Do Itálie vpadl 4. operátor a děly se věci. Zaváděcí tarify jsou 10× levnější než u nás

  • V květnu vstoupil na trh operátor Iliad, rozpoutal cenovou válku
  • Stávající trojice musela s cenami dolů, ztratila miliony zákazníků
  • Nabídka Iliadu je snová, u nás ji mají leda na ministerstvu

Vzpomínáte na operátora Free, který v roce 2012 zahýbal francouzským trhem? Podobou cenovou revoluci letos zažili také v Itálii. Zasloužil se o ni operátor Iliad (www.iliad.it), který jako čtvrtý na trhu odstartoval v květnu 2018.

Iliad začínal s neomezeným tarifem se 30 GB za 5,99 eur (155 Kč), který byl určen pro první milion zákazníků, následoval neomezený tarif se 40 GB za 6,99 eur (180 Kč), který byl určen pro dalšího půl milionu zákazníků. Za pouhé čtyři měsíce (červen až září) tak Iliad získal tři miliony zákazníků.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Grafika z Twitteru Iliadu

Iliad aktuálně nabízí neomezený tarif včetně 50 GB dat za cenu 7,99 eur, tedy za 210 Kč. U nás v ČR lze srovnávat s tarifem T-Mobile Mobil XXL s 60 GB za 2 499 Kč. Abychom ale byli vůči našim operátorům spravedliví, Iliad si účtuje jednorázově 9,99 eur (258 Kč) za počáteční aktivaci.

Na nabídku Iliadu musela reagovat i zbylá trojice operátorů – Vodafone, TIM a Wind. Cenová hladina klesla dle webu wired.it jako mávnutím kouzelného proutku o 20 procent.

Ale to není všechno, operátoři se nyní snaží přetahovat své bývalé zákazníky zpět. Konkrétně ho-mobile, což je nízkonákladový brand Vodafonu nabízí zákazníkům příchozím od Iliadu flat s 50 GB za 5,99 eur + 9,99 eur aktivace.

Virtuál Kena mobile zase nabízí příchozím od Iliadu neomezené volání, 100 SMS a 50 GB dat za vánočních 5,99 eur.

Nabídka Iliadu je dále nevšední v tom, že zahrnuje neomezené volání na pevné linky a v některých případech i na mobily do 60 zemí světa. V rámci aktuálně nabízeného flatu s 50 GB lze v rámci EU čerpat pouze 4 GB dat, nikoli celý limit, jak jsme zvyklí my.

Klepněte pro větší obrázek

Iliad měl tu výhodu, že začínal s kompletním pokrytím 2G, 3G a 4G. Síť si částečně pronajímá od Windu, mapu pokrytí najdete zde.

Provádět srovnání s operátory, kteří působí v tuzemsku je de facto zbytečné, jeden příklad za všechny (nabídka dostupná na webu ke dni 29. 12. 2018):

Vodafone minuty a SMS data cena
Itálie 1000 20 GB 258 Kč
ČR 500 2 GB 477 Kč
ČR neomezeně 20 GB 1 777 Kč

Iliad patří do stejnojmenné skupiny, do které spadá i francouzský Free.

Diskuze (120) Další článek: ČTÚ ladí dražbu „sedmistovky“, 4. operátor dostane pásmo přednostně

Témata článku: , , , , , , , , , , Free, Tim, Česká republika, Mávnutí, , Itálie, Cenová válka, Zákazníci, Kouzelný proutek, Cenová hladina, Neomezené volání, Kompletní pokrytí, DEL, GB data, První milión,