Nový DeX u Galaxy Note 8: Full screen a zaměření na hry [vyzkoušeno]

Společně s novým tabletofonem Galaxy Note 8 uvedl Samsung do oběhu i vylepšenou verzi „desktopového“ režimu DeX. Jeho recenzi jste si u nás mohli přečíst již v květnu, a to bok po boku smartphonů Galaxy S8 a Galaxy S8+. Nový Galaxy Note 8 ve vytyčené cestě pokračuje, můžete jej tedy umístit do stejné dokovací stanice, ovšem v telefonu běží nejnovější verze DeXu s novými možnostmi. V testu se tedy zaměříme na novinky a také na to, zda byly dříve kritizované chyby již opraveny.

Přepracovaná hlavní nabídka

První změna v uživatelském prostředí se týká hlavní nabídky. Stále ji rozklikáváte z levého spodního rohu, ovšem místo připodobnění k nabídce Start vypadá rozvržení aplikací podobně jako na tabletu. Ikony aplikací vyplňují většinu zobrazovací plochy, a mohou být rozloženy na několika stránkách. V pravé horní části displeje máte rychle dostupné vyhledávání, v levé horní zase najdete přístup do obchodu Galaxy Apps, kde si stáhnete aplikace optimalizované pro režim DeX.

Ty charakterizuje zejména to, že je můžete bez problémů maximalizovat na celý displej. Tomuto tématu jsme se věnovali již v rámci aplikací třetích stran, u nichž jste mohli hry a aplikace neoficiálně rozšířit na celou obrazovku. Nyní se tento režim dostává do DeXu oficiální cestou, jedná se však o experimentální funkci DeX Lab, kterou je třeba ručně aktivovat v Nastavení. Po aktivaci funkce musíte telefon z DeX Station vytáhnout a následně jej do kolébky znovu vložit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka, aplikace Game Tools a hry zobrazené na celou výšku monitoru, resp. na full screen

A výsledek? Pokud při spouštění her využijete aplikaci Game Launcher s nastaveným full screenem, budou se hry zobrazovat přes celou výšku monitoru (hry napsané pro režim na výšku) nebo přes celý monitor. U většiny aplikací pak můžete skutečně využít jejich roztažení na celý displej, takže u vašich oblíbených titulů odpadá dřívější povinné zobrazení v malém okně. Za nás je to rozhodně krokem kupředu.

Nové klávesové zkratky

Novinkou jsou i klávesové zkratky, v kombinaci tlačítka Windows na klávesnici a kurzorových šipek můžete aktuální okno maximalizovat, „přilepit“ doleva, doprava nebo jej minimalizovat. Pomocí Alt+Tab zase přecházíte mezi poslední dvojicí spuštěných aplikací. Mezi aplikačními okny můžete přesouvat soubory, např. do rozepsaného e-mailu vložit přílohu ze Správce souborů, apod. Na plochu si mimo zástupců aplikací nově přidáte i zástupce souborů.

Dále jsou to již jen kosmetické změny. V DeXu si můžete spustit i hudebního skladatele Soundcamp, a co se týká samotného Notu 8, můžete jej nově vložit do kolébky i s nasazeným flipovým pouzdrem. Bohužel jsme se však ani v novém DeXu nedočkali opravy zadávání textu. Připojená klávesnice je totiž stále v režimu QWERTY a nikoliv v „českém“ QWERTZ. A s tím budou mít lide navyklí psát na české klávesnici stále velký problém.

Nový režim Samsung DeX je zatím k dispozici pouze u Galaxy Note 8, ovšem očekáváme, že se brzy dostane i do letošních „es osmiček“ spolu s další firmwarovou aktualizací.

Prezentace režimu DeX při představení Galaxy Note 8:

Diskuze (4) Další článek: Prohlížeč od Seznamu přidal novou funkci. Zvolená stránka se uloží k pozdějšímu přečtení

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy Note 8, Full screen, Třetí strana, Zástupce, Nový režim, Nov, Desktopový režim, Zobrazovací plocha, Aplikace, Záměr, Alt + Tab, Rozvržení,