Kellnerova PPF čistí operátora O2, odešly stovky lidí

PPF pokračuje s čistkami v O2 a řeší, co s klesajícími tržbami a ziskem. Další investice se prodraží a firmu opouštějí schopní lidé. S úklidem se začalo vlastně hned poté, co PPF převzala vládu od španělské Telefóniky.

Dnes už Petr Kellner a jeho tým vládnou akvizici za 63 miliard korun více než půl roku, ale personální obměna ještě zdaleka neskončila. Z O2 už odešlo k pěti stovkám lidí a není vyloučeno, že přibudou další. PPF chce z nepružného molochu, jenž v sobě zamotal struktury sloučeného Eurotelu s Českým Telecomem, udělat výrazně vzdušnější podnik, možná něco na způsob vymezující se Air Bank. Právě tahle banka se vyznačuje velice tenkou hierarchií a i v O2 se teď o něco takového snaží. Výrazná redukce stavů se týká i středního a vyššího vedení. Nyní už má firma méně než pět tisíc zaměstnanců.

Mnozí zaměstnanci O2, se kterými týdeník Euro průběžně komunikuje, mluví o „celkem drsných čistkách“ a konci starých časů, kdy ze španělské centrály nebylo do Prahy příliš vidět.

Nové vedení ruší až stovky služebních automobilů a zavádí přísnější morálku. Jsou to ovšem kroky, které je nutné udělat. O2 byl neefektivní podnik, který mohl pohodlně přežívat jen v dobách hojnosti, kdy ČTÚ nic nedělal a nástup smartphonů (a mobilních dat) byl v nedohlednu. Teď ale operátorům padají výnosy, volání a SMS jsou běžnou komoditou a na základě aukce kmitočtů se musejí stavět rychlé LTE sítě, o optických spojích ani nemluvě.

O2 si při současných tržbách nemůže dovolit investovat další miliardy korun do budování nejenom mobilních sítí nové generace, i proto část sítě buduje společně s T-Mobilem. Výrazně zaostalá je také síť pevných přípojek k internetu. Optické sítě jsou v případě Kellnerovy nové investice spíše zbožným přáním, v O2 se proto z velké části dívají také na chystané dotace na rychlý internet, které zřejmě od příštího roku spustí Evropská unie.

Tohle všechno je důsledek dojení zdejší pobočky španělským mateřským podnikem, který během několika let působnosti na našem trhu odvedl do teplých krajin na dividendách téměř osmdesát miliard korun. Ty teď zásadním způsobem chybějí. O2 se může utěšovat alespoň tím, že konkurence je na tom podobně. To je ale tak všechno. 

Diskuze (30) Další článek: YotaPhone: exot se dvěma displeji výrazně zlevňuje

Témata článku: , , , Lid, Část sítě, Kellner, Operátor, PPF, Starý čas, Petr Kellner, Služební auto, Sto, Zásadní způsob, Stovka lidí, Air Bank