Naučte se novou zkratku. Li-S baterie posune výdrž telefonu na 5 dní, dojezd elektromobilu na 1 000 km

Vědci z australské Monash University jsou na pokraji komercializace nejúčinnější lithium-sírové (Li-S) baterie na světě, která by mohla překonat současné lídry na trhu více než čtyřikrát. Smartphone tak udrží při životě 5 dní a auto na elektrický pohon s ní dojede až 1 000 km.

Dr. Mahdokht Shaibaniová z Katedry mechanického a leteckého inženýrství a její spolupracovníci už mají schválený patent (PCT / AU 2019/051239) pro výrobní proces a vyrobili i prototypy. Li-S baterie má nejen o poznání větší kapacitu než dosud používané lithium-iontové baterie, ale i lepší výkon, a především také menší dopad na životní prostředí.

Při použití stejných materiálů jako ve standardních lithium-iontových bateriích překonfiguroval tým konstrukci sírových katod tak, aby dokázaly pojmout vyšší zátěžová zatížení bez poklesu celkové kapacity nebo výkonu. Protože jsou výrobní náklady nízké, materiálu je dostatek,  zpracování snadné a výsledek má sníženou ekologickou stopu, může se jednat o průlomovou technologii, která najde uplatnění i v přenosných počítačích, solárních sítích atd.

Další testování  Li-S baterie bude následovat ještě letos. Kdy se dočkáme prvních produktů s Li-S baterií, zatím není jasné.

Via: techxplore.com

Diskuze (82) Další článek: Podívejte se, jak se v Shenzenu vyrábí baterie pro iPhony. Většinu řeší stroje

Témata článku: , , , , , Manželský pár, Profesor, Dojezd elektromobilu, Dojezd, Zkratka