Nejlevnější 5G smartphone od Samsungu? V Česku je to překvapivě Galaxy A51

Aktuálně testovanému Galaxy A42 vydržel titul „nejlevnější 5G smartphone od Samsungu“ sotva pár týdnů. Již při zahájení testování prvotiny „áčkové“ řady pro příští rok sice bylo jasné, že jihokorejci 5G sítě dostanou i do levnějších modelů, nečekali jsme však, že se to stane tak rychle. Aktuálně nejlevnějším 5G smartphonem od Samsungu je tak paradoxně letošní Galaxy A51, který se v 5G mutaci prodává pouze u O2, a ten jej v nedávné době dost výrazně zlevnil.

V rámci Vánoční nabídky si můžete u O2 pořídit Galaxy A51 5G za 8 995 Kč, takže oproti úvodní ceně ušetříte čtyři tisíce. Oproti základní variantě můžete počítat navíc s 6GB operační pamětí (LTE verze je osazena 4GB RAM) a také zcela odlišným čipsetem. U 5G varianty se o výpočetní výkon stará 8nm čipset Exynos 980, který už má sice venku svého formálního nástupce, ovšem oproti 10nm Exynosu 9611 v LTE variantě má čipset větší výkon a je také energeticky efektivnější. Poslední změnou prošla baterie, 5G verze je osazena 4 500mAh akumulátorem, což je o 500 mAh více, než u základního Galaxy A51.

Telefon je na webu operátora O2 aktuálně vyprodán, seženete jej však alespoň na vybraných prodejnách, a to v černé barevné variantě. LTE varianta Galaxy A51 se v Česku aktuálně prodává za sníženou cenu 6 990 Kč.  

Redakční představení Samsungu Galaxy A51:

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (2) Další článek: RedMagic Cyberpods: Nacpěte si do uší blikající cyberpunk

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy A51, Samsun, Varianta, SMA, Česká republika, Mutace, Čipset