LifeLine je revoluce v ovládání smartphonu. Jeho tvůrce kdysi vymyslel slavná gesta pro iPhone

Johannes Väänänen je finský inovátor, který začátkem tisíciletí pracoval na vlastním smartphonu. V něm představil mnoho revolučních myšlenek, jako např. plné ovládání dotykem, swipe a další gesta, prohlížení plnohodnotného webu. Projekt zkrachoval, ale patenty koupil Apple a stvořil iPhone.

Väänänen svůj příběh popisuje v knize The Smart Device. Slovenští kolegové jej koncem roku 2019 pozvali na konferenci Digital Rulezz 2019.

„V každém telefonu máte úvodní obrazovku se všemi aplikacemi. Když chcete něco udělat nebo někomu napsat, musíte najít na domovské obrazovce konkrétní aplikaci, otevřít ji a následně se v ní „proklikat“ na místo, kde očekáváte hledané informace, data, zprávy. Je to jako krabice s nářadím, ve které máte nespočet různých nástrojů a i kvůli drobnostem se přes ně musíte pokaždé prohrabávat.“ Říká Johannes Väänänen k aktuálnímu používání chytrých telefonů v rozhovoru pro Živě.sk.

Jeho LifeLine je uživatelské prostředí založené na čase. Představte si, že všechny zprávy, informace, varování, akce a novinky jsou seskupené na společné časové ose. Při vyhledávání je klíčem přibližování a oddalování osy, kdy se zobrazují podrobnější informace, delší texty apod. Tak se můžete podívat na všechny zprávy a připomínky přijaté během posledních 10 minut, kdy jste měli konferenci, když chcete vidět zprávy přijaté před několika lety, oddálíte časovou osu a znovu přiblížíte v požadovaný moment.

Klíčové body LifeLine:

  • LifeLine je uživatelské prostředí, které má ambici nahradit klasický homescreen a systém složek s aplikacemi.
  • Na jednom místě shrnuje funkce i činnosti.
  • Využívá chronologické řazení aktivit.
  • Vývoj autor zpočátku financoval z vlastních zdrojů, nyní už projekt převzal „jeden z předních výrobců smartphonů“.
  • LifeLine je v současné době ve vývojové fázi, nasazený by měl být koncem tohoto roku nebo v průběhu příštího.

Na platformě iOS už je demo aplikace, v budoucnu by se však mělo jednat o samostatný operační systém. Vizualizace již je sice z roku 2016, ale s postupem času získává stále větší smysl. Také proto už celý koncept koupil jeden z velkých hráčů na poli mobilních technologiích a celý vývoj financuje. Předpokládá se, že na trh by LifeLine mohlo přijít v nějakém chytrém telefonu již na konci tohoto nebo v průběhu roku následujícího.

Celý rozhovor najdete na stránkách Živě.sk, ukázky z prostředí systému jsou v galerii.

Diskuze (30) Další článek: 192 MPx v mobilu je zatím sci-fi, v květnu už to ale bude realita. Kdo telefon vyrobí?

Témata článku: , , , , , Osa, Pro +, Gesto, Ovládání, EBook, Tisíciletí, Aplikace, Časová osa, SMA, English,