Kam s použitými iPhony? Apple jimi chce zaplavit indický trh

Apple se opět snaží získat povolení indických úřadů k prodeji svých použitých smartphonů, když loni jeho žádost zamítlo ministerstvo životního prostředí. Podle agentury Bloomberg i nyní zaznívají kritické hlasy, které připomínají, že v Indii chybí kapacity pro důkladnou recyklaci technologického šrotu. Pro firmu však dle slov jejího šéfa Tima Cooka má tamní trh obrovský potenciál, a to i přesto, že na něm jdou z drtivé většiny na odbyt telefony s cenou pod 150 dolarů (3 500 korun).

Možnost přeprodávat použité iPhony je pro Apple o to lákavější poté, kdy v únoru spustil v USA akci na jejich výměnu za novější model. Kdo přinesl svůj stávající zastarávající telefon, novější verzi si odnesl za zvýhodněnou cenu. Souběžně indické vládě podle agentury Bloomberg firma slibuje, že by telefony s logem Applu nakonec nekončily na skládce, ale procházely by renovací, případně recyklací.

„Miliony dovezených telefonů ovšem budou vyžadovat výměnu starých baterií. Tyto součástky pak skončí kde?“ reaguje šéf společnosti Dixon Technologies Sunil Vachani, která v Indii montuje přístroje pro značky Panasonic a Gionee. „Jsem proti jakýmkoliv změnám v přístupu k importu telefonů z druhé ruky,“ dodal.

Aura nedostupnosti

Agentura Bloomberg dodává, že sázka na smartphony z druhé ruky představuje logickou obchodní strategii pro úspěch na indickém trhu, kde lze sehnat chytrý telefon i za 35 dolarů (830 korun).

Apple by však rezignací na určitou auru výjimečnosti popřel sám sebe, píše Bloomberg. Přesto proti záměrům americké firmy protestuje indické sdružení výrobců telefonů, kteří nabízejí výrobky pro zásadně odlišnou cílovou skupinu. Své vládě dokonce napsalo dopis. „Proč vůbec uvažovat nad uvolněním dovozu iPhonů z druhé ruky, když je import jiných použitých produktů typu ojetých aut zatížen 300procentním clem?“ ptá se jeho předseda Ravinder Zutshi.

Motivace Applu jsou však jasné. V indickém trhu, kde má zatím jen dvouprocentní podíl, vidí značný potenciál: prodeje iPhonů tam rostly v posledním čtvrtletí loňského roku o 76 procent. 


Úvodní obrázek: Ryan Tir via Flickr (CC BY 2.0)

Diskuze (11) Další článek: Inovativní Air Bank. Peníze z bankomatu vyberete mobilem s NFC

Témata článku: Apple, , Indický trh, Trh, Ignite, Ind, APP, Dovezený telefon, #Apple, Agentura Bloomberg, Motivace,