Mapy.cz v novém. Už vás nenechají stát v koloně, umí navrhnout rychlejší trasu

České Mapy.cz si vybudovaly renomé skvělé turistické navigace, ale teď posílí i služby pro řidiče, přidají online informace z dopravy. Mobilní aplikace s verzí 7.0.0 nově zobrazuje plnohodnotnou dopravní mapu s rozšířenými možnostmi navigace.

Aktualizace: V redakčním Androidu už aktualizace přistála, protože je zařazený do malé skupiny testerů. Veřejný betatest začne v průběhu prvního červnového týdne a novinky se dostanou také do aplikace pro iOS.

Druhá aktualizace: Veřejná betaverze už je venku, návod na instalaci najdete zde:

Upozorní, kde se na vaší trase nachází uzavírky, nehody, kolony, stavby na silnici, ale i policejní hlídky a radary. Mapy.cz si vždycky zakládaly na znalosti lokálního prostředí, aktuálnosti a teď tvrdí, že uzavírky a dopravní omezení dostanou do systému dříve než jakákoliv konkurence. Ode dneška umí plánovač přizpůsobit trasu aktuální dopravní situaci, i za jízdy nadále sleduje změny a buď upozorní na zpoždění, nebo nabídne změny, které cestu urychlí.

Údaje v dopravní mapě jsou v současnosti dostupné jen pro území České republiky, ale do budoucna se počítá s jejich rozšířením. V plánu je využití dopravních informací i v offline režimu, ale to platí hlavně pro dlouhodobé uzavírky a princip je jednoduchý – doma aktualizujte přes Wi-Fi, pak plánování tras pracuje s posledním známým stavem.

Mapy.cz chystají volbu alternativní trasy, která nabídne více tras do cíle. Další prioritou jsou omezení a uzavírky na trase. Aplikace například upozorní, že se blížíte k oblasti s omezeným vjezdem. Další velkou výzvou je dynamický routing. „Jedná se o kontrolní systém, který v čase vyhodnocuje, jestli v době dojezdu narazíte na nehodu, která je od vás aktuálně vzdálená třeba dvě hodiny,“ vysvětluje Jakub Faifer, produktový manažer Mapy.cz.

Informace o dopravě berou Mapy.cz od Ředitelství silnic a dálnic ČR, přidávají data z leasingových flotil a postupně budou zapojovat i data od uživatelů, kteří aplikaci využívají v terénu.

Diskuze (81) Další článek: Blíží se celosvětový Go Fest. Nemusíte nikam jezdit, pokémony chytíte kdekoliv

Témata článku: , , , , , , , Jakub Faifer, Kolona, Česká republika, Mapa, Den Tima Cooka, Trasa, Rychlá trasa, Aplikace, Uzavírka,