Galaxy Camera: super-foto-Android v redakci

Samsung uvedl na český trh model Galaxy Camera – fotoaparát se špičkovým displejem a Androidem 4.1. Mrkněte na fotky, čtěte první dojmy.

Samsung na včerejší tiskové konferenci v Praze oficiálně uvedl na český trh Samsung Galaxy Camera. S tímto Androidím fotoaparátem jsme se již setkali na veletrhu IFA v Berlíně. Po představení jsme si jej i nafotili a hned vyzkoušeli. Včerejší konference se nesla ve znamení rekapitulace a prvního focení. Ještě před začátkem akce bylo možné nafotit hned trojici barevných variant, se kterými se počítá pro ČR. Mimo černé a bílé je k dispozici i extravagantní oranžová. Ne každému se sice bude líbit, na netradiční barvu však Samsung může nalákat i další klientelu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Camera v černé, bílé a oranžové barevné variantě.

Samsung Galaxy Camera
rozměry a hmotnost: 129 × 71 × 19,1 mm, 305 g
displej: 4,8", kapacitní TFT LCD, 1 280 × 720, 308 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi none, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 650 mAh
procesor: Samsung Exynos 4412 (4× Cortex-A9, 1 GHz, 32nm)
operační systém: Google Android 4.1 (Jelly Bean)
fotoaparát: 16MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
26 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung Galaxy Camera sází na 4,8" Super LCD, který Samsung popisuje jako nejkvalitnější LCD, co kdy vyrobil. Na displej je opravdu radost pohledět. Pozorovací úhly jsou skvělé, ani při velkých bočních úhlech nedochází k deformaci barev a displej se tak kvalitou barev hodně přibližuje Super AMOLED panelům. Určitě si přichystáme porovnání displejů Galaxy Camery a Samsungu Galaxy S III. Tlačítko na horní hraně slouží k zapnutí nebo vypnutí přístroje, pokud je fotoaparát zamknutý, objektiv je zasunutý a displej je vypnutý. Reakční doba mezi oživením zařízení a vyfocením prvního snímku je čtyři vteřiny, valnou část z toho zabírá spouštění aplikace fotoaparát, pokud běží na pozadí, snímek pořídíte daleko rychleji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pohotovostní režim, hlavní nabídka, seznam widgetů, aplikace Paper Artist. Systém a aplikace mohou být zobrazeny v režimu na výšku i na šířku displeje.

Již jsem zmínil o aplikacích, Samsung Galaxy Camera běží na Androidu Jelly Bean 4.1.1 s grafickou nadstavbou TouchWiz UX. V základu tak můžeme čekat řadu doplňkových a bonusových aplikací, včetně komunikátoru ChatOn, pokročilého editoru fotografií či aplikace Paper Artist, která je exkluzivně k dispozici pouze pro Galaxy Note II a zmiňovaný Galaxy Camera. Tento model je sice poněkud těžší, než jsme u mobilních zařízení zvyklí, ale díky vhodně umístěné spouště v pravé části horní hrany, na kterou pohodlně dosáhnete pravým ukazovákem, můžete pohodlně fotit i jednou rukou. Jezdec pro přiblížení (až 21x optický zoom) slouží v pohotovostním stavu též jako regulátor hlasitosti. Blesk vyskočí až po stisknutí tlačítka na levém boku. Konektorová výbava mimo microUSB čítá i microHDMI na dolní hraně. Díky závitu můžete Galaxy Cameru zašroubovat i na běžné fotografické stativy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozhraní aplikace Fotoaparát. K dispozici je automatické nastavení, volba režimů nebo profil odborník, ve kterém si profesionálové nastaví přesně to, co potřebují.

Podle fotografické normy CIP, která mezi různými fotoaparáty porovnává počet snímků, které pořídíte na jednu baterii, je možné s Galaxy Camerou pořídit 350 snímků v plném rozlišení (tj. 16 Mpix). V tomto případě ale norma CIP není jednotným ukazatelem, protože se zařízením lze dělat i spoustu jiných věcí mimo focení. Při běžném používání a občasném focení fotoaparát vydrží dle stanoviska Samsungu den a půl na jedno nabití, to si však ověříme až při běžném používání. Kapacita baterie je 1650mAh, pokud budete na cesty potřebovat více energie, je skvělým řešením Samsung External Battery Pack, který dokáže Galaxy Cameru dobít minimálně pětkrát. Ještě zmiňme ty nejdůležitější hardwarové parametry, v těle tepe čtyřjádrový procesor Exynos taktovaný na 1,4GHz a k dispozici je i 780 MB adresovatelné paměti RAM. Plynulost ovládání je vidět hned na první pohled, nikde se na nic nečeká, alespoň prozatím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozbalená horní lišta, informace o modelu, aktuální využití paměti RAM, seznam posledních spuštěných aplikací.

Základní ovládací prvky systému jsou součástí displeje a jsou umístěny na pravé straně. Při focení však zmizí, takže je celý prostor využit pro hledáček. Samsung model Galaxy Camera prezentuje jako zařízení, které si může najít cestu k profesionálům i k úplným začátečníkům. Každé kategorii uživatelů má co nabídnout. Fotografická aplikace má k dispozici řadu režimů, po výběru se potřebné parametry pro snímanou scénu nastaví automaticky. Pokud si však chcete detailně pohrát s nastavením, stále máte tu možnost. Galaxy Camera umožňuje natáčet 1080p videa, při natáčení můžete snímanou scénu současně vyfotit. Při přehrávání videa pak na fotografii vidíte přímou referenci na pořízené snímky. Detailní popis fotografických funkcí si ukážeme v některém z příštích článků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vestavěný editor fotografií, šroubovité zobrazení galerie, píšeme zprávu a prohlížíme web.

Na konferenci padl dotaz na podporu volání. Ačkoliv má Galaxy Camera zabudovaný GSM modul (slouží pro mobilní internet přes 3G, případně k posílání SMS zpráv), nejde z něj zavolat přes klasické mobilní sítě. Volat však můžete přes VoIP, buď přes hlasitý odposlech nebo přes Bluetooth sluchátko, reproduktor nad displejem totiž chybí. V rámci základního balení by měla být k dispozici datová SIM karta od O2 se třemi měsíci mobilního internetu zdarma. K internetu se navíc můžete spojit pomocí Wi-Fi. Samsung Galaxy Camera kopíruje distribuční plány fotoaparátů Samsung, takže jej seženete ve specializovaných Foto prodejnách i ve vybraných obchodech s mobilními telefony. Cena Samsungu Galaxy Camera je stanovena na 12 999 Kč. Zařízení aktuálně začínáme testovat, pokud máte jakýkoliv dotaz, zeptejte se v diskusi pod článkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Camera bude užitečným společníkem při sdílení fotografií. Snímky mohou být při vyfocení automaticky uploadovány např. na Dropbox. Pro uživatele Galaxy Camery je bezplatně připraven 50GB prostor.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyfocení fotografie můžete upravit v rámci telefonu hned po vyfocení, v případě jednoduchých uprav a aplikování filtrů odpadává nutnost použití počítače. V souvislosti s Galaxy Camerou se pro ČR chystá i start Video Hubu, pro chytrý fotoaparát bude k dispozici řada pouzder, fólií na displej a kabelů.

Na tiskové konferenci jsme měli možnost fotit trojici nasvětlených scén v interiéru. Modelku, modely aut a místu s ovocem. Následující snímky byly vyfoceny v rozlišení 1024 x 768 bodů, v rámci našeho redakčního testu si samozřejmě ukážeme fotografie v maximálním rozlišení. Snímky tedy berte spíše jako ilustrační.

1. stanoviště - modelka

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

2. stanoviště - modely aut

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

3. stanoviště - ovoce

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Co se jinam nevešlo

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Poslední šestice fotografií ukazuje nasazené pouzdro na Samsungu Galaxy Camera. Zabrání odřeninám při případném pádu zařízení. Barvy pouzder budou pravděpodobně korespondovat s barvami samotného fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Diskuze (44) Další článek: Windows Phone už je u nás žádanější než Symbian

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Camera, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Sup, Automatické nastavení, #Android, Reakční doba, Šup, Camera, Galaxy c, F +, Red, Super +, GAL, Foto, Reda, Super,