Haier Watch: sexy hodinky s „velkým“ Androidem [MWC]

S chytrými hodinkami přišel i Haier – čínský výrobce známý zejména z oblasti bílé techniky. Proč dal ale do hodinek Android pro smartphony, je trochu záhadou.

Ačkoliv je obliba chytrých hodinek v poslední době na výrazném vzestupu, v Barceloně jsme se dočkali jen mála významných novinek. O to větší prostor proto dostaly méně známí výrobci. Mezi ty patří i společnost Haier, která na MWC ukázala svůj nový hlavní model Haier Watch.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Haier Watch mají na spodní straně umístěný optický měřič tepu a piny pro magnetické dobíjení.

V kabátku z nerezové oceli a pod kruhovým ciferníkem se ukrývá blíže nespecifikovaný procesor, nadstandartní 1GB RAM paměť a oproti zvyklostem rovněž dvojnásobné 8GB úložiště. Displej suplující ciferník má velikost 1,4 palce a disponuje rozlišení 400 × 400 pixelů. S telefonem pak hodinky komunikují prostřednictvím Bluetooth. Wi-Fi či jiné možnosti připojení k síti však nečekejte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hodinky od Haieru rozhodně nejsou ošklivé. Jejich použití se smartphonem ale zřejmě nebude kvůli použité platformě zrovna praktické.

Haier Watch sice běží na Androidu, nikoliv však na platformě Android Wear určené pro nositelnosti. Čínský výrobce totiž hodinky vybavil verzí Androidu 6.0 Marshmallow, kterou samozřejmě upravil do (pro hodinky) stravitelné podoby. S tím jde ale ruku v ruce i nemožnost stahování aplikací pro Android Wear. Uživatelé tak budou muset spoléhat na podporu výrobce a třetích stran.

Odsouzeny k neúspěchu?

Prostředí hodinek nám přišlo poměrně zmatené a neintuitivní. Proč Haier sáhl po „velkém“ Androidu, když Android Wear je v základu také open source platformou, je trochu záhadou. Faktem je, že vzhledem k tomu, že Android Wear zatím rozhodně nedominuje trhu nositelností, Google si partnery pro výrobu hodinek přísněji hlídá. Haier chtěl jít asi svou cestou, a tak zvolil Marshmallow.

Klepněte pro větší obrázek
Když jsme na stánku porovnávali hodinky Haieru s Huawei (ty zapnuté), obsluha na nás nedůvěřivě koukala, jestli jsme jim náhodou nesebrali druhý sample. Podoba varianty s kovovým síťovaným páskem je opravdu velká

Společnost Haier bohužel neoznámila bližší informace k jejich dostupnosti. Od obsluhy stánku jsme se dozvěděli pouze, že hodinky snad do poloviny roku překročí hranice Číny a objeví se i v Evropě. Ve kterých zemích přesně, to už jsme se nedozvěděli. Cena Haier Watch nemá přesáhnout 200 dolarů (6 000 Kč).

Diskuze (5) Další článek: Samsung Galaxy S7 má microSD ale postrádá Adoptable Storage

Témata článku: , , , , , , Stahování aplikací, #Android, Nespecifikovaný procesor, Watch, Haieru, Velký, Haier, Hod, Watch SE, Optický měřič, Kruhový ciferník,