Evropa je znovu rozdělená železnou oponou. Západu se začínají zajídat smartphony

Evropa je po 30 letech znovu rozdělená „železnou oponou“ na Východ a Západ. Naštěstí tentokrát nikoli v politické rovině, ale z pohledu zájmu o chytré mobilní telefony. Zatímco Západu se smartphony pomalu začínají přejídat a objem prodeje klesá v některých zemích až o třetinu, Východ je stále při chuti. Ukazuje to nejnovější studie agentury Canalys.

Klepněte pro větší obrázek
Evropě jako celku poklesly meziroční prodeje smartphonů v 1Q 2018 o 6 %

Data se vztahují na první kalendářní čtvrtletí 2018 a region Evropy včetně Ruska, kde se celkově do prodeje distribuovalo 46 milionů smartphonů. A zatímco západním zemím meziročně klesly prodeje o 14 %, východní blok má o nové smartphony stále zájem a objem distribuce zde naopak narostl o více než 12 %. Česká republika patří do regionu CEE společně s Ruskem, kde byl nárůst čtvrtinový.

Klepněte pro větší obrázek
Evropské trendy nově nakupovaných smartphonů: širokoúhlý displej, paměť RAM nad 4 GB a přibývá Dual SIM zařízení

Analytici vyhodnotili, že ani přes růst trhu v některých zemích se celkové zpomalení už nedá zvrátit a trh smartphonů se z růstové dostává do fáze cyklické. V ní bude zejména pro některé menší výrobce obtížné přizpůsobit se nové situaci a někteří z nich budou pravděpodobně z ekonomických důvodů nuceni trh opustit.

Klepněte pro větší obrázek
První pětka výrobců v Evropě podle distribuovaných kusů a tržního podílu

Poslední infografika zobrazuje tržní podíly pěti nejúspěšnějších výrobců na evropském trhu. Dá se říci, že tabulka odpovídá i situaci na českém trhu s tím rozdílem, že Apple u nás není tolik úspěšný a s tržním podílem pod 10 % je až za druhým Huawei. Také na českém trhu svádí boj o čtvrté místo značky Xiaomi a Nokia, podíly dalších hráčů jsou zanedbatelné.

Diskuze (33) Další článek: Trump nařídil záchranu ZTE. Spekuluje se, že tak vlastně dělá službu Applu

Témata článku: , , , , , , , Malý výrobce, Západ, Želé, SMA, Evropa, Západní země, Český trh, Evropský trh, Poslední info, Východní blok, Čtvrté místo, Ekonomický důvod, Nejúspěšnější výrobce, Železná opona, Objem distribuce, Nový smartphone, Česká republika, Trh