Do 5G aukce jde 7 zájemců. Kromě známých jmen zbývá jediný otazník…

S 30. zářím skončila možnost přihlásit se do „5G aukce“. Den na to Český telekomunikační úřad uvedl, že zájemců je sedm. Jejich jména nezveřejní s odvoláním na zákon o elektronických komunikacích a podmínky výběrového řízení. Jiří Grund, zástupce Asociace provozovatelů mobilních sítí, důvody pro nezveřejnění seznamu uchazečů v rozhovoru pro E15.cz označil za záhadné.

Víme pouze, že se nezúčastní ČEZ, který byl považovaný za vážného kandidáta na post čtvrtého operátora.

Úřad také dodal, že všechny požadavky na vydání předběžných opatření podané u soudu s cílem zastavit proces výběrového řízení, jsou zamítnuty a pokračování aukce tak nic nebrání.

Zájemci o kmitočty nesmí svou účast v aukci komentovat, ale pokud můžeme hádat, vedle trojice O2, T-Mobile a Vodafone se nejvíce mluvilo o Sazka Mobilu, Nordic Telecomu a firmě Poda. Zbývá tedy jedno tajemné jméno…

„Dovolím si tušit jedinou věc a totiž, že mezi uchazeči není žádný nový silný hráč ze zahraničí. Pokud se to potvrdí, bude to bohužel jasný důkaz toho, že Česko není atraktivní pro zahraniční investory, a to zejména z důvodu vysoké netransparentnosti regulačního prostředí. Jinými slovy náš trh je nepředvídatelný a když máte v kapse desítky miliard korun, které chcete investovat do budování sítí s návratností deset a více let, potřebujete jedinou věc – stabilní, předvídatelné a férové prostředí,“ dodává Grund.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (57) Další článek: Surface Duo se ukázal jako neopravitelný. Podívejte se na jeho postupnou rozborku

Témata článku: , , , , , , , , , , Výběrové řízení, Sazka mobil, Zájemce, Česká republika, Jiří Grund, Otazník, Známé jméno, Uchazeč, Jméno, Grund, Jediný otazník, Jediná věc