Chceme u Samsungů Snapdragony! Petice proti Exynosům má už 11 tisíc podpisů

Na webu Change.org se objevila petice, která má Samsung, samozřejmě v ideálním případě, donutit na celém světě u svých topmodelů používat výhradně Snapdragony. V současné době totiž modely řad Galaxy S a Galaxy Note dostávají nejvýkonnější Snapdragon jen na americké půdě, zatímco v Evropě běží topmodely na čipsetech Exynos, které vyrábí polovodičová divize Samsungu.

Petice se opírá o argument, který lze těžko vyvrátit. V syntetických testech získávají modely se Snapdragonem větší skóre v benchmarcích, než identické modely poháněné Exynosem. Kupříkladu, Snapdragon 865, který dostaly americké „es dvacítky“, používá jádra Cortex-A77, která jsou až o 20 % výkonnější než Cortex-A76 použitá u Exynosu 990. A výkonnostní rozdíly panují i mezi dvěma přidruženými grafickými čipy Adreno 650 a Mali G77. Různé zdroje se však shodují, že při běžném používání zařízení si rozdílů mezi čipsety nemáte šanci všimnout.

Petice dále zmiňuje, že: „se modely s Exynosem se rychleji zahřívají, mají menší výdrž na jedno nabití a dochází u nich k dřívějšímu dynamickému škálování frekvence. (tzv. CPU Throttling)“ . Petice dále zmiňuje použité fotoaparáty. Podle jejího znění používá Samsung v USA kvalitativně lepší fotočipy od Sony, zatímco ve zbytku světa nabízí své snímače značky ISOCELL.

Na druhou stranu, Samsung u dalších topmodelů používá čipsety od Qualcommu. U nás prodávaný Galaxy Fold běží na Snapdragonu 855, Galaxy Z Flip zase na Snapdragonu 855+. Proč by třeba řada Galaxy Note20 v Evropě nemohla i v Evropě běžet na Snapdragonu 865? Zda petice něco změní, není vůbec jasné, pokud se k ní chcete přidat i vy, můžete svůj podpis připojit zde. V době psaní článku měla petice přes 11 tisíc podpisů.

Diskuze (34) Další článek: RECENZE: Samsung Galaxy A71 – střední třída se důkladněji zaměřuje na focení

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy S20, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 512GB, Samsung Galaxy S20+, Petice, Samsun, Podpis, ISOCELL, Pro +, Model, Galaxy Fold Galaxy, Evropa, Čipset, Exynosu, Exynosem, Snapdragony