Jak fotí Samsung Galaxy Xcover Pro

Řada Galaxy Xcover nikdy nebyla primárně zaměřená na mobilní focení, i proto překvapí, vůbec poprvé, dvojice fotoaparátů. Hlavní 25MPx  snímač se světelnosti 1.8 doplňuje 8MPx širokáč. Součástí fotografické nabídky je i 13MPx selfie s fixním focusem. S ohledem na fotovýbavu průměrných smartphonů se dostáváme do spodních pater, v řadě Xcover je to však ta nejlepší fotosestava, která kdy byla k dispozici. Navíc doplněná duální přisvětlovací diodou.

Sestavení foťáků u Galaxy Xcover Pro:

  • Hlavní objektiv: 25 Mpx, 26mm, světelnost F1.8, PDAF ostření, duální LED přisvětlení; video až Full HD s 30 fps
  • Ultraširoký objektiv: 8 Mpx; 13mm, velikost snímače 1/4.0", světelnost F2.2, zorný úhel 123°
  • Selfie: 13 Mpx, světelnost F2.0; video až Full HD s 30 fps

TIP: Naše galerie ukázkové snímky zmenšuje a komprimuje. Můžete si je zvětšit kliknutím na lupu, originály jsme uložili na Google Drive.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Uživatelské rozhraní fotoaparátu, v běžném režimu fotíte v rozlišení 12 MPx. Až po přepnutí na formát 4:3H pořizujete snímky v nativním rozlišení 25 MPx

Fotoaplikace se nijak zásadně neliší od dříve testovaných Samsungů. Rychlé volby jsou vyneseny na levou stranu od hledáčku (zbytek položek si upravíte v nastavení), v pravé části displeje přepínáte mezi dvěma objektivy či mezi fotorežimy na vertikálním posuvníku. Režim Živého zaostření využívá softwarové rozostření, ovšem funguje pouze na obličeje. Mezi režimy nechybí ani noční režim, panorama či fotografický režim Pro. V něm si však navíc nastavíte pouze ISO, vyvážení bílé a korekci expozice.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K fotografiím pořízeným za slunečného počasí nemáme moc co vytknout, snad jen detailů mohlo být na fotkách o něco více. Zvláště ty nejmenší detaily se na fotkách poměrně dost slévají

Za dobrého světla na automatiky pořídíte dobře prosvětlené fotografie s barevnou věrností odpovídající realitě. Máme k nim všehovšudy jen dva nedostatky. Tím prvním je pomalejší autofocus, často si musíte pohlídat, zda byl snímek opravdu zaostřený, to po hned po vyfocení v galerii. Automatika si dost často pohrává s nastavením fotoaparátu, takže je možné, že i dvě fotky pořízené hned po sobě budou vypadat úplně jinak. Na jedné můžete vidět výrazné stíny, které jsou na následující fotce, jako mávnutím kouzelného proutku, prosvětlené.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Foťák má občas problém s adekvátním zaostřením, často mu budete muset pomoci dotykem do hledáčku

Při focení jste často nuceni ostřit dotykem do hledáčku, telefon sice podporuje autofocus, při focení objektu na popředí s pozadím ve vzdálenosti několika metrů telefon vždy ostří nejprve do větší dálky. A dotykem musíte na bližší objekt často i několikrát přeostřovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové makrosnímky pořízené v exteriéru a v interiéru

U makrosnímků můžete počítat s focením zhruba od 10 centimetrů, pokud se s telefonem dostanete blíže, nebude detail zaostřený. U makrosnímků jsem si všiml výrazného, možná až trochu umělého bokehu (zejména v levém horním rohu), na přímém slunci zase úplně nesedí barvy. Zelená tráva místy vypadá až nepřirozeně neonově. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie z interiéru

Fotografie pořízené v interiéru mají občas nádech do modra, objevuje se u nich hranová neostrost a také slévání detailů. Občas také nesedí barevná věrnost, pokud nefotíte poblíž okna, barvy se v horším světle lehce odkloní od reality.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail stránky v knize a barkódu

Speciálně jsme se zaměřili i na focení textů a barkódů, které jsou po vyfocení, resp. již při snímání, zaostřené, takže různé aplikační čtečky je nemají problém analyzovat. Co se týká focení textů, z blízka nasnímaný text bez větších problémů přečtete, na vzdálenější texty je aplikován dost výrazný bokeh. Záleží však samozřejmě na tom, z jakého úhlu fotíte. Pokud do hledáčku dostanete celý papír A4, umělá inteligence vám jej „naskenuje“, což funguje bez větších problémů. Jen si musíte počkat, až foťák rozpozná celý úsek textu, ať vám žádná část nechybí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní a odpovídající ultraširokoúhlý snímek

Ultraširokoúhlý snímač nedosahuje kvalit těch nejdražších Samsungů, a má nepatrně odlišnou barevnou paletu od hlavního snímače, a to i na přímém slunci. Fotky se nám navíc zdají o něco tmavší. Celkově je kvalita nepatrně horší, než u vlajkových modelů Samsungu, není to však nic zcela zásadního. Širokáč u některých typů scén přijde vhod, většinou ale zřejmě dáte přednost základnímu snímači.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové noční snímky, noční režim prosvětlí scénu jen nepatrně

Noční fotografie jsou dost citlivé na to, abyste při focení pokud možno vůbec nepohnuli s telefonem. Ten se vám pak odmění vcelku čistými fotografiemi, v opačném případě je železným pravidlem větší či menší rozmazání. Noční režim pomůže jen nepatrně, zato u něj stabilita dlaně při focení platí dvojnásobně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Porovnání fotek bez blesku a s přisvětlením

Dvojitá přisvětlovací dioda dokáže osvětlit prostor na vzdálenost několika metrů, má vysokou intenzitu světla, přesto objekty nasnímané zblízka nijak výrazně nepřesvětluje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozdíl mezi základní a širokou selfie, selfie pořízená uvnitř a za horších světelných podmínek

Selfie kamerka postrádá automatické ostření, což prakticky vylučuje jakákoliv kvalitní selfíčka. Focus je fixní, pokud dáte obličej dále nebo blíže, bude rozmazaný. A nepomůže vám ani detekce obličejů s diskutabilním přínosem. Telefon nabízí i jakousi variantu širokoúhlé selfie, ovšem to je pouze otázka softwaru. Základní selfie totiž telefon cíleně trochu přiblíží. Nedílnou součástí selfíček je šum, který v horších světelných podmínkách dost výrazně zasáhne do kvality fotografie. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupné displejové režimy, umělá inteligence dokáže zasáhnout do kvality fotek, zjistí a načte z hledáčku QR kód, popř. naskenuje stránku textu

Videa můžete natáčet maximálně ve Full HD s 30 fps. Při natáčení musíte nejprve přepnout na samotný režim Video, přičemž při natáčení nelze mezi objektivy přepínat. Kvalita videí je srovnatelná s fotografiemi. Všímáme si poměrně rychlé adaptace na změnu světelných podmínek, automatické ostření je ale dost pomalé, což můžete vidět na videích níže. Telefonu by zcela jistě slušela videostabilizace . Pokud budete natáčet za chůze nebo při jízdě autobusem, budou videa hodně roztřesená. Ani foťák, ani videa, nejsou primárním lákadlem telefonu, spíše jen očekávaným doplňkem.

Ukázková videa:

Diskuze (3) Další článek: Kaktus přidává bonus 50 % ke každému dobití kreditu. Akce trvá až do konce dubna

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy Xcover Pro, Exteriér, Snímač, Nádech, Samsun, Focení, Jak, Foťák, Pro +, Hledáček, Google Drive, Full HD, F +, Fotka, Světelnost,