LG G8X: Kdo potřebuje „skládačky“, když můžete půlku telefonu nechat doma?

LG dnes na veletrhu IFA v Berlíně oznámilo nový model LG G8X ThinQ společně s vylepšeným přídavným displejem DualScreen. Výrobce se drží stejné cesty, kterou nastolil u LG V50 ThinQ. Očekávalo se, že dnes uvedená novinka bude jeho přímým nástupcem. Věci se však mají trochu jinak...

A zatímco ostatní se snaží prorazit na poli skládacích zařízení (mimo Samsungu a Huawei také TCL), LG zkouší „něco podobného“ s přídavným displejem. Takové řešení možná není tak cool, ale vývoj spolkl řádové méně peněz a cena je také výrazně nižší. A kdo vlastně potřebuje „skládačky“, když můžete půlku telefonu podle potřeby nechat doma?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
LG G8X je pěkný telefon sám o sobě, ale zajímavý je i díky možnosti vložení do DualScreen. Celek je značně rozměrný, ale vše funguje skvěle a vlastně se s takovou „knihou“ docela dobře zachází.

Nepatrně ořezaný LG V50 pro zbytek světa

LG G8X nabízí 6,4" OLED displej, úhlopříčka je tedy stejná jako u displeje použitého u G8 nebo V50 ThinQ, ovšem jeho rozlišení se snížilo z 3 040 × 1 040 pix na 2 340 × 1 080 pix. A protože se novinka bude v Jižní Koreji prodávat pod označením V50S, je zřejmé, že se bude jednat o nepatrně ořezanou variantu LG V50. Ta se však neprodává zdaleka na všech trzích, což bude právě hlavním úkolem dnes představeného smartphonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
LG dnes představilo topmodel G8X ThinQ, který by se měl dostat na trhy, kde se neprodává LG V50 ThinQ 

Pod displej se dostala čtečka otisků prstů, do výřezu v displeji zase 32MPx Quad Bayer selfie, která bude pořizovat 8MPx selfíčka. Minimalistický design pokračuje i na zadním skleněném krytu, jemuž dominuje duální fotoaparát s přisvětlovací diodou. Základní 12MPx Dual Pixel snímač s optickou stabilizací a PDAF ostřením (1/2.8" čip se světelností F2.4) doplňuje ultra-ultraširokoúhlý 13MPx snímač (F2.4), který má 136° úhel záběru. Podobný objektiv použilo LG již u svého modelu G5. Teleobjektiv, na který vsází většina konkurenčních flagshipů, novinka od LG vynechává.

Kde ale telefon nijak nestrádá, je zvýšená odolnost. Přední a zadní strana je oděna do odolného skla Gorilla Glass 6, tělo je odolné dle normy IP68 a navíc pokrývá až 14 kategorií odolnosti normy MIL-STD810G. O povedený audiovýstup se starají dva 1,2W reproduktory doplněné 32bit Hi-Fi Quad DAC převodníkem od Meridian Audio pro sluchátka zapojená do 3,5mm jacku. Výkon smartphonu dodává Snapdragon 855, tedy nikoliv jeho vylepšená varianta 855+. RAM je 6GB, interní 128GB paměť rozšíříte microSD kartami. Nevyměnitelnou baterii o kapacitě 4 000 mAh dobijete 21W kabelovým či 9W bezdrátovým dobíjením.

Vylepšený obal DualScreen

Z LG G8X si můžete vytvořit „skládačku“ po přicvaknutí druhého displeje, který dostal název DualScreen. V praxi je to však tak, že do flipového krytu vložíte samotný telefon, jehož celkové rozměry samozřejmě dost výrazně narostou. Pouzdro váží 134 gramů, a pokud k tomu připočteme 192 gramů samotného telefonu, je jasné, že 326 gramů nebude pro každodenní používání. V případě potřeby ale můžete druhý displej jednoduše nechat doma.

Na vnitřní straně flipu je připraven 6,4" OLED displej, nachlup stejný jako v G8X. Na vnější „zrcátkové“ straně flipu dále najdete 2,1" monochromatický OLED pro zobrazení základních stavových informací. Pouzdro s přídavným displejem si bere „šťávu“ z baterie telefonu, k němuž je připojeno USB-C kabelem. Navenek z pouzdra vyčnívají piny pro dobíjení speciální nabíječkou. 

A jaké jsou vlastně výhody druhého displeje? Na každém OLED panelu si můžete zobrazit samostatnou aplikaci, případně může být jeden displej určen jako zadávací pole a na tom druhém se vám vykreslí celá klávesnice. U vybraných her může být jeden celý displej věnován dotykovým ovladačům. České ceny LG G8X ThinQ ani přídavného displeje DualScreen zatím nejsou známy.

LG G8X ThinQ
rozměry a hmotnost: 159 × 76 × 8,4 mm, 192 g
displej: 6,4", kapacitní AMOLED, 1 080 × 2 340, 403 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1200|400 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, microSDXC (2 TB), RAM: 6 GB, baterie: 4 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 855 (8× Cortex-A76, 3 GHz, 7nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 13MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
68 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (16) Další článek: Nadílka Nokie na IFA: Trojfoťák, chytré véčko a nezničitelný obrněnec

Témata článku: LG, , , , , , , , , , , , , LG G8X ThinQ, Telefon, Pdaf ostření, Půlka, DualScreen, Displej, Sklad, Kryt, NEC, Gram, Skládačka, Pouzdro,