Nesoutěžíme s „A brandy“, říká šéf české značky, která prodává odolné a seniorské mobily [video]

  • Česká značka Evolveo funguje více než 10 let
  • Zaměřuje se na vybrané segmenty elektroniky
  • Vlajkovou lodí mezi smartphony je StrongPhone G4

Evolveo je česká značka spotřební elektroniky a zároveň jedna ze tří hlavních aktivit českobudějovické společnosti Abacus. Dalšími jsou distribuce a sestavování PC skříní a také dodávky serverů. Firma v současnosti slaví 25leté výročí vzniku. Při té příležitosti novinářům představila aktuální portfolio a nastínila plány do budoucna.

Značka Evolveo existuje už více než 10 let, vznikla v roce 2005 s původním názvem Evolve (bez druhého „o“). Brzy ale došlo k přejmenování na unikátnější Evolveo, protože firma měla v plánu expandovat na zahraniční trhy. V současnosti funguje zejména na trzích bývalého východního bloku, více než polovinu tržeb ale stále generuje doma.

Pod značkou Evolve najdeme v obchodech většinou drobnou elektroniku, herní příslušenství a také mobilní telefony. Do povědomí českých domácností se značka dostala v období digitalizace televizního vysílání v roce 2006, kdy dokázala pružně nabídnout v té době nedostatkové set-top-boxy. V tomtéž roce také zaznamenala rekordní obrat přes miliardu korun.

Přes DVB-T k outdooru

Portfolio mobilních telefonů Evolveo je poměrně přímočaré. Značka se podle šéfa společnosti Petra Petrlíka nechce pouštět do přímého souboje s velkými hráči (tzv. „A brandy“), proto si vybírá pouze segmenty, kde má šanci na trhu uspět. V současnosti je to oblast odolných mobilů (jak klasických tlačítkových, tak smartphonů) a seniorských telefonů (opět v provedení tlačítkovém i chytrém dotykovém). V minulosti firma nabízela i několik konvenčních smartphonů, perličkou bylo několik modelů s integrovaným DVB-T přijímačem pro příjem televizního signálu. Zařízení si společnost nechává vyrábět partnerskými továrnami v Číně.

Společnost si pro odolné telefony vybrala sekundární název StrongPhone, pro seniorská zařízení užívá jméno EasyPhone. V aktuálním portfoliu nalezneme zhruba desítku modelů, z nichž vlajkovým je odolný StrongPhone G4. Proti starším modelům téže řady působí subtilnějším a elegantnějším dojmem při zachování stejných parametrů odolnosti, tedy IP68 (vodotěsnost, prachutěsnost) a americká armádní norma 810G (odolnost proti pádu, nárazu, extrémním teplotám).

Evolveo StrongPhone G4 s magneziovým rámem a krycím sklem Gorilla Glass 3 přesto zůstává zástupcem střední třídy. Obsahuje 8Mpx fotoaparát od Sony a čtyřjádrový procesor od MediaTeku. Pětipalcový IPS displej si vystačí s HD rozlišením, vestavěná baterie disponuje kapacitou 3 000 mAh. Smartphone se dodává jako dualSIM s podporou LTE (včetně nejdůležitějšího pásma 800 MHz) za 7 990 Kč. Hlavní konkurencí jsou řady Hammer od MyPhonu, Xcover od Samsungu, BlackView BV od iGetu a také S řada Caterpillaru.

Diskuze (10) Další článek: Novým ministrem průmyslu bude Havlíček. Jak se postaví k mobilním operátorům?

Témata článku: Evolveo, , , , , , , , , , , , Stejný parametr, Seniorský telefon, Televizní signál, Pro +, Set-top box, Armádní norma, Zahraniční trh, Pětipalcový IPS, Senior, Tlačítkový mobil, A/B, Česká značka, MOBI