Čínský výrobce nedal do mobilu barevný displej, ale elektronický papír. Výsledkem je geniální kompromis

Pojďme začít negativy toho kompromisu. S tímhle mobilem si prostě nepustíte video, nezahrajete si na něm hru, také Instagram nebo Facebook stojí docela za houby. Všechno je ve stupních šedi a displej se překresluje šíleně pomalu.

Pozitiva jsou jasná. E-ink displej spotřebovává energii pouze při změně stavu, nikoliv na zobrazování samotné, takže je výýýrazně úspornější než běžné barevné IPS nebo OLED panely. V kombinaci s úsporným hardwarem a 4 100 mAh baterií výrobce slibuje výdrž až 10 dní! My mu budeme věřit tak polovinu, ale i to je docela úspěch. Dalším trumfem bude cena – pouhých 100 dolarů. K nám tato firma nedováží, takže když si mobil objednáte z Číny, mohli byste být někde kolem tří tisíc.

Jmenuje se Hisense A5, jeho e-ink panel má úhlopříčku 5,83" a rozlišení 640 × 720 pixelů. Jinak je to běžný levný smartphone s Androidem. Procesor Qualcomm Snapdragon 439, operační paměť 4 GB RAM, úložiště ve variantách 32 a 64 GB, k tomu paměťová karta a kupodivu pouze jeden slot na SIM kartu. Nechybí podpora LTE sítí včetně VoLTE, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, hudbu si do sluchátek pošlete přes klasický 3,5mm konektor. Fotoaparát je barevný, jen si ty barvy přímo v mobilu moc neužijete. Vzadu je 13MPx kamera s bleskem a světelností f/2, vepředu 5MPx. Operační systém Android je ve verzi 9.0 Pie.

Na jednu stranu jsem nadšený tím, že takový přístroj existuje, na druhou stranu přemýšlím, pro koho vlastně je. Typický uživatel moderního smartphonu by asi byl trochu nešťastný – o omezeních jsme mluvili hned v úvodu, ale myslím, že v praxi bude největší otrava psaní na klávesnici. Dotyková vrstva má normální odezvu, ale napsané znaky se zobrazí až s více než sekundovým zpožděním, takže vlastně budete psát poslepu.

Takže pro koho? Velmi nenáročný uživatel, kterému nesejde na sociálních sítích a videu? Na přečtení zpráv z webu a používání statických aplikací může posloužit velmi dobře. Možná se najde i nějaký náruživý čtenář elektronických knih, který by u své čtečky uvítal funkce chytrého telefonu.

Telefon byl ve fázi prototypu k vidění už na zířijovém veletrhu IFA:

Diskuze (47) Další článek: Spravili jsme DeX! Samsung uznal chybu a na klávesnici prohodí tlačítka Z a Y

Témata článku: , , , , , , , , , , , Výrobce, Cin, MOBI, EHP, Displej, Elektron, Kompromis, Čínský výrobce, Barevný displej, Mobil, ? Displej, Elektronický papír,