Informační institut: „Zastavte aukci“

Informační institut tvrdí, že za navržených podmínek by do ČR šel jen investiční kaskadér. Řešením prý je pozastavení aukce na několik měsíců.

Informační institut vydal další dokument, ve kterém útočí na Český telekomunikační úřad. Jako obvykle je plný siláckých výrazů, jako třeba: „Zastavte aukci.“ V dokumentu se také říká, že dle navržených podmínek by do ČR šel jen investiční kaskadér. „Do této smrtelné investiční kombinace by snad šel jedině finanční sebevrah.“ Informační institut tentokrát nezůstal u veřejného prohlášení a své poněty podal také jako oficiální připomínky v rámci veřejné konzultace podmínek aukce o volné telekomunikační frekvence.

Za prvé zde máme návrh odložit aukci do doby vyhotovení analýzy relevantního trhu č. 8. „Aby mohl ČTÚ klást stávajícím třem mobilním operátorům omezující podmínky na trhu, (tak aby mohla vzniknout konkurence) musí mít hotovou analýzu relevantních trhů. Protože pokud ČTÚ bude chtít omezit stávající operátory, až po vyhlášení aukcí a současně dokončí analýzu relevantních trhů teprve v průběhu celého procesu aukcí nových kmitočtů, existuje velmi výrazné nebezpečí, že se operátoři úspěšně vyhnou těmto omezujícím podmínkám soudní cestou.“

Příslušná analýza by měla být hotova za několik měsíců, což není velké zdržení. Vyžádá si ČTÚ čas navíc, aby „vyrobil“ neprůstřelnou analýzu a doladil podmínky aukce tak, aby měli zájemci jasnou představu o tom, co je v ČR čeká? Přeci jen nikdo „nenalije“ miliardy do projektu, který je v mnoha ohledech nejistý.

Další síť pro hlas je zbytečná, už tady máme tři

Čtvrtý operátor musí být operátorem plnohodnotným a poskytoval tedy nejen mobilní data v pásmech 800 a 2600 MHz (k čemuž jsou aukce primárně určeny), ale i hlasové služby, k čemuž bude dle současných podmínek aukce muset nejenom zaplatit několik miliard na nákup kmitočtů v pásmu 1800 MHz pro tyto hlasové služby, ale také investovat několik dalších miliard do fyzické výstavby této sítě.“

Jinak řečeno, je naivní se domnívat, že nový potencionální operátor zaplatí několik miliard korun na nákup kmitočtů a výstavbu sítě, tak aby nabízel pouze datové služby. Běžně dostupná technologie a ani telefony dnes totiž hlasové služby přes datové technologie neumožňují. Za několik let to může být jinak, ale nový investor potřebuje mít jistotu už dnes.

Klepněte pro větší obrázek

Cenu za národní roaming si určí operátoři sami...

Návrh podmínek říká, že pokud nováček pokryje hlasem alespoň 20% populace, bude mít možnost požádat o tzv. národní roaming – tedy získat za úplatu na přechodnou dobu možnost využívat síť současných operátorů do doby, než vybuduje vlastní infrastrukturu. Ceny si podle současných podmínek určují sami operátoři.

Potenciální nový operátor tak může mít obavu, že za národní roaming budou chtít operátoři obrovské peníze. Tak obrovské, že jejich požadavky budou neakceptovatelné. V tomto směru se už současní síťoví operátoři projevili při jednáních se zájemci o vznik virtuálního operátora (MNVO) v tom ohledu, že se s nikým dohodnout nechtěli pod záminkou, že to musí být oboustranně výhodné.

Diskuze (11) Další článek: T-Mobilu opět klesly tržby, ztratil téměř sto tisíc zákazníků

Témata článku: , , , , , INS, Dostupná technologie, Institut, Info