Dex MAX a Dex Hub: naučte prostředí Samsung DeX i to, co (zatím) neumí

  • Na prostředí Samsung DeX se objevily dvě aplikace, které nabídnou jinak nedostupné funkce
  • Pro jejich využití je třeba v DeXu aktivovat vývojářský režim...
  • ...root Galaxy S8 není potřeba, stačí jen potvrdit patřičná oprávnění

Na Google Play se poměrně v tichosti objevily dvě nenápadná, které rozšiřuje současné možnosti režimu Samsung DeX u letošních „es osmiček“. Díky aplikaci DeX MAX můžete na plochy přidat widgety, vybírat z databáze wallpaperů nebo upravit aplikace tak, aby se vám i ty nepodporované mohly zobrazit přes celý displej. Dex Hub zase slouží jako „náhrada“ nabídky Start, která nabídne statistické údaje a možnost spustit i jinak nedostupné aplikace.

Připomeňme, že režim DeX umí z Galaxy S8 a Galaxy S8+ vytvořit „Android“ počítač. Stačí telefon zapojit do DeX Station a k ní připojit monitor, klávesnici a myš. Recenzi Samsung DeX si můžete přečíst zde. A co se týká dvou zmiňovaných aplikací, pro funkci obou je třeba aktivovat DeX vývojářský režim, což učiníte v DeXu přes Nastavení - Samsung DeX - O Samsung Dex, kde pětkrát kliknete na logo Samsung DeX. Pod ním se následně objeví text „(Developer Mode)“.

Aplikace DeX MAX

Přes aplikaci DeX MAX můžete spouštět většinu aplikací rovnou s možností jejího rozšíření na celý displej. Tato funkce je přitom oficiálně vyhrazena jen pro DeX optimalizované aplikace z Galaxy Apps. V tomto režimu se nám podařilo spustit několik aplikací navíc přes full screen, u specifických (zejména her), však nepochodíte.

Klepněte pro větší obrázek
Nainstalované aplikace, které se DeX MAX pokusí otevřít přes celou obrazovku...

Je třeba použít záložku Expert, v rámci které můžete ručně zasáhnout do již nainstalované hry či aplikace. DeX MAX do manifestu aplikace přidá část kódu, aplikace poté zabalí a nabídne její instalaci. Předtím však musíte odebrat starší verzi. Výsledky se dostavily hned u hry Hearthstone, která naběhla v celoobrazovém režimu. Příklad online hry však není úplně ideální, protože takto upravené hry se na serveru mohou tvářit nestandardně. U offline her však nebudete mít žádný problém. Proces převodu aplikací trvá zhruba 5 až 10 minut.

Klepněte pro větší obrázek
...a pokud to nejde, je zde ještě „experimentální“ možnost

V další záložce si můžete vybrat z celé řady Wallpaperů, mnohem zajímavější je však záložka Widgets, ze které můžete na plochu vynést několik skutečných widgetů, které v základním DeXu chybí. Jedná se např. o počasí (Aladin), hodiny, e-maily, Google Disk, záložky z Chromu, apod.

Klepněte pro větší obrázek
A takto vypadají widgety v DeXu, které na plochu umístíte pomocí aplikace DeX MAX

V záložce System si můžete nastavit chování Bluetooth, Wi-Fi, zvukového výstupu přes HDMI, upravit ztlumení displeje, nastavit filtr modrého světla nebo povolit „schovávání“ spodní lišty. Aplikaci DeX MAX stahujte bezplatně z Google Play.

DeX Hub

Druhou aplikací navrženou pro vylepšení DeXu je DeX Hub. Aplikace se vzdáleně přibližuje jakémusi monitorovacímu centru, v němž můžete upravit chování Bluetooth, Wi-Fi, jednotlivých zvukových úrovní či zobrazit aktuální využití procesoru, RAM a úložiště (což zatím ještě úplně nefunguje).

Klepněte pro větší obrázek
DeX Hub je naproti tomu spíše informačním střediskem

V záložkách máte dále možnost upravit jas nebo s funkcí True Windows otevřít i ty aplikace, které v DeXu běžně spustit nejde. Jako příklad můžeme dát např. hru Pokémon Go nebo Spotify. U některých aplikací a her lze rovnou přejít do režimu Full Screenu, aniž by byla aplikace evidována v sekci „DeX Optimized“. V praxi se nám osvědčila kombinace obou zmiňovaných aplikací, které režim DeX obohatí o některé funkční detaily. A, i když jsou obě aplikace ještě „v plenkách“, pro plnohodnotné využití DeXu je doporučujeme „všemi deseti“.

Klepněte pro větší obrázek
Ovšem zvládne např. otevřít (někdy i ve full screenu) i ty aplikace, které v DeXu jinak nespustíte

Aplikaci DeX Hub si můžete bezplatně stáhnout na Google Play.

 

Diskuze (1) Další článek: Android v červenci 2017: Marshmallow to nevzdává, ale nejvíc roste Nougat

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S8+, Samsung DeX, Režim dex, Prostředí, Full screen, Manifest, Google Disk, Schovávání, Plnohodnotné využití, Pro +, XYZ, Hub, Záložka, Celý displej, DeX Station, Samsun, Dex Hub, Dex max,