Nový Samsung Gear VR: virtuální realita „v černém“ [recenze]

Kapitoly článku

Prostředí známé, obsahu spousta

Po nasazení brýlí se ocitnete v dobře známé „místnosti“, ze které vedou zkratky do knihovny, do obchodu a nechybí ani panel se sociální interakcí, kde můžete mít zobrazeny vaše herní přátele. V prostředí vybíráte položky vaším pohledem, resp. pohybem hlavy, který je signalizován pohybem tečky uprostřed vašeho zorného pole. Pro samotný výběr položky už ale musíte sáhnout na boční touchpad.

Klepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka Oculus Home je hlavním rozcestníkem virtuálního obsahu

K dispozici máte placený i neplacený obsah, samotný nákup přitom může proběhnout i přímo v brýlích. Raději však doporučíme nakupovat přes aplikaci Oculus mimo virtuální rozhraní, protože je to, zaprvé přehlednější, a zadruhé si můžete zjistit některé detaily nebo přečíst zkušenosti uživatelů. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V rámci Oculus Home je k dispozici obchod, knihovna i sociální panel pro vaše přátele

Samotný herní obsah se v obchodě řadí do několika kategorií, najdete zde Hry, Aplikace, Vzdělávání, Zábavu, ale také i třeba Výběr her s Gamepadem, Výběry od Samsungu či sekci Doporučené. Nechybí ani nejlepší bezplatné a nejvíce prodávané tituly. Úplnou novinkou je pak sekce Gallery Apps, do které se řadí ostatní tituly, které sází na alternativní grafickou stránku. Najdete zde např. procházku strašidelným domem, jízdu na horské dráze v jeskyni či prohlídku světa „očima Van Gogha“.

Klepněte pro větší obrázek
Výběr z dostupných her pro nové Gear VR. Z pohledu obsahu se virtuální realita oproti loňskému roku hodně posunula kupředu. Jinými slovy, je opravdu z čeho vybírat

Bezplatného obsahu pro brýle je stále poměrně dost, a pokud chcete skončit s investicí do virtuální reality pouze u brýlí Gear VR, můžete si s nimi i tak užít poměrně dost zábavy. Pro náročnější uživatele ale určitě doporučíme zabrousit i do placeného obsahu, na výběr je již několik stovek různorodých titulů. Protože je komunita již dostatečně velká, s čistým svědomím doporučíme zakoupit hry, které mají hodnocení nad 4.0/5, protože se skutečně jedná o tituly pro Gear VR něčím zajímavé.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Instalace prostředí Oculus Home

Ceny se rámcově pohybují od 2 do 15 amerických dolarů (50 - 375 Kč), pro samotný nákup potřebujete do vašeho Oculus účtu vložit vaší platební kartu. Brýle Gear VR jsou navrženy na spouštění obsahu, který je vyvíjen přímo na jejich hardware, aplikace a hry využívají API od Oculusu, takže se nemůže stát, že by v budoucích generacích brýlí a smartphonů přestaly být kompatibilní. Z toho tedy zcela jasně vyplývá, že Gear VR nejsou kompatibilní s virtuálním obsahem z Google Play pro Cardboard a také ani s platformou Google Daydream.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka s tlačítkem pro vstup do virtuální reality, knihovna a detail náhledu aplikace před stažením

Samotná obrazová kvalita se ale oproti loňské generaci moc nezměnila. A je to logické, protože kvalita zobrazení závisí na jemnosti displeje vloženého smartphonu. Protože tedy stále čekáme na 4K displeje, musíte si i u S7 Edge zvyknout na viditelný rastr displeje (na jedno oko stále připadá teoretické rozlišení 1 280 × 720 pix, v praxi ještě o něco méně). Po deseti minutách hraní jej však přestanete vnímat, takže je zážitek z hraní daleko výraznější. Pokud se však u Galaxy S8 nakonec potvrdí přítomnost 4K displeje, bude to pro virtuální realitu v Gear VR stoprocentně znamenat razantní krok kupředu.

Samotná výdrž telefonu v Gear VR závisí na spouštěném obsahu, půl hodina hraní může „spolknout“ i 30 procent baterie. Aktuální stav baterie můžete kdykoliv zkontrolovat v notifikačním centru po delším podržení zpětné šipky.

Fotografie a videa

Brýle Samsung Gear VR nemusí nutně znamenat jen hry, ale také třeba prohlížení fotografií nebo videí. K tomu slouží v zásadě dvě aplikace, a to Samsung Gallery a Oculus Video. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Samsung Gallery a volba formátů u fotek a videí

Samsung Gallery je zřejmě nejuniverzálnější aplikací, která vám z jednotlivých složek z telefonu zobrazí fotografie a videa, a umožní jejich rychlé spuštění. Při prohlížení fotek je na výběr přepínání mezi režimem 2D, 360° a panorámaty, v případě videí je k dispozici přepínání režimů mezi 2D, 3D a 360°, a to, buď s obrazem vedle sebe, nebo nad sebou. Samsung Gallery si tedy v základu poradí i s videosoubory, které natočíte vaším smartphonem nebo kamerkou Gear 360 (recenze zde). 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prohlídka prostorových fotografií v aplikaci od Oculusu

K dispozici jsou i samostatné prohlížečky fotek a videí přímo od Oculusu, nejzajímavější aplikací je v tomto ohledu Oculus Video. Ve virtuálním kině si můžete zobrazit populární online videa z Facebooku, Vimea, filmové trailery či přímo vaše stažené filmy. Přehrávání probíhá v jednom ze čtyř druhů kin, a máte-li připojený ovladač, můžete stisknutím jednoho z tlačítek místo, na kterém sedíte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ue virtuálním kině můžete sledovat trailery, webová videa ale i vlastní obsah, a to i s titulky

Mezi podporované formáty vlastních videí patří *.mp4, *.avi i *.mkv, byť u něj je občas problém se zvukovým kodekem. U titulků se navíc místo českých diakritických znaků zobrazují hvězdičky. Naštěstí je ale stačí jen znovu uložit v poznámkovém bloku s kódováním UTF-8, a poté se již zobrazují správně. Pokud je nemáte pojmenovány stejně jako video, můžete je načíst ručně z postranní nabídky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sledování 360° videa v aplikaci od Oculusu

Oculus dále nabízí i samostatné aplikace pro 360° fotografie a 360° videa, které ale spíše kopírují funkčnost, jenž je již přítomna v aplikaci Samsung Gallery.

Novinka: Gallery Apps

Samsung zrušil dřívější kategorie VR Experiences a Concepts, které sloučil do nové sekce Gallery Apps. Najdete zde tak „od každého něco“, zejména s ohledem na jinak nastylovanou grafiku a na netradiční ovládání. Aplikace Brain VR vám ve virtuální realitě ukáže lidský mozek, VR Kaleidoscope Camera pak zase svět okolo vás z pohledu kaleidoskopu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zkoumání mozku a pohled na svět skrze kaleidoskop

Goalkeeper je ukázkou toho, jak chytat střely pouhým pohledem, Tiny Island Relax je zase slabším odvarem Perfect Island. Na miniaturním ostrůvku se můžete zaposlouchat do relaxační hudby a sledovat šplouchání moře, ovšem pohled na palmu odhalí, že roste přímo z mořské hladiny bez jakékoliv součásti pod vodou. I na tom se ukazuje podstata kategorie Gallery Apps.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
To The Homeland a přehrávání hudby s vizualizacemi ve virtuální realitě

Např. u hry To The Homeland se pohybujete v jakémsi zvláštním prostoru, v němž sbíráte mince, životy a přeskakujete přes zdi a překážky. K pohybu stačí otočení hlavou, ke skákání ve hře však potřebujete skutečně skákat i „v reálném světě“. A to je další důvod, který vás ještě více vtáhne do virtuální reality. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sci-fi střílečka a zpravu poklidná jízda na horské dráze...

Free Flighter vám umožní ovládat vesmírnou stíhačku pouze vaší hlavou, úrovně jsou ale náročné na přesné průlety, takže se dosti zapotíte. Rilix VR vám zase zamotá hlavu, pokud se vám dělá špatně na horské dráze. Zpočátku to vypadá nevinně, ovšem jakmile se propadne dráha, začne vám být nevolno. Virtual Music vám ve virtuální realitě ukáže pět druhů vizualizací, které můžete sledovat při poslouchání hudby. A to je jen ukázka bezplatných titulů, u placených jsou hranice posunuty ještě dále.

Internetový prohlížeč, výuka a zábava

Nejdůležitější aplikací pro Gear VR je webový prohlížeč Samsung Internet. Oproti našim dřívějším exkurzím do virtuální reality již bezproblémově přehrává webová 360stupňová videa, takže jej můžete využít pro sledování dalšího tematického obsahu, třeba na YouTube nebo na Facebooku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč Samsung Internet zvládne přehrávat i webová 180 či 360stpuňová videa

Prohlížeč zvládá hlasové vyhledávání, psát ale můžete i na „dotykové“ klávesnici, na výběr jsou i tři úrovně přiblížení či možnost pracovat v oknech. Z naší zkušenosti je největší výhodou právě přehrávání dalších videí, brouzdat jen tak na webu ve virtuální realitě nám moc komfortní nepřišlo. A to ani tehdy, když jsme k vloženému telefonu připojili bezdrátovou klávesnici a bezdrátovou myš, které můžete ve virtuální realitě skutečně využít.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
U prohlížeče počítejte se zadáváním na virtuální klávesnici, hlasitým odposlechem, několika úrovněmi přiblížení a s prací v záložkách

V rámci dostupného obsahu je hojně zastoupena i výuková část, která vám ukáže třeba proudění krve v těle, putování Nomádů, prohlídku vesmírem i oblasti pod mořem. Ze zajímavých titulů můžeme vybrat i aplikaci Notes on Blindness, která vám umožní vcítit se to kůže osob, které jsou částečně slepé nebo mají jiné potíže se zrakem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Notes on Blindness vám ukáže, jak se cítí slepí lidé

Obsahová část zábavy se točí zejména okolo různých dalších videopřehrávačů, které jsou často navázány na specifický obsah, např. aplikace Discovery VR přehrává turistickou tématiku z celého světa. Sketchfab VR vás zase vtáhne do starověkého Říma, k čemuž ještě přidá přítomnost fantastických příšer a ukázku kulturního dědictví. Můžete se tak např. „procházet“ v obrazech, které namaloval Van Gogh.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Sketchfab VR
Další zajímavou aplikací je Speech Center, která je určena zejména pro „trémisty“, kteří mají problém vystupovat na veřejnosti. Po tréninku ve vlastní „kanceláři“ můžete ve virtuální realitě vystoupit před publikem v sále, dokonce si můžete na virtuálním plátně za sebou přepínat slidy vaší prezentace. Aplikace vás dále v angličtině provede úskalími projevů a napoví, jak na to, bez zbytečného stresu.
 
 
Řada aplikací však není úplně jednoznačně zařazena do jedné kategorie, ale třeba hned do několika. I na tom se ukazuje, že virtuální obsah nelze často úplně přesně zaškatulkovat do jednotlivých kategorií. Navíc jsme byli překvapeni mírou kvalitního obsahu, a to dokonce i toho bezplatného, často navíc narazíte na tituly, které nejen, že jednou vyzkoušíte, ale budete je také poměrně často znovu spouštět.

Střílečky, RPG, arkády a horory

Zřejmě největší postupný vývoj zaznamenala kategorie her, kde nezůstalo jen jednoduchých hříček ovladatelných touchpadem, ale přibyly i náročnější tituly, zejména různé detektivní příběhy či RPG, u kterých potřebujete mít připojen herní ovladač. O tom, že gamepad pro hru skutečně potřebujete, se dozvíte z její ikony, případně z detailů před jejím stažením. 

Pokud nepoužijete Samsung Gamepad (dnes jej má již zřídkakdo k dispozici), ale jiný ovladač třetích stran, myslete na to, že mapování tlačítek vždy nemusí být přesně takové, jaké najdete v nastavení hry. Občas se nám také stalo, že akční tlačítko, klíčové pro děj hry, nemělo na gamepadu vůbec žádné mapování, což byl poměrně velký problém.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hackovací hra Darknet a Dodge This určená k odreagování

Ve virtuální realitě se celkem dobře celé spoustě ikonických her, vyzkoušeli jsme si vesmírné střílečky Anshar Wars 2 a Gunjack, hackovací Darknet, hororový Dreadhalls, Temple Run VR známý z telefonů či ikonický Minecraft, který je na platformě Gear hodně žádanou hrou. Na své si přijdou i zájemci o závodní tituly, náročnější RPG, Fantasy žánr s kouzlením zastupuje např. hra Spells. Na výběr je toho ale samozřejmě daleko více, u her však bohužel převládá placený obsah.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Logická hra Hitman Go a zřejmě nejpopulárnější titul pro Gear VR - Minecraft

Druhou stránkou věci je ale samotný herní čas, protože málokdo vydrží hrát ve virtuální realitě dvě hodiny v kuse. Při testování bylo maximem 30 minut, poté jsme potřebovali dát očím trochu oddych. Možná i proto zřejmě uživatelé často raději sáhnou po rychlém odreagování v podobě jednoduchých her, nežli po komplexních řešeních, u kterých by museli strávit hodiny a hodiny...

Stále velký potenciál, čeká se ale na 4K

Nová generace brýlí Gear VR nepřinesla žádnou výraznou revoluci, spíše se snaží vyladit chyby modelu Gear VR Lite. Brýle jsou lehčí, prostornější a také se daleko méně zamlžují. Touchpad je lépe ovladatelný, přibylo další ovládací tlačítko a nový konektor USB-C, který však jde ještě vyměnit za dřívější microUSB.

Obsahu pro virtuální realitu je nyní již celá spousta, ať již placeného nebo bezplatného, což uspokojí začátečníky i náročné uživatele. Oculus také zapracoval na softwaru, takže nyní již nevidíte pouze hvězdičky ale také textové komentáře, které často napoví, zda stojí za to si hru či aplikaci vůbec pořídit.

Zklamáni jsme však z přístupu Oculusu, zejména z pohledu screenování a nahrávání displeje. To je zpřístupněno pouze v omezené míře, a navíc pouze „z jednoho oka“, takže ani v natočených videích není možné zprostředkovat určitý prostorový efekt při hraní. Přitom by stačilo jen tak málo, připravit pro brýle nahrávací software na PC a umožnit jejich propojení s počítačem skrz USB-C konektor. Potenciál brýlí by tím, podle našeho názoru, raketově vzrostl, a kdo ví, možná by šly využít i pro hraní na počítači...

Při delším využívání Gear VR počítejte s tím, že vám na obličeji chvíli zůstane otisk z pěnového polstrování. Virtuální realita navíc nemusí sednout úplně každému, někdo může potřebovat dát očím trochu odpočinout již po deseti minutách hraní. Doporučujeme si proto brýle s předstihem alespoň na chvíli vyzkoušet, např. v brand shopech Samsungu.

Nové Gear VR (SM-R322) se na českém trhu prodávají za 3 499 Kč.

Plusy:

  • větší prostor v brýlích + větší průduchy = menší zamlžování optiky
  • kvalitnější optika, zorné pole se zvýšilo z 95 na 101 stupňů
  • brýle jsou lehčí, na hlavě tolik netíží
  • díky většímu polstrování se příjemněji nosí
  • větší oddělenost čoček, minimální odrazivost z jedné na druhou
  • touchpad už není zapuštěný, takže se konečně pohodlně ovládá
  • cena stejná jako u loňského „bílého“ modelu
  • příprava na modely s konektorem USB-C

Mínusy:

  • USB-C konektor na spodní hraně brýlí neumožňuje spojení s počítačem
  • stále jsme se nedočkali pozičního trackování (tj. např. vyklonění z okna)
  • větší polstrování znamená i více propocený obličej z delšího hraní
  • hrubší rastr - stále totiž čekáme na 4K displeje
  • nelze upravit ostrost na každé čočce zvlášť
  • Gamepad pro nové Gear VR byl zrušen, generické ovladače nefungují na 100%
  • placený obsah na Oculus Storu začíná převládat
  • nezobrazí se žádné varování, ani když stahujete 2GB hry přes mobilní data
  • virtuální realita hodně „ždímá“ baterii
Kapitoly článku

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 5 64GB, Samsung Galaxy Note 7, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active