Huawei Mate X je v Číně nedostatkové zboží. Překupníci ho prodávají za trojnásobnou cenu

Nový ohebný smartphone láká spekulanty. Cena se může blížit až 200 tisícům korun.

Ohebný Huawei Mate X je v Číně opravdový hit. V první vlně prodeje se technologická novinka vyprodala za pouhých několik minut, ačkoli jeho pořizovací cena 17 tisíc jüanů (cca 56 tisíc korun) není vůbec lidová. Výrobce sice jako bonus dává 50% slevu na první výměnu poškozeného displeje, ale to výslednou cenu zařízení nijak nemění.

Velkého zájmu o Mate X na domácím čínském trhu využívají také překupníci. Ti nakoupí novinku po více kusech a potom ji prodávají s výrazně navýšenou cenou na svých e-shopech. Podle portálu Gizmochina.com se cenovka z původních 17 tisíc jüanů může klidně navýšit i několikanásobně. Výjimkou nebyl ani Mate X nabízený za 60 tisíc jüanů (téměř 200 tisíc korun).

Huawei bude svůj skládací smartphone s flexibilním displejem dodávat na trh v dalších vlnách, ale ani v nich se neočekává plné uspokojení poptávky. Výroba zařízení je technologicky i časově náročná, výrobní kapacity mají činit 100 tisíc kusů měsíčně. Do konce letošního roku se podle analytiků z výzkumné agentury Counterpoint Research výrazně více kusů prodat nestihne, takže půjde o poměrně exkluzivní zboží.

Diskuze (9) Další článek: Jak fotí Samsung Galaxy Xcover 4s

Témata článku: Huawei, , , , , , Huawei Mate X, Jüan, Překupníci, Spekulant, Nedostatkové zboží, Cin, Zařízení, Zboží, Pro +, Huawei Mást X, Counterpoint Research, Huawei Mate, Gizmochina