Galaxy S5 Q&A: zeptejte se na to, co vás zajímá

Do redakce nám dorazila nová vlajková loď Samsungu, takže jsme připraveni v aktualizovaném článku zodpovědět vaše otázky.
Kapitoly článku

Otázka č. 20, bob.bob: Obsahuje dialer u S5 stejnou chybu, jako předchozí (nejen) "vlajkové" modely Samsungu? Tzn. problémy s některými znaky při vyhledávání kontaktu pomocí T9? (Např. pro "Štěpán", začít psát "783...").

Pro vyhledání kontaktu Štěpán skutečně kombinace číslic 783 položku nevyhledá.

Otázka č. 19, markos74: Dobry den. Chci zeptat pokud u S 5 se da nastavit tlacitka hlasitosti jako spoust fotoaparatu?! Dekuji.

Dobrý den. Ano, je to nastaveno výrobcem již od výroby, jako spoušť může sloužit klávesa pro snížení i zvýšení hlasitosti. Pokud ji držíte, je aktivováno rychlé snímání, které za sebou rychle vyfotí 30 snímků v maximálním rozlišení. Ty si pak můžete v Galerii přehrát jako video.

Otázka č. 18, Oldřich Mládek: Dobrý den, chtěl bych se zeptat na rozdíly v maximálním a minimálním jasu mezi Samsung Galaxy S4 a S5. Případně, až se zlepší počasí porovnat čitelnost na slunci. Děkuji za odpověď. Pěkný den

S5 má oproti loňské vlajkové lodi daleko větší rozpětí mezi maximálním a minimálním jasem displeje. Displej na maximální jas zařízení znatelně více, než u S4ky, a to i v případě automatického jasu. Ještě větší rozdíl je vidět v manuálně nastaveném minimálním jasu displeje, kde S5 svítí znatelně méně a v noci vás tak příliš neoslní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání maximálního a minimálního jasu mezi Galaxy S5 (vlevo) a Galaxy S4

Otázka č. 17, Eduard Gregor: Jak zvládne rozpoznávání hlasu - diktování emailů? Jak zvládne fix polohy bez datové podpory? Citlivost WiFi 2,4/5GHz? U výše uvedeného prosím o srovnání s Note 2. Už se na displeji udělaly mikroškrábanečky nebo je použita odolnější technologie? Jak je na tom monitoring zdravotních údajů při přímém porovnání s něčím přesným? Dekuji

Pokud máme porovnat s Notem 2, je kvalita rozpoznávání hlasového projevu na stejné úrovni. Při současném diktování stejných vět docházelo ke stejné kvalitě vyhodnocování i ke stejným překlepům. U obou klávesnic totiž figuruje hlasový přepis od Googlu. Fixace GPS je opět na stejné úrovni, někdy byl o 3 až 5 vteřin rychlejší jeden model, jindy to zase bylo naopak. Příjem signálu Wi-Fi (2,4 GHz) je o něco lepší u Galaxy S5, rozdíl v útlumu ve stejné vzdálenosti od AP je oproti Notu II průměrně 3 dBm.

Klepněte pro větší obrázek
Galaxy S5 má lesklé krycí sklíčko Gorilla Glass 3, ve kterém se odrážejí okolní objekty

Displej Galaxy S5 je kryt odolným sklem Gorilla Glass 3, mikroškrábance se u našeho testovacího kusu za tři dny neobjevily,. Přenos zdravotních dat teď bohužel nemáme s čí porovnat, každopádně v recenzi se na toto zaměříme, zejména co se týká senzoru srdečního tepu.

Otázka č. 16, AtoM: Jak je to s krytkou napájecího konektoru? Není to otrava ji pořád otevírat/zavírat? Je možné ji trvale vyndat?

Krytka je připevněna k telefonu plastovou součástí, kterou lze z telefonu povytáhnout a krytku vykroutit stranou, abyste mohli připojit nabíječku nebo USB kabel, bez toho, aby krytka zavázela. Trvale vyndat nelze, musel byste ji násilním vytrhnout. Ze začátku nám krytka poměrně hodně vadila, je to však daň za zvýšenou odolnost proti vlhkosti.

Otázka č. 15, neo2: Ahoj, zkuste srovnat starý DALVIK s novým Android Runtime (ART), jde cítit rozdíl? Zkuste do telefonu nainstalovat více aplikací z android marketu, nahrát spoustu kontaktů a taky fotek. Jak rychlé je teď zapnutí telefonní apk a galerie? Dá se namapovat zpět kontextové tlačítko? O2 a NFC? Bude nebude? Internetový prohlížeč -> laboratoře -> rychlé ovládací prvky jsou dostupné? Díky

V tuto chvíli jsou doinstalované aplikace s povoleným runtimem ART při startu oproti Dalviku zhruba o dvě až tři vteřiny pomalejší, zkusíme ještě otestovat větší počet aplikací. V rámci testování nainstalujeme větší počet aplikací a uvidíme, zdali to bude mít vliv na celkovou rychlost systému. Přepnutí z Dalviku na ART trvá necelých deset minut.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ve vývojářských možnostech lze přepnout běhové prostředí z Dalviku na ART

Nahrazení kontextového tlačítka klávesou posledních spuštěných aplikací je nutnost Androidu KitKat. Standardním způsobem namapovat nepůjde, výhledově možná přes root, jsme v tomto ohledu ale hodně skeptičtí. O2 zatím žádné novinky ohledně NFC plateb a Galaxy S5 neoznámil, pokud se nějaké informace objeví, tak až v době zahájení prodejů. Nabídka Laboratoře v nabídkách prohlížeče chybí.

Otázka č. 14, Daniel Novák: Lze blesk používat jako baterku (asi blbá otázka od někoho, kdo chce kupovat svůj první smartfone)? Umí S5 (případně pomocí nějaké aplikace) vytvářet nějaká časosběrná videa (např. telefon někam položím a chci zaznamenat zrychleně pohyb mraků). Lze opravdu očekávat, že fotoaparát na s5 bude fotit lépe než note3 (dle výsledků na dtestu vyšla poslední dobou note3 s fotoaparátem nejlépe)? Je S5 použitelná jako diktafon (příklad: jdu třeba někam na úřad a chci si nenápadně zaznamenat všechny informace, které dostanu)?

Ano, blesk lze používat jako baterku, např. přes widget na domovské obrazovce. Nastavení režimu nahrávání Rychlý pohyb má za následek zrychlené zaznamenání. K dispozici je až osminásobné zrychlení, takže jedna vteřina záznamu se rovná uplynutí osmi vteřin ve skutečnosti. U Galaxy S5 lze očekávat o něco lepší fotografickou kvalitu snímků, zejména v šeru, nejen díky novým softwarovým vylepšením (HDR snímání, rychlý autofocus a selektivní ostření), ale i díky novým součástím. V modulu je přítomen snímač ISOCELL, který by měl zajistit lepší fotografické výsledky v horších světelných podmínkách. V současné době pro vás připravujeme porovnání nafocených snímků spolu s modely Galaxy S4 a Galaxy Note 3.

Klepněte pro větší obrázek
Videa můžete natáčet až s osminásobným zpomalením či zrychlením. Zrychlená videa se nahrávají ve Full HD, zpomalená pak v rozlišení 1 280 × 720 pixelů

Diktafon nabízí dvě hlavní možnosti nahrávání, Rozhovor a Konverzaci. V případě Rozhovoru je nahráváno z mikrofonu na horní hraně, v případě Konverzace současně i ze spodního mikrofonu. Pokud telefon položíte na stůl nebo rovnou plochu a nebudete mikrofony nějak utěsňovat, nahrajete poměrně dobře poslouchatelnou konverzaci ve formátu *.m4a. Při přehrávání se nám však zdá, jakoby nahrané hlasy vycházely z dutého válce nebo trubky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zástupce svítilny na ploše, diktafon pracuje v režimech Rozhovor a Konverzace, mikrofony jsou umístěn na horní a spodní hraně telefonu

Otázka č. 13, josef88: Pokud je baterka skoro vybitá, může se tel. přepnout do jakéhosi nouzového režimu. Co všechno se vypne a zda se dá nastavit, co zůstane aktivní? ( např. fotoaparát, vibrace, a pod.) A jak vypadá displej - jestli je jen černobílý.

Galaxy S5 má dva úsporné režimy. Ten základní je ekvivalentní úspornému režimu u Galaxy S4, může blokovat data na pozadí a omezit celkový výkon zařízení. Navíc můžete zapnout režim, díky kterému se celé uživatelské rozhraní zabarví do stupňů šedi, nejste tedy nijak omezen, co se týká možného využívání aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní úsporný režim umí omezit výkon a přebarvit celé prostředí do odstínů šedi

Ultra úsporný režim je u Galaxy S5 novinkou, po jeho aktivaci se vypnete Wi-Fi a Bluetooth (v nastavení je pak lze opětovně aktivovat), při vypnutém displeji se dále vypnout mobilní data na pozadí. Displej je opět přebarven na šedo, na ploše Ultra úsporného režimu máte šest pozic na aplikace. Základní (Telefon, Zprávy a Internet) doplňují tři pozice, na které můžete přidat Google+, Hodiny, ChatOn, Kalkulačku, Poznámky nebo Záznamník. Ve spodní části displeje vidíte i odhadovanou maximální pohotovostní dobu, v případě 87% baterie to je necelých 11 dní. Ultra úsporný režim má zjednodušený lockscreen, v horní liště chybí regulátor jasu a zástupci rychlého spouštění, systémové nastavení je také zásadně zkráceno a zjednodušeno. Dále se nedostanete ke správci RAM.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ultra úsporný režim umožní najednou spouštět maximálně šest aplikací

V nastavení můžete nastavit jas displeje, zvolit intenzitu vibrací a úroveň hlasitosti, nechybí ani možnost spuštění GPS. Není však povolena žádná aplikace, která by GPS mohla vyžadovat. Fotoaparát v Ultra úsporném režimu přístupný není.

Otázka č. 12, Misaz640: Tak mě by třeba zajímalo za kolik to vyrobí a za kolik prodají.

Nás také :-) Výrobní cena je pochopitelně neznámá, čeští koncoví prodejci si mohou Galaxy S5 pořídit od distributora v nákupu za předběžnou cenu 16 795 Kč vč. DPH. Oficiální koncová prodejní cena je pak stanovena na 18 499 Kč.

Otázka č. 11, Krejmaj: repostnu dotaz z min. tématu, umí 3rd party aplikace zapisovat na sd kartu (např. natáčeni videa cizí aplikaci, uložení souboru z textového editoru) nebo je tam stejný bug jak na s4, kde to nejde?

Bohužel, chování, které popisujete, není bug, ale vynucení Androidu 4.4. KitKat neumožňuje aplikacím třetích stran ukládat data na paměťovou kartu. Za případnými problémy tedy nestojí Samsung ale Google. Ukázkovým příkladem může být aplikace Google Play Music, která na Androidu 4.3 nabízela, kam si chcete uložit vaše hudební soubory, u Androidu 4.4 je však automaticky ukládá do interní paměti. To může být u interní paměti z dlouhodobého hlediska problém, zejména v případě navigací a jejich mapových podkladů (viz. otázka č. 6). Paměťové karty tak u Androidu KitKat víceméně slouží výhradně k ukládání multimédií či aplikačních dat, které lze na kartu přesunout (viz. otázka č. 3)

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2, Ultra-úsporném režim, Balíček karet, Google Play Music, Základní telefon, Vteřina, Volná kapacita,