Galaxy Note 9 s 512 GB. Gigantická paměť není jediný rozdíl oproti základní verzi

Koncem srpna jste si u nás na webu mohli přečíst recenzi nového tabletofonu Galaxy Note 9 od Samsungu, a to dva dny před jeho uvedením na trh. Jednalo se o základní 128GB variantu doplněnou 6GB operační pamětí. S odstupem času se nám do redakce dostala i podstatně dražší varianta s 512GB úložištěm. A jak již ukázaly předobjednávky, více než polovina zájemců raději sáhla po verzi s půlterovou pamětí. Je větší paměť jedinou novinkou, a jak si telefon vede v benchmarcích?

Galaxy Note 9 má tabulkově 512GB paměť, v reálu je však třeba odečíst systémovou ROM, a také správně paměť převést na skutečné hodnoty. Kapacita úložišť je u všech výrobců udávána vždy v GB, ve skutečnosti se však bavíme o kapacitě v jednotkách GiB, prostým převodem se tak dostáváme na 476,8 GiB (písmeno „i“ se z této jednotky často vypouští). Z této mety je volných 464,3 GiB, takže systémová ROM zabírá 12,2 GiB. V případě 128GB varianty je to o 2GiB méně.

Ještě do konce roku má Samsung uvést na trh 512GB paměťovou kartu microSDXC, kterou si můžete rozšířit interní paměť. Galaxy Note 9 je tak prvním smartphonem na světě, který můžeme označit slovním spojením „1TB ready“. Druhou novinkou je operační paměť. 512GB Galaxy Note 9 je vůbec prvním Samsungem s 8GB RAM. V pohotovostním stavu zabírá běžící systém a aplikace 2,3 GB, dalších 552 MB je rezervováno grafickým adaptérem Mali-G72. V RAM tak máte volných 5,1 GB, což plně uspokojí i ty nejnáročnější aplikace na Androidu.

Garbage Collector však zůstává víceméně při starém, aplikace sice neukončuje úplně po minimalizaci, ale po půlhodině však zjistíte, že se některé minimalizované hry otevírají úplně znovu. A jak dopadl 512GB Note 9 v benchmarcích ve srovnání se základní 128GB variantou? V Antutu získal model s větší pamětí o 3 500 bodů více, což můžeme připočíst běžné odchylce při měření. Nepatrné bodový zisk byl patrný i v testech 3Dmark (47, resp. 76 bodů), opět za tím však nevidíme nic statisticky významného. Podobně dopadl i test rychlosti interní paměti. Stále se jedná u UFS 2.1, čemuž odpovídají i rychlosti čtení a zápisu.

Toto je Samsung Galaxy Note 9:

Krátká zastávka Galaxy Note 9 v redakci ukázala, že výkonově jsou obě paměťové verze srovnatelné, a že si skutečně připlácíte pouze za větší RAM a větší úložiště. Stejné je to i pocitově, po stránce výkonu nebo rychlosti uživatelského rozhraní nepozorujeme žádnou změnu. Základní verze Galaxy Note 9 stojí 25 990 Kč (v černé a modré), v případě 512GB varianty je cena stanovena na 32 490 Kč. Ta je však zatím k dostání pouze v černé, modrá varianta se má v prodeji objevit v průběhu října. Recenzi Galaxy Note 9 si můžete přečíst zde.

Diskuze (32) Další článek: O nové iPhony je v Česku podobný zájem jako loni. Vede verze s 256 GB paměti

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , Samsung Galaxy Note 9, Úložiště, Systémový rom, Nejnáročnější aplikace, Nen, Garbage Collector, Interní paměť, První smartphone, Grafický adaptér, Velké úložiště, GAL, Gigant, Verze, Druhá novinka, Nový tabletofonu,