Elektromobil, který nemusíte dobíjet. Seat Minimó je koncept nacpaný technologiemi

Barcelonský veletrh MWC už dávno není jen o mobilních telefonech, k vidění je všechno, co s nimi byť jen vzdáleně souvisí a poslední dobou se na výstavní ploše stále častěji objevují také automobilky. Nepředstavují zde nové modely, ale chlubí se technologiemi.

Seat na MWC 2019 představil koncept elektrického přibližovadla, které ukazuje budoucnost městské mobility. Jmenuje se Seat Minimó, kombinuje technologie pro autonomní jízdu s elektrickým pohonem a už od začátku vznikal s tím, že jej lidé budou primárně sdílet, nikoliv vlastnit.

Minimalistické Minimó v akci:

Minimó zajímavým způsobem řeší největší bolístku elektromobilů – baterie samozřejmě lze klasicky dobíjet, ale také je lze během pár desítek sekund vyměnit za plné a pokračovat v jízdě. Dojezd na jednu sadu baterií je přes 100 km.

Seat chtěl postavit přibližovadlo, které se vejde i do těch nejmenších skulinek na parkovišti, a tak má Minimó vzhůru otevírané dveře, délku 250 cm a šířku 124 cm. Interiér je uzavřený, takže v každodenním městském provozu se dvoučlenná posádka o může cítit více v bezpečí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Minimó jsme si krátce prohlédli na barcelonském veletrhu MWC.

Požadavky služeb pro sdílení automobilů reflektuje tzv. digitální klíč, což znamená, že se do auta dostane každý se správnou aplikací v mobilu a příslušným oprávněním. Na displeji v interiéru běhá Android Auto, takže centrální displej za volantem funguje jako klasický přístrojový štít, ale také zprostředkovává informace z chytrého telefonu.

Podle Seatu je Minimó připraveno na techniku pro autonomní jízdu úrovně čtyři, takže by v budoucnu mohlo zákazníka vyzvednout na stanoveném místě.

Vůz sedí na 17" kolech, další technické parametry však neznáme. Více bychom se měli dozvědět už zítra, kdy Seat svého kolibříka zvonu ukáže na autosalonu v Ženevě.

Diskuze (5) Další článek: Tim Cook: Apple chystá nové produkty, ze kterých budete naprosto v šoku

Témata článku: , , , , , , , Koncept, Ženeva, Kter, Shot on iPhone, Mini +, Autosalón, Autonomní jízda, Mini, Pohon, Dojezd, Veletrh, Minimó