Garmin Vivofit: hodinky, které vás donutí hýbat

[Vyzkoušeno] Analýza kroků, spánku a aktivit běžného dne je moderní disciplína, do které se vrhl i Garmin s náramkem Vivofit. A docela se mu v ní daří.

Také tradiční výrobce navigací se vrhl do oblasti měření a analyzování aktivit všedního dne. Proti Fitbitu, Fuelbandu atp. nastoupil letos s náramkem nazvaným Vivofit. A hned zkraje můžeme prozradit, že minimálně po stránce technických parametrů zavedenější konkurenci drtí – má displej s mnoha informacemi, je vodotěsný, umožňuje připojení hrudního pásu a vydrží nonstop pracovat rok bez potřeby nabíječky.

Klepněte pro větší obrázek 
Garmin Vivofit

Hodinky s akcelerometrem

V zásadě je Vivofit jen další náramek v řadě, který přes den měří kroky a přes noc, jak moc se převalujete v posteli. Spárovat jej můžete s mobilní aplikací, která je dostupná pro iOS nebo Android, ale také přímo s počítačem skrze malý USB přijímač, který je součástí standardního balení. Naměřená data si pak můžete procházet přímo v telefonu nebo na webu, samozřejmostí jsou cíle, sdílení, odznaky…

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prodejní balení • displej je perfektně čitelný a přímé světlo či sluneční svit tomu ještě napomáhá • orientace displeje nutí číst informace z displejem s natočenou hlavou, řešením může být otočení, ale pak zase hodinky mohou překážet při psaní na klávesnici apod.

Vivofit má ale displej. Malý (25,5×10 mm), ale velmi dobře čitelný. A tak náramek zároveň poslouží jako hodinky, které ukážou i aktuální datum. A pak samozřejmě počet ušlých kroků, ušlou vzdálenost, počet kroků do splnění denního cíle, spálené kalorie, a pokud máte verzi s hrudním pásem, tak i srdeční tep. Mezi funkcemi se přepíná opakovaným stiskem jediného tlačítka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Z řekmínku lze vyloupnout samotnou jednotku s displejem
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jednoduchý řemínek zprvu moc důvěry nebudí, ale praxe ukázala, že je pevný a samovolně se nerozepne. V balení najdete dva - větší a menší

Náramek na zápěstí drží stejným úchytem, jako třeba Fitbit Flex, tedy dvěma kovovými západkami vtlačenými do pryžového protikusu. Přes počáteční nedůvěru musím konstatovat, že je o řešení pevné a bezpečné. Z pryže náramku lze snadno vyloupnout samotnou jednotku – můžete si tak dokoupit další barvy pásků a střídat je, anebo se to bude hodit, až budete měnit baterii.

Klepněte pro větší obrázek

Rok bez nabíječky

Výdrž je jednou z oslnivých parametrů Vivofitu. Fitbit a spol. vydrží stěží týden a už potřebují nabíječku, Vivofit slibuje vytrvalost přes jeden rok! Samozřejmě, má to háček – Vivofit se s telefonem nesynchronizuje průběžně, ale synchronizaci musíte vždy ručně vyvolat. Na druhou stranu to zas až tak zásadní nedostatek není – průběh denní aktivity vidíte na displeji a když chcete jednou za čas podrobnosti, tak si před tím pár sekund počkáte a provedete synchronizaci. A ušetří se tak i z energie telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Řemínky můžete střídat. Balení tří dalších řemínků různých barev stojí 690 Kč

Synchronizace se provádí delším podržením tlačítka, až se na displeji objev nápis SYNC. O něco delším podržením vyvoláte režim měření spánku signalizovaný nápisem SLEEP a ještě o něco delším pak párování pro prvotní připojení k telefonu.

Řešení „vše jedním tlačítkem“ se zdá být v pohodě do okamžiku, kdy v potemnělé ložnici uleháte a chcete nastavit režim spánku – vzhledem k absenci podsvícení displeje to bez rozsvícení lampičky nejde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na displeji uvidíte čas, datum a další hromadu informací. Červený pruh v horní části je také displej - proužek se začne naplňovat, jakmile jste déle než hodinu bez aktivity.

Podsvícení displeje, zvuky nebo třeba potvrzení vibračním motorkem, to by byli žrouti energie… Vivofit tak neposouží ani jako tichý vibrační budík, jak to umí Fitbit. Holt, daň za roční výdrž. Jakmile energie přece jen dojde, tak malý šroubovák do ruky a v útrobách najdete dvě malé knoflíkové baterie CR1632. Stojí kolem padesátikoruny.

Přesné grafy s nepřesnými čísly

Mobilní aplikace pro spárování existuje ve verzi pro iOS a Android. Je stále docela aktivně vyvíjena a časté aktualizace občas přinesou i nové funkce. Zobrazí přehled ušlých kroků, dovolí ručně nastavit cíle (které se jinak dynamicky přizpůsobují autoamticky), prohlédnete si zde průběh noci a zpětně zadáte, jak jste se cítili po probuzení.

 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Výchozí obrazovka aplikace se základním přehledem • náhled na vybraný den • přehled spánku a ruční zadání nálady po probuzení
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Správa náramku prostřednictvím telefonu

Mobil ale k Vivofitu nutně nepotřebujete, náramek lze přes USB přijímač propojit přímo s počítačem a synchronizovat do služby Garmin Connect. Ta nedávno prošla výrazným redesignem a nově nabízí přehledy prostřednictvím panelů jednotlivých funkcí – takže na jedné stránce uvidíte vše podstatné v podstatě ve stejné grafice a velikosti, jako na mobilu. Při rozkliknutí už se zjeví podrobnější statistiky na větší ploše.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Palubní deska služby Garmin Connect - poskládáte si na ní panely s informacemi, které vás zajímají. Je sice češtině, ale na české znaky není zvolený font připraven

Nutností jsou u fitness náramků motivační pomůcky. Komu nebudou stačit různorodé přehledové grafy, ten se může zapojit do tzv. výzev, což jsou veřejně dané cíle pro zdolání určitého počtu kroků za týden atp. Dalším motivačním nástrojem jsou tradiční virtuální odznáčky za zdolání nějaké ušlapané mety a nejvíce samozřejmě zafunguje porovnávání s přáteli. Sociální propojení tu samozřejmě funguje a můžete průběžně porovnávat svá týdenní skóre.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek 
Přehled dne: naměřené kroky • jak jsem byl aktivní • záznam aktivity z jiného zařízení • spánek

Trochu zklamáním je přesnost. Přímé srovnání s GPS hodinkami ukázalo, že z hlediska měření vzdálenosti ukazuje Vivofit cca o 7 % nižší hodnoty. Počet kroků při běžné chůzi odpovídá s překvapivou přesností (odchylka maximálně dva kroky na sto kroků), ale člověk jen nechodí… Když jsem měl například náramek na čas na pravé ruce, naskakovaly kroky při čištění zubů. Jízda na kole naopak zaznamenána není vůbec – z hlediska fyzikálních možností náramku je to pochopitelné, ale z hlediska ekosystému Garminu ne. Aktivita totiž není v denním přehledu vyznačena, ani když ji do Garmin Connectu dodáte z jiného přístroje (mobil, tachometr či hodinky s GPS…).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Správa zařízení • souhrnné motivační statistiky
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Motivace v mobilu: souhrnné statistiky, přehled odznaků a porovnávání s ostatními

Hvězda mezi náramky

Vivofit možná není tak „sexy“ jako Fitbit, ale nutno uznat, že po všech stránkách praktičtější. Především odpadající starost o nabíjení je nesmírná úleva, stejně tak se bezvadně hodí, že náramek jen neměří, ale i rovnou zobrazuje informace. A když už by vás snad přestalo bavit měření kroků, zbydou vám alespoň elegantní sportovní hodinky. Oproti některé konkurenci získává kladné body i za voděodolnost (i pro plavání).

Další přidanou hodnotou je možnost připojení hrudního pásu. Když se pak vydáte na túru či běh, můžete na displeji sledovat tep vašeho srdce, uvidíte ho i ve statistikách a spálené kalorie vám budou počítány přesněji.

Tolik vychvalovaná dlouhá výdrž je ale vykoupena hned několika kompromisy. Na přes den vždy perfektně čitelný displej si musíte ve tmě posvítit, náramek nevibruje a i přes přítomnost praktického displeje a propojení s telefonem nezobrazí notifikace. S telefonem ani není spojen trvale a synchronizace se musí provádět ručně.

Kolik stojí:

Přesto je Vivofit aktuálně nejpraktičtějším fitness náramkem na trhu. Chcete-li ještě více funkcí, informací a přesnější měření sportovních aktivit, už to bude chtít chytré hodinky nebo sportovní hodinky s GPS. Ty však budou pochopitelně o něco dražší.

K testu zapůjčil Garmin.cz

Diskuze (13) Další článek: Samsung Galaxy S5 Active bude mít multifunkční akční tlačítko

Témata článku: , , Vibrační budík, Vybraný den, Denní přehled, Zásadní nedostatek, Kter, Úleva, Čitelný displej, Pomůcky, Tradiční výrobce, Čištění zubů, Odznak, Donut, Prvotní připojení, Já Fit, Palubní deska, Redesignem, Connectu, Sluneční svit, Vaš, Výrazný redesign, Přímé světlo, Hod