HP Elite X3: Lumie zrudnou závistí [MWC]

HP přivezlo do Barcelony model Elite X3 s Windows 10 Mobile. Má skvělou výbavu, umí Continuum a půjde po krku Lumiím.

HP má slavnou mobilní minulost, ale poslední dobou se pokusy o proražení příliš nedaří. Bude to s modelem HP Elite X3 jiné? Je to phablet s Windows 10 Mobile, který HP představilo na barcelonském MWC.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
HP Elite X3 živě na barcelonském výstavišti.

Elite X3 zaujme na první pohled, a to zejména velikostí. Úhlopříčka jeho AMOLED panelu má 5,96" a rozlišení je QHD (2 560 × 1 440 pixelů). Proti mechanickému poškození ho chrání tvrzené sklo Gorilla Glass 4. generace. Nad displejem se po vzoru Lumií objevuje čtečka oční duhovky. Pod displejem zaujmou výdech hlasitého stereoreproduktoru z dílny společnosti Bang & Olufsen.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
HP Elite bude k dostání v létě v jediné (šedé) barvě.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Po těle telefonu jsou rozmístěny tři omni-directional mikrofony využívající softwaru HP Noise Cancellation Software pro aktivní rušení okolního ruchu.

Zvuk od Bang & Olufsen

Výkonnostní složku zajišťuje jednička od Qualcommu - čtyřjádrový 64bitový Snapdragon 820. Jeho součástí je také grafický čip Adreno 530 a svou ruku k dílu přiloží i 4GB RAM paměť. Elite X3 nepolevuje ani v oblasti úložiště, když nabízí 64GB prostor rozšiřitelný o paměťové microSD karty (max. 2 TB).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
HP Elite X3 půjde dobíjet i bezdrátově (standard Qi).

Na zadní straně mírně vyčnívá 16Mpx hlavní fotoaparát se světelností f/2,0. Sekundární kamerka na čelní straně nabízí dostatečné 8Mpx rozlišení. Abyste mohli pořízené snímky ihned sdílet, budete potřebovat buď mobilní LTE připojení (pásma (pásma 4, 5, 6 a 13) nebo bezdrátový adaptér Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac). Ve výbavě je i Bluetooth 4.0, GPS, NFC a nechybí podpora technologie Miracast.

Klepněte pro větší obrázek
Elite X3 se chlubí certifikací IP 67 a MIL-STD-810, což znamená, že telefon by měl bez újmy přežít pád až z jednoho metru.

Překvapivé příslušenství

Po obvodu (a na zádech) telefonu lze najít 3 různé konektory. První 3,5mm jack slouží k připojení sluchátek, prostřednictvím druhého USB-C konektoru budete telefon dobíjet a připojovat k PC, a třetí Pogo piny na zadní straně umožní spuštění funkce Continuum prostřednictvím HP Desk Docku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dock má v sobě zabudovaný navíc také ethernetový port, dva USB-A sockety a jeden USB-C.

Funkci Continuum lze využít i ve spolupráci s dalším příslušenstvím pojmenovaným HP Mobile Extender. Jedná se o 12,5palcový ultrabook s FullHD rozlišením, který ovšem ve svém nitru nemá žádný procesor. Oživíte ho totiž jen skrze Continuum. Dále nabízí pohodlnou plnohodnotnou klávesnici, trackpad, reproduktory, tři USB-C sloty a microHDMI konektor.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​HP Mobile Extender váží 1 kg.

HP bohužel nezveřejnilo cenu nového modelu Elite X3, ani jeho příslušenství. Dá se však očekávat, že v přepočtu nebude nižší než 20 tisíc Kč. Na trh by se měla tato novinka dostat v létě.

Poznámka: Dle oficiálního videa od Microsoftu (viz výše) i jiných podkladů by měl HP Elite X3 mít na zádech čtečku otisku prstů (jako první Windows 10 Mobile). Na MWC však byl představen model bez ní.

Diskuze (13) Další článek: Eye, Projector a Agent: vychytávky a koncepty od Sony

Témata článku: HP, , , , , HP Elite x3, POGO, Miracast, Noise, Mobilní LTE, Elite, Eli, Hlasité stereo, Noise Cancel, Bezdrátový adaptér, Noise Cancellation, Pogo Pin, Okolní ruch, Mechanické poškození, HP Elite, Závist, Technologie miracast