Lollipop na Samsungu Galaxy S4 [video]

Samsung již pomalu začíná aktualizovat Galaxy S4 na Android Lollipop. Podívejte se s námi, jaké změny aktualizace přináší.

Samsung pokračuje ve firmwarových aktualizacích na Android Lollipop. Po Galaxy Note 4, Galaxy S5 a Galaxy Note 3 přišla řada i na předloňský vlajkový model, Samsung Galaxy S4. Samsung aktualizace zahajuje postupným tempem, jako první začal v Británii, kde se objevila 911MB OTA aktualizace firmwaru s označením I9505XXUHOB7, která přináší rovnou Android 5.0.1. Tuto verzi jsme si nahráli do telefonu přes aplikaci Odin, takže se s vámi můžeme podělit o naše první dojmy. 

Samsung Galaxy S4
I9505
rozměry a hmotnost: 137 × 70 × 7,9 mm, 130 g
displej: 5,0", kapacitní Super AMOLED, 1 080 × 1 920, 441 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 600 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 600 (4× Krait 300, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
37 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Heads-up notifikace, přepracované aplikace

Samotná aktualizace trvala zhruba 15 minut, po které následovala zhruba stejně dlouhá doba, po kterou byly optimalizovány nainstalované aplikace. Po instalaci nového firmwaru je sice vždy doporučeno provést master reset, samotná aplikace nového firmwaru ale telefon úplně nevymaže, stávající data zůstala nedotčena. Po prvním spuštění vidíme nejvýraznější změnu na lockscreenu, kde se zobrazují heads-up notifikace. U nich si můžete nastavit, zdali chcete aby zobrazovaly jen základní informace nebo i podrobnosti.

Na domovské obrazovce mnoho změn nenajdeme, pinch-zoomem se dostaneme do editačního módu, v němž můžete upravit pozadí, widgety na plochu nebo zvolit přechodový efekt mezi obrazovkami na ploše. Přepracována byla opět horní informační lišta, která je nyní podbarvena tyrkysově, přičemž notifikace jsou vykreslovány na bílém pozadí. Přes ikonu v pravém horním rohu si můžete zobrazit všechny rychlé zástupce namísto prvních deseti. Již na první pohled jasné, že blokovací režim byl nahrazen režimem Přerušení. Samsung jej však adekvátně opravil, takže je přítomny i Tichý režim, přičemž Přerušení můžete nastavit jen pro určité dny a mezi vybranými časy. Tedy stejně jako v čistém Androidu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zadávání PIN, zamykací obrazovka, horní lišta, pohotovostní obrazovka a editační režim

Výraznou grafickou úpravou prošlo nastavení, Samsung opět vsází na kombinaci tyrkysové s bílým pozadím, které pro Super AMOLED displeje není úplně tou nejideálnější barvou. Očekávali bychom zde opět černou, která se u tohoto druhu displeje rovná vypnutému pixelu. Samsung bohužel Lollipop mění plošně a se stejným vzhledem, takže je jasné, že tato barevná kombinace bude přítomna i u dalších aktualizovaných modelů. Nastavení je laděno logicky do čtyř záložek, aktualizace ale nepřináší žádné zásadní změny. Nedočkali jsme se tedy podpory MirrorLinku ani Ultra úsporného režimu. Zůstává jen základní úsporný režim, který umí omezit výkon procesoru a displeje.

Material Design u systémových aplikací

Nutnou změnou vzhledu prošly i systémové aplikace. Číselník spolu s protokoly, oblíbenými kontakty a telefonním seznamem je dozelena, většina zbylých aplikací využívá jako hlavní barvu světle modrou. U všech aplikací je na pozadí bílá barva. Aktualizace se dále dotkla kalendáře, který je roztažen přes celý displeje, kosmetické změny jsou dále patrné u kalkulačky či u souborového správce. Ten řadí soubory podle umístění nebo podle typu. Nový design je patrný i u Zpráv, které jsou laděno do oranžovo-bílé kombinace. V telefonu najdeme i přepracovanou klávesnici s většími rozestupy mezi menšími tlačítky, nezapomnělo se ani na číselný řádek. Jedinou nefunkční aplikací je Hudební přehrávač, po obnovení továrního nastavení ale aplikace funguje již bez problémů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Poslední spuštěné aplikace, Správce RAM, přechodové efekty plochy, nastavení soukromí notifikací na lockscreenu, úsporný režim, baterie a přehled úložiště

Po najetí telefonu je zabráno 1,21 GB RAM, v paměti tedy zbývá 570 MB pro uživatelem spouštěné aplikace. Do Správce RAM se dostanete přes podržení domovského tlačítka, který zobrazí poslední spuštěné aplikace i po restartu zařízení. Odtud vede ke správce levé dotykové tlačítko, prostřední spouštíte Chytré karty Google, pravým zase vymažete paměť posledních aplikací. To můžete provést i individuálně, kdy aplikace posunem jejich karet do stran ukončujete. Delším podržením zpětné šipky aktivujete režim Multidisplej, tedy současné zobrazení dvou aplikací najednou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
S Health, nová klávesnice a problém s hudebním přehrávačem, pokud neprovedete obnovení do továrního nastavení. Nový firmware dostal i fotoaparát

Aktualizace byly v současné době zahájeny ve Velké Británií, v následujících týdnech by se měly dostat dále do Evropy. Jakmile budou k dispozici aktualizace pro české Galaxy S4 od operátorů a z volného prodeje, budeme vás informovat.

Diskuze (47) Další článek: Asus uvedl na trh levný desetipalcový MeMO Pad 10

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, Bílé pozadí, Sam, Samsung Galaxy s, GAL, Přechodový efekt, Pohotovostní obrazovka, Barevná kombinace, Nová klávesnice,