Krásná nová BlackBerry: klasika a hranatý exot

Po řadě chmurných měsíců BlackBerry hýří optimismem. Má velká dohodu s Amazonem, povedený minulý kvartál a dva nové smartphony.

Zdá se, že BlackBerry má to nejhorší za sebou. Nový CEO prezentoval 1) nadějné hospodářské výsledky za uplynulý kvartál 2) zmínil dohodu s Amazonem, která do smartphonů s ostružinou ve znaku dostane čtvrt miliónu aplikací z androidího Amazon Appstoru (100% kompatibilitu ale nečekejte) a rovnou 3) představil dva (až tři) sympatické smartphony.

Co se však firma ještě nenaučila, je udržet novinky do poslední chvíle pod pokličkou. Na Classic a Passport budeme čekat do října, tedy nějaké čtyři měsíce, a to je v porovnání s konkurencí dlouho. Však také šlo o takové první zběžné představení, takže řadu podrobností vůbec neznáme. Naťuknutý třetí model je pouze evolucí známého BB Z3, které dostalo LTE a větší operační paměť.

Klepněte pro větší obrázek 
Trojice novinek. Dotykáč, dotyková klasika s QWERTY a mimozemšťan. Obr.: CrackBerry.com

BlackBerry Classic

Tohle je ostružinová klasika – QWERTY klávesnice, funkční tlačítka pod displejem a dokonce i malý optický trackpad. Přitom je uvnitř operační systém BB 10 a 3,5" displej je dotykový. BlackBerry však říká, že vyslyšelo volání svých věrných zákazníků a dává jim telefon, který je možné pohodlně ovládat jednou rukou. Víme také o podpoře paměťových karet, ale zbytek už jen velmi neurčitou formou „kvalitní fotoaparát, výkonný procesor a dlouhá výdrž“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Kovové šasi a černé plochy. BlackBerry Classic se zkrátka snaží skloubit novou platformu s typickými znaky legendárních Ostružin. Obr.: CrackBerry.com

BlackBerry Passport

Jestli je první model klasický, druhý naopak řadu konvencí boří. Úhlopříčka 4,5" je dnes rozměrový průměr, ale přidejte si čtvercové rozlišení 1 440 × 1 440 pixelů (tedy skvělá jemnost 453 ppi) a nezvykle širokou QWERTY, a hned je jasné, že tohle nebude žádný drobeček. I díky tomu se prý dovnitř vešla bezprecedentně velká baterie. No, uvidíme…

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Černé sklo, matná ocel a precizní zpracování, tohle bude telefon za prémiovou cenu. Obr.: CrackBerry.com

Ještě ale zůstaňme u klávesnice. Kromě jejích rozměrů je výjimečná také dotyková vrstva na svrchní straně (běžně vypadajících hardwarových) tlačítek. Jako touchpad poslouží k polohování kurzoru, posouvání seznamů, snímání dotykových gest apod. 

Diskuze (46) Další článek: Týden mobilně 237: televize, co se za nehet vejde

Témata článku: Blackberry, , Blackberry Classic, Blackberry Passport, Amazon AppStore, Hrana, Hra, Typický znak, Skvělá jemnost, Poslední chvíle, Třetí model, Black, Černé sklo, Věrný zákazník, Nov, Amazon Appstor, Exot, Optický trackpad, Klasika, Klasik