Grafit nebo kapalina? Samsung Galaxy Note20 nemá chlazení řešeno jednotně

Jako by nestačilo, že Samsung u řady Galaxy Note20 vsadil na dva čipsety (Exynos 990 a Snpadragon 865+), které se mezi sebou dost výkonově liší, ale odlišnosti můžeme hledat i u tak zásadní části návrhu telefonu, jako je metoda chlazení čipsetu. U některých modelů řady Galaxy Note20 Samsung používá tzv. vypařovací komory (Vapor Chamber) s kapalinovým chlazením, u jiných zase vsadil na termální podložky s vrstveným grafitem, která se stará o rozptýlení tepla do okolí.

V naší recenzi Galaxy Note20 Ultra jsme pozorovali výrazné zahřívání zadního krytu, ale nemůžeme s jistotou určit, jaký typ chlazení byl v našem redakčním kusu přítomný. Tuto informaci si nedočtete na krabici ani není nikde zanesena v prostředí, jedinou možností je telefon rozebrat. iFixit, který je znám svými rozborkami, všem uvádí, že rozdíly u obou chladicích systémů jsou po započtení tolerance prakticky nulové. Samsung tedy může jeden zaměnit za druhý, a obráceně.

Představení Samsungu Galaxy Note20 Ultra:

Jenže, zatímco v oblasti čipsetů je situace jasně daná geograficky, u chlazení se zatím žádné vodítko nenašlo. Např. web iFixit měl u obou amerických modelů řady Galaxy Note20 se Snapdragonem 865+ grafitovou podložku, Zack Nelson z kanálu JerryRigEverything testoval Note20 Ultra s Exynosem, jejíž součástí je identická podložka. Vypařovací komoru však můžeme vidět třeba v této rozborce. Podle některých může mít chladicí systém návaznost na podporu milimetrových vln sítí 5G, resp. návaznost na podporu spektra pod 6 GHz. Kde je nakonec pravda, zřejmě ukáží až další rozborky Notů20 po celém světě.

Via iFixit, GSMarena

Diskuze (11) Další článek: Sony Xperia 5 II dorazí v půlce září. Nepřijde o jack, ani spoušť fotoaparátu

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy Note20, Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G, Samsun, Podložka, Vapor Chamber, Čipset, Kapalina, Grafit, Zack Nelson, Galax Note, Snpadragon, Rozptýlení, Web iFixit