Galaxy S5 musel přijít rychle. Proč? Kvůli iPhonu 5s

V pondělí uplynulo 14 dní od představení Samsungu Galaxy S5. Jaké jsou nově odhalené skutečnosti a jak se vyvíjí zájem zákazníků?

Samsung představil na konci února v Barceloně svou novou vlajkovou loď Galaxy S5. Jihokorejský výrobce tak pomalu zkracuje dříve roční rámec, který od sebe dělil navzájem dvě vlajkové lodi. Navíc po delší době nepřipravil pro svou vlajkovou loď samostatnou představovací akci, jak tomu bylo například u modelů Galaxy S III a Galaxy S4. Podle korejského zdroje za tím stojí snaha o co nejdřívější představení smartphonu. To se událo zejména proto, že se v Evropě dočkal vřelého přijetí iPhones 5s, na což bylo třeba rychle reagovat. Navíc nová vlajková loď nedisponuje žádnými revolučními změnami, a tak bylo vhodnější představit ji na veletrhu MWC než na samostatné akci, kde by menší množství inovací mohlo bít až příliš nápadně do očí.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záda Galaxy S5 sice sklidila hodně posměšků, ani při hodně zpocených rukou však nekloužou. Vybírat si budete moci z řady barevných variant, nás zaujala asi nejvíce modrá. Baterie je netradičních rozměrů, má kapacitu 2 800mAh

Zdroj přímo ze společnosti Samsung tvrdí: „Slyšel jsem, že bylo pro naši společnost nezbytné představit novou vlajkovou loď dříve, než bylo plánováno, protože se iPhone 5s dočkal nad očekávání dobré odezvy v Evropě, která je baštou řady Galaxy S.“ Samsungu však tu a tam unikaly (ponechejme stranou, zdali to bylo úmyslné či nikoliv) drobné útržky informací, podle kterých se měl chystat přelomový model s 64bitovým procesorem, kovovým tělem a 2K displejem. Po představení se však potenciální zákazníci cítili zaskočeni, protože výrobce nesplnil to, co se podle uniklých informací očekávalo. Navíc nejsou základní specifikace Galaxy S5, mimo 16Mpix fotoaparátu, odolnostní normy IP67 a senzoru otisku prstů, oproti S4 nijak zásadně rozdílné.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Posun kupředu

Přesto, že novinka není revolučním produktem, stále se jedná o jeden z nejvybavenějších smartphonů na trhu. Novinek je hned několik, blíže se jimi zaobírá i nově vydané Hands on video Samsungu. Po designové stránce nás na veletrhu zaujaly záda smartphonu, které nekloužou a dobře se drží, při srovnání s Galaxy S4 vynikl jasnější displej. Zbytek inovací je, mimo senzor srdečního tepu a čtečky otisků prstů, softwarového charakteru. Máme zde řešení pro zrychlení downloadu, ultra úsporný režim, fotoaparát s možností přeostřování a rychlého ostření a vylepšenou aplikaci S Health.

 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy S5 bude disponovat dětským obchodem i vylepšeným režimem Vozidla

Změnou prošlo i celé uživatelské rozhraní, např. to je vidět v rámci Režimu vozidlo, kde se nově objevují velké dotykové prvky pro základní telefonní funkce. Galaxy S5 disponuje i vyhrazeným dětským režimem, novinkou bude dětský obchod, který se již objevil u tabletu Tab 3 Kids. Děti si budou moci vybírat hry a aplikace, které budou chtít, a bude na rodičích, zdali jim je pořídí či nikoliv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografie nafocené Samsunem Galaxy S5 v exteriéru (Zdroj: Mobile-Review.com)

V rozšířeném preview na webu Mobile-Review jsou ukázány velmi povedené fotografie, na kterých je patrné selektivní ostření a snímání objektů v pohybu. K dispozici je také venkovní ukázkové 4K video, podle zdroje zabírá 1 minuta záznamu téměř 1GB paměti. Není proto divu, že microSD slot pojme kartu až o velikosti 128 GB. Ta byla představena ještě na veletrhu MWC společností SanDisk, na trh se však dostane nejprve v USA.

Proč má kovová Galaxy S5 smysl?

Kde je poptávka, tam musí přijít i nabídka. Většina funkcí a specifikací, které unikly s předstihem do éteru, se u novinky neobjevila, přesto se očekává, že Samsung připravuje kovový model Galaxy S5 Prime, kterým by završil představovací sezónu v první polovině letošního roku. Zřejmě nejžádanější vlastností je změna designu a materiálů, od vylepšeného modelu se očekává jedině kov. Samsung s ním již experimentoval v případě starších produktů řady Wave se svým systémem Bada, designově povedená zařízení se sice prodávala v menších objemech, Samsung si tím ale dokázal, že umí vyrobit zařízení s kovovými kryty a vyměnitelnou baterií.

Klepněte pro větší obrázek
Zatím posledním celokovovým Samsungem byl model Wave 3, naváže na něj jihokorejský výrobce svým chystaným modelem Galaxy S5 Prime?

Zavedení do výroby ve velkých počtech by však bylo poměrně problematické, protože na rozdíl od konkurence, nemají jihokorejci téměř žádné zkušenosti s celokovovými modely vyráběnými ve velkém měřítku. Pokud se výroba S5 Prime potvrdí, napovídat to bude tomu, že dojde k rozštěpení high-end linie na dvě větve. Nižší vyšší třída bude zastoupena Galaxy S5, prémiová Galaxy S5 by pak měla být tím nejvýše postaveným produktem v portfoliu Samsungu. Dočkat bychom se jí měli v květnu a zde předpokládáme, že Samsung uspořádá vlastní představovací akci, která u současné verze S5 chyběla.

Klepněte pro větší obrázek 
Pozvánka na tiskovou konferenci, kde HTC představí svou novou vlajkovou loď. Již v květnu by na ní měla přijít reakce v podobě modelu Galaxy S5 Prime Více na: http://www.mobilmania.cz/bleskovky/nove-htc-one-prijde-25-brezna-fotky-prozrazuji-dve-zadni-kamery/sc-4-a-1326011/default.aspx#utm_medium=selfpromo&utm_source=mobilmania&utm_campaign=copylink

U Galaxy S5 Prime se očekává, že bude disponovat kovovými kryty, 2K displejem, 64bitovým procesorem či novým Snapdragonem. Nad dalšími inovacemi visí velký otazník, soudě podle reakcí potenciálních zákazníků, kteří chtějí vidět výraznější vylepšení, se můžeme dočkat i dalších novinek. V neposlední řadě má být Galaxy S5 Prime odpovědí na novou vlajkovou loď HTC, která bude představena 25. března v New Yorku a Londýně.

Velký objem předrezervací

Vlajkové lodi Samsungu na trhu však neustále táhnou, nehledě na prvotní negativní reakce. Důkazem mohou být předregistrace u amerického T-Mobilu, za první dva dny od představení se registrovalo sto tisíc lidí, za další týden se jejich počet ztrojnásobil. Předregistrace nelze zaměnit za předobjednávky, uživatelé se registrovali pro informace o dostupnosti a předobjednávkách, přesto to ukazuje, že Galaxy S5 vzbuzuje zájem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chystané příslušenství pro Galaxy S5 - Hard Cover a nový bezdrátový nabíječ

K Samsungu Galaxy S5 bude připravena i řada nového příslušenství, část z něj jsme si ukázali v samostatném článku. Řetězec Mobilefun dále odhalil obrázky flipových pouzder, odolných pouzder Hard Cover a nové bezdrátové nabíječky.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  
 V nabídce budou dále flipová pouzdra S View s bezdrátovým nabíjením a pouzdra s pozicí pro platební kartu

Oficiálního představení se má v červnu dočkat i zmenšená verze Galaxy S5 Mini, která se zatím skrývá pod produktovým označením SM-G870. Zatím se o ní spekuluje v souvislosti se Super AMOLED displejem a Androidem 4.4.2 KitKat, žádné detailnější informace zatím známy nejsou.

Zdroj: Sammobile, Mobile-review, Androidbeat

Diskuze (113) Další článek: Flat od Vodafonu o 28 % levněji? Není všechno zlato, co je ve slevě

Témata článku: Samsung, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S5 mini, Mixed, GAL, Attention, Galaxy s, Hands-on video,