DxOMark nově testuje selfie kamerky. O špici se dělí Pixel 3 a Galaxy Note 9

Pokud chcete v mobilní branži hledat podle kvality fotoaparátů, můžete se spolehnout na hodnotící žebříček fototestů DxOMark. Francouzská firma se od roku 2012 věnuje výhradně zadním fotoaparátům v mobilech, což se však dneškem mění. DxOMark začal hodnotit i kvalitu selfie kamer, v databázi už má otestováno třináct smartphonů, a jasno máme i o aktuální špičce. Dva modely na prvním místě poměrně výrazně odskočily zbytku startovního pole.

Nový standardizovaný test dostal označení DxOMark Selfie, a snaží se o zhodnocení selfie kamerky ze všech různých úhlů pohledu. Při testování je každým smartphonem pořízeno a následně zanalyzováno více než 1 500 fotek a 2 hodiny pořízených videí, testuje se focení uvnitř a venku, samostatná a skupinová selfie, přirozené scény i umělé scény v ateliéru, a také focení se selfie tyčí ve vzdálenosti 30, 55 a 120 cm od obličeje. Do celkového výsledku se započítává objektivní i subjektivní hodnocení v těchto dílčích kategoriích, a to z pohledu focení a natáčení selfie videí:

  • expozice
  • barevné podání
  • ostrost
  • textura
  • zrnitost
  • artefakty
  • přisvětlení

V současné době má DxOMark otestováno třináct smartphonů, a na špici se zatím drží Samsung Galaxy Note 9 a Pixel 3 se shodně získanými 92 body. Pixel 3 má o chlup lepší kvalitu fotek, Note 9 má na fotkách méně šumu (ovšem při ztrátě některých detailů), exceluje však v oblasti video-selfie. Překvapivě vzadu je Galaxy S9+ se stejnou selfie kamerkou jako u Notu 9, testy však zřejmě probíhaly ještě před lednovou aktualizací, která se zaměřila právě na zkvalitnění pořizovaných selfíček. Xiaomi Mi Mix 3 byl v testu oceněn za inovativní přístup k selfie portrétům.

Představení nového testu DxOMark Selfie:

Diskuze (9) Další článek: Klávesnice jako Moto Mod nevyšla. Na trh půjde jako smartphone s QWERTY

Témata článku: Google, Samsung, , , , , , , Google Pixel 3, Samsung Galaxy Note 9, Barevné podání, Fotka, Zadní fotoaparát, Test, Současná doba, DEL, Objektivní hodnocení, Kamerka, DxOMark selfie, Francouzská firma, Celkový výsledek, Špice, První místo, Nový test, Dobrá kvalita