Jak vypadá OTA update v podání Samsungu? [video]

Updatovat váš Samsung s Androidem můžete přes Kies nebo v rámci softwarové aktualizace přímo v telefonu. Ukážeme si, co to obnáší.

Androidy od Samsungu mají dvě možnosti, jak je možné je upgradovat. První logickou volbou je počítačová aplikace Samsung Kies, která slouží k základní správně telefonu a aktualizaci firmwaru. Pokud nemáte přístup k počítači, nechcete se k němu připojovat nebo máte s připojením problém, můžete si firmware aktualizovat přímo z vlastního zařízení. Tomuto postupu se říká aktualizace OTA (Over-The-Air) a nabízejí ji dnes i ostatní výrobci mobilních zařízení. V dnešním článku si ukážeme, že se není čeho obávat. Celý proces aktualizace je rychlejší, přehlednější a nemusíte se takřka o nic starat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti aktualizace firmwaru přes telefon, jakmile nabídku potvrdíte, telefon vyhledá nejnovější aktualizace. Novější verze byla nalezena, připomenutí aktualizace můžete odložit. Aktualizace nebyla nalezena - máte nejnovější verzi firmwaru.

Samotnou položku pro aktualizaci systému najdeme v Nastavení - O telefonu. V rámci aktualizací si ještě můžete nastavit automatickou kontrolu aktualizací i to, zdali se mají informace o aktualizacích zobrazovat v notifikační liště jako push zprávy. Aktualizace firmwaru také můžete podmínit připojením k Wi-Fi, některé firmwarové balíčky mohou být velké, což by vám zbytečně ukouslo FUP limit vašeho datového tarifu. Jakmile zvolíte kontrolu aktualizací a potvrdíte informační tabulku, začne vyhledávání nových verzí softwaru. Pokud se žádná neobjeví, můžete jásat, že máte nejaktuálnější verzi, nebo smutnit, protože např. v jiných regionech již novější verze dostupná je. V případě, že novější verze pro váš region (pro ČR je označení regionu XEZ) aktualizace dostupná je, dozvíte se její velikost a opravy či případná vylepšení, která přináší.

Pokud svolíte k updatu, začne se stahovat instalační balíček. V průběhu stahování můžete s telefonem i nadále pracovat, jakmile je rozdílový soubor stažen a vy povolíte jeho instalaci, zařízení se restartuje. Chvíli to potrvá, ale nakonec naběhne úvodní bootloader a v dolní liště uvidíte progress bar s instalací aktualizace. Jakmile je hotovo, telefon se restartuje, najede a informuje vás o tom, že aktualizace byla úspěšně dokončena. Pevně doufám, že nemusím připomínat, aby jste měli telefon alespoň trochu nabitý a nepokoušeli se instalovat nový firmware při 5% stavu baterie. Aktualizační program od vás bude chtít jen několik potvrzení a nový firmware v telefonu může být otázkou několika minut.

Diskuze (10) Další článek: Cenová válka v Polsku: Play nabídl neomezený tarif pod 500 Kč

Témata článku: Samsung, , , , Sam, Samsun, Podání, Nejnovější aktualizace, Jak,