Máme krátkou paměť. Apple už prodělal jeden skandál s kurvítkem/baterií

Aktuálně hýbe digitálním světem kauza úmyslného snižování výkonu starších iPhonů. Apple se omlouvá, brání se nařčení, že baterie plní roli „kurvítka“, přesto nabízí levnější výměnu baterie a slibuje úpravy softwaru. Můžeme to brát jako přiznání chyby?

Možná budete na kauzu a její průběh nahlížet jinak, když vám připomenu příběh z let 2003 až 2005. Tehdy šlo o iPody první, druhé a třetí generace vyrobené před koncem května 2004. Všechno to rozpoutal dnes slavný vlogger Casey Neistat (a jeho bratr Van). Jeho iPod měl záruku na rok a baterie odešla po roce a půl. Náhoda?

Video iPod's Dirty Secret od Neistat Bros. tehdy stálo na začátku hromadné žaloby a dvouletého soudního sporu. Skončil dohodou, Apple prodloužil záruku na dva roky, hromadně vyměňoval baterie a odškodňoval žalující (více na MacWorld.com).

Tehdy byla metoda plánovaného zastarávání velmi jednoduchá a přímočará – baterie, která přestala fungovat. Aktuální situace se sníženým výkonem je sofistikovanější a v soudních sporech se bude hůře dokazovat, že jde o kurvítko. Na druhou stranu Apple už začal ustupovat – můžeme to brát jako přiznání problému?

Diskuze (103) Další článek: Blocks: modulární hodinky, do kterých můžete zapojit „co chcete“

Témata článku: Apple, , , , , , , , Digitální svět, Van, Plánované zastarávání, MacWorld, Vlogger, APP, Snížený výkon, #Apple, Skandál, Záruka, Přiznání, Úmyslné snižování, Zastarávání, Pro +, iPod, Starý iphone, Druhá strana,