Minitest: QWERTY klávesnice pro Galaxy S6 Edge+

Otestovali jsme kontroverzní příslušenství pro Samsung Galaxy S6 Edge+. Jak se píše na doplňkové QWERTZ klávesnici, a má vůbec smysl?

První pohled na Samsung Galaxy S6 Edge+ jsme vám zprostředkovali v tomto článku, dnes se však zaměříme na jeho nejzajímavější, a současně zřejmě nejkontroverznější, příslušenství, na doplňkovou QWERTY klávesnici. Samotné příslušenství nese označení S6 Edge+ Keyboard Cover a díky svým rozměrům je určeno na míru pouze tomuto novému tabletofonu od Samsungu.

Samsung Galaxy S6 Edge+ 32GB
rozměry a hmotnost: 154 × 76 × 6,9 mm, 153 g
displej: 5,7", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 560, 515 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, RAM: 4 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Samsung Exynos 7420 (8× Cortex-A57, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 5.1 (Lollipop)
fotoaparát: 16MPx, video, autofocus, blesk
48 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Pouzdro se skládá se dvou částí, tou první je zdrsněný kryt, který se nasazuje na zadní stranu, podobně jako Clear Cover. Druhou součástí je samotný díl s klávesnicí, který se zacvakne přes zadní díl. Tím je zaručeno, že klávesnice na telefonu drží a nijak z něj nesklouzne, přičemž samotný kryt na zádech se také nevyvlékne. Keyboard Cover má ve skutečnosti dvě možné pozice, kde je možné jej umístit. Tou hlavní je samozřejmě spodní část displejové plochy, kde klávesnice nasedne na stávající ovladače a překryje část displeje. Tou druhou je pak stejný prostor, ovšem na zadní straně zařízení, kam můžete klávesnici přemístit, pokud ji zrovna nechcete používat. Klávesnice drží na poměrně silných „pacičkách“, takže se její ztráty neobáváme, a to ani při nošení v kapse či v dalším pouzdře.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nasazená klávesnice na Samsungu Galaxy S6 Edge+

Klávesnice jako taková je pasivním příslušenstvím, o tom, že je umístěna na displeji, se telefon dozví díky zabudovanému magnetu. Po přiložení k displeji tak telefon téměř okamžitě překreslí uživatelské rozhraní tak, aby se přizpůsobilo menšímu displeji. Dostupná úhlopříčka displeje se z 5,7 smrskne na 4,6 palce, pod umístěnou klávesnici je na displeji „vyobrazena“ černá plocha. To proto, aby byla využita výhoda Super AMOLED displeje (černá = vypnutý pixel).

Ve skutečnosti je ale klávesnice kapacitní a vaše stisky kláves „propisuje“ na celočernou klávesnici na displeji. Některé weby uvádějí, že se klávesnice aktivuje stiskem domovského tlačítka, což pravda není, ovšem samozřejmě ji musíte umístit správně, protože ve spodní části klávesnice najdete trojici ovladačů, které musí na telefon správně „nasednout“. Nově tedy budete mít zpětnou šipku a klávesu posledních spuštěných aplikací v tlačítkové formě. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Příslušenství se skládá z klávesnice a zadního krytu. Pohled na nasazenou klávesnici zezadu, když je nepoužíváte, můžete ji nacvaknout na zadní část krytu

Samotný layout klávesnice nás vrací do dob Palmu nebo komunikátorů Sony Ericsson (P800, P990i), novodobě může klávesnice vzdáleně připomínat některé modely od BlackBerry. Na QWERTY klávesnici najdeme čtyři řady tlačítek, ve kterých se misí písmena s doplňkovými tlačítky. Klávesnice je určena k obouručnímu psaní, díky tomu jsou klávesy na pravé straně vyvýšeny nalevo, na druhé straně to platí obráceně. To abyste ji pohodlně ovládali oběma palci. Na toto různorodé vyvýšení kláves s vyšším zdvihem je ale třeba si nějakou dobu zvyknout, zpočátku budete psát s poměrně hodně překlepy „ob jedno“ tlačítko. Klávesnice má při psaní nepatrnou prodlevu (přepis z klávesnice na displej), není to ale nic výrazného.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Doplňkové symboly, hlasové zadávání, příchozí volání a focení při nasazené klávesnici. Konkrétně fotoaparát ve zmenšeném okně nabídne pouze několik nastavení. Pro plnohodnotné focení je třeba klávesnici sundat

Po stisku klávesy Alt píšete čísla z levé části klávesnice jednotlivě, pokud ji držíte, můžete psát pouze číslice či jiné alternativní znaky vyobrazené na klávesnici. A pokud nebudou stačit, je tu tlačítko Sym, které na displeji zobrazí okno s chybějícími symboly. Klávesa s mikrofonem poté slouží k hlasovému zadávání Google. Máme sice na testování model s QWERTY, ovšem po prvním připojení se layout nastaví na českou QWERTZ. Levým a pravým Shiftem můžete přepínat mezi automatickým psaním velkých písmen, jedním velkým písmenem se zbytkem malým nebo mezi psaní kapitálkami. 

Dobu, ve které lidé volali po QWERTY smartphonech, již pohltila doba dotyková (na trhu se stejně nic pořádného neobjevilo), první reakce na doplňkovou klávesnici ale byly hodně rozporuplné. Na papíře možná nevypadá příliš lákavě, náročným psavcům bychom ji ale klidně mohli doporučit. Po čtyřech dnech již na tlačítkové klávesnici píšeme možní i rychleji než na softwarové klávesnici. Zdá se nám však, že Samsung s klávesnicí nechce udělat díru do světa a prodávat ji v milionech kusů, jeho cílem bylo zřejmě rozpoutat diskusi a v neposlední řadě i otestovat uživatele, kterým by třeba v budoucnu mohl přímo nabídnout smartphone s QWERTY klávesnicí pod displejem.

A pokud nezadaří ani jedno, ani druhé, může Samsung externí klávesnici použít k větší propagaci nového smartphonu S6 Edge+. Protože právě toto příslušenství vyčnívá nad tím, že je novinka zvětšenou a jen drobně vylepšenou variantou staršího modelu. Otázka však zatím ještě visí na koncové ceně, podle zahraničních informací by se měla pohybovat vysoko, okolo 63 dolarů, což je v přepočtu 1 500 Kč.

Diskuze (19) Další článek: Mobil v českých e-shopech stojí v průměru 6 390 Kč. Ceny klesají

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Sony Ericsson P800, Clear cover, Minitest, Edge +, Samsung Galaxy s, Mini, Keyboard Cover, Pro +,