Honor 9X: solidní výbava pod šest tisíc, nyní s výsuvným foťákem

Honor oficiálně spouští na českém trhu prodej modelu Honor 9X. Cena je nastavena velmi příznivě na 5 990 Kč. Model navazuje na loňský Honor 8X a navíc pro odlišení se od ostatních přidává výsuvný přední fotoaparát. Geneze tohoto modelu je o to zajímavější, že na značky Huawei i Honor jsou nadále uvaleny americké sankce, a tak žádný nově představený smartphone nemá přístup k aplikacím Googlu.

Jenže Huawei to udělal rafinovaně. Vzal specifikace již dříve představeného a prodávaného modelu Huawei P Smart Z, navlékl je do trochu pozměněného šasi s probleskujícím písmenem X na zádech, vylepšil fotoaparát a paměť, a rázem tu máme nový svébytný model Honor 9X se všemi aplikacemi, jak jsme na ně zvyklí. Zároveň přibývá trochu zmatků ve značení, protože v Číně se paralelně prodává Honor 9X s odlišnou výbavou (tam absence služeb Googlu nevadí).

Loňský procesor v používání nevadí

Loni představený Honor 8X schytával v recenzích kritiku především za zastaralý microUSB konektor. Letos je naštěstí vše v pořádku. S příchodem USB-C navíc zůstal sluchátkový konektor, který jinak z USB-C telefonů často mizí. Jako hlavní fotoaparát nyní slouží prověřený a velmi oblíbený 48Mpx snímač, se kterým má Honor/Huawei dlouhé zkušenosti. Ten nyní navíc doplňuje širokoúhlý 8 Mpx snímač. Popravdě ale širokoúhlé fotky radíme tady pořizovat jen za výborného světla. Architekturu nebo krajinu s ním vyfotíte skvěle, večer ale ve fotkách začne vyhrávat šum a nejisté hrany.

Lákadlem bude výsuvný přední fotoaparát. Obří 6,59“ displej tím pádem nehyzdí žádný zářez, výkus či průstřel pro fotoaparát. Displej nahoře a po stranách přitom sahá téměř k okrajům. Když je potřeba, přední fotoaparát se vysune na levé horní straně telefonu. Rychlost vysouvání není nejvyšší, přibližně poloviční ve srovnání s OnePlus nebo Xiaomi, takže přihlašování obličejem raději nepoužijete. Kamera se ale umí, jak je to v podobných telefonech pravidlem, při zjištěném pádu telefonu sama zasunout.

Ačkoli čínská verze Honoru 9X pracuje s procesorem Kirin 810, v případě globálně distribuovaného Honoru 9X je uvnitř stále Kirin 710F, prakticky stejný jako u loňského Honoru 8X. Ač bychom samozřejmě u každé další generace raději viděli vyšší číslo v označení procesoru, stížnosti na pomalý procesor tady popravdě nezaznějí. Jde prostě o volbu vynucenou okolnostmi.

Mobil s velkým displejem pro náctileté

Honor 9X vnímám jako ideální telefon pro starší teenagery. U mladších bych přece jen váhal, zda dokáží rozumně ovládat větší plochu telefonu. Velký displej bez zářezů ocení při hraní, čtení mangy, nebo procházení Instagramu. Masivní 4 000mAh baterka pak vydrží celý den i těm, co mobil nepouští z ruky a 128GB úložiště zajistí dostatek prostoru pro potřebný obsah. Díky větší podpoře ze strany bank už také ocení vestavěné NFC pro platby telefonem přes Google Pay.

Vysouvací fotoaparát je tady hlavně zábavná ptákovina, která dokáže zaujmout. Šlo by to samozřejmě i bez něj, ale přidává telefonu právě něco zajímavého, čím se dokáže odlišit. A když jsme u toho odlišování – lesklá záda telefonu nyní vrhají odlesky ve tvaru písmene X.

Jak výrobce testuje Honor 9X při výrobě:

Telefon otestoval Tomáš na svém středoškolákovi, který je zvyklý na platformu Huawei. Na telefonu se tedy rychle zabydlel a během testování pak od syna nezazněly žádné stížnosti na výkon, výdrž, kvalitu fotek či displeje. Snad jen že telefon dovoluje nastavení až příliš nízkého jasu displeje, který je pak hůře čitelný i za naprosté tmy. Tedy nic zásadního.

Hlavním konkurentem Honoru 9X bude vedle jednovaječného dvojčete Huawei P Smart Z hlavně nedávno představený Redmi Note 8T. Parametry i cenou se mu prakticky vyrovnává, přední fotoaparát má ale v zářezu uprostřed horní hrany displeje. Tady budou potom často rozhodovat osobní preference, zda máte raději prostředí MIUI na Redmi nebo EMUI na Honoru.

Honor 9X
STK-LX1
rozměry a hmotnost: 163 × 77 × 8,8 mm, 197 g
displej: 6,6", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 2 340, 390 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.2, GPS
paměť: 128 GB, microSDXC (512 GB), RAM: 4 GB, baterie: 4 000 mAh
procesor: Hisilicon Kirin 710f (8× Cortex-A73, 2 GHz, 12nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 48MPx, video (4 000 × 3 000), autofocus, blesk
49 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (10) Další článek: První zmínky o Snapdragonu 865. Bude až o 20 % výkonnější než Snapdragon 855+

Témata článku: Honor, , , , , , , , , , , , , , , Honor 9X, Telefon, Huawei i Honor, Procesor, Foťák, F +, Výbava, Displej, SOL,