Letí nad vámi letadlo? Podívejte se na něj zblízka a ve 3D

Flightradar24 je jedna z několika mapových služeb, která nad mapou Googlu zobrazí aktuální letecký provoz. Je to tedy vlastně takový mapový radar s relativně malým zpožděním a aktuálními daty, poloha letadel se totiž obnovuje po několika sekundách – často prakticky ihned.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Pohled na aktuální letecký provoz nad Evropou a sledování spoje ČSA z Kyjeva do Prahy v přímém přenosu

Flightradar24 má největší pokrytí nad Evropou, údaje o letadlech totiž zaměřuje síť přijímačů veřejného bezpečnostního signálu ADS-B. Ten informuje o okolních letadlech v dosahu přijímače. V současné době server sbírá data z 500 lokalit převážně v Evropě, kde systém ADS-B používá nejvíce letadel a aerolinek (asi 90 %).

Klepněte pro větší obrázek
Nový režim Aircraft view umožňule sledovat model letadla ve skutečné poloze – zde tedy tentýž let ČSA zrovna přistává na Ruzyni

Poslední novinkou je pohled na let přímo optikou pilota, u každého letadla si totiž můžete zobrazit tzv. Aircraft view (BETA). V takovém případě se otevře menší okno a v něm se spustí Google Earth s modelem letadla nad povrchem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Let Lufthansy do Tokia kdesi nad Českem a let KLM nad pobřežím Nizozemí

Tentokrát se však nejedná o nějaký letecký simulátor jako třeba v případě GEFS, ale o model skutečného letadla ve skutečné poloze a výšce.