není mnoho. Někteří analytici jsou proto k tomuto plánu skeptičtí.

Vývoj akcií BlackBerry od roku 2009:

Klepněte pro větší obrázek
Graf: Yahoo! Finance

Čistá provozní ztráta BlackBerry za fiskální čtvrtletí, které končilo 31. srpna, se pohybuje těsně pod hranicí miliardy amerických dolarů (950 až 995 milionů USD). Její přesnou výši firma upřesní. Ztrátu způsobily odpisy a další faktory. Očištěná čistá ztráta, tedy bez zahrnutí změny hodnoty zásob a nákladů na restrukturalizaci, se má pohybovat v rozmezí 250 milionů až 265 milionů dolarů. Příjmy mají činit 1,6 miliardy USD, z toho téměř polovina má být z divize služeb.

Diskuze (45) Další článek: Samsung a Apple: přátelé uvnitř, nepřátelé navenek

Témata článku: Blackberry, , , Blackberry Q10, Propust, Pro +, Lid, Black, Čistá ztráta, Provozní ztráta