Operátoři si v příštím týdnu vymění frekvence v GSM. Zákazníci to nepoznají

Trojice tuzemských operátorů O2, T-Mobile a Vodafone provede v příštím týdnu tzv. refarming, tedy výměnu části frekvenčního pásma tak, aby se dalo využívat efektivněji. Pásmo 900 MHz, kde operátoři provozují své nejstarší 2G (GSM), je v dosud „rozdrobené“ podle toho, jak si jej v minulosti postupně jednotliví hráči a jejich předchůdci Eurotel, Paegas a Oskar rozdělovali. Po refarmingu získá každý operátor jedno ucelené pásmo s větší šířkou.

K samotnému přepnutí dojde příští týden v noci z 20. na 21. a v noci z 21 na 22. dubna. Příprava této technické operace probíhala za spolupráce Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a všech tří operátorů již od roku 2018. Realizaci operátoři koordinují i se složkami Integrovaného záchranného systému. Přeladění bude probíhat v nočních hodinách a zákazníci by tak neměli pocítit žádné zásadní negativní dopady na služby (max. v řádech několika desítek sekund).

Klepněte pro větší obrázek
Schéma výměny pásem na 900 MHz. Objem frekvenčních přídělů pro jednotlivé operátory zůstane zachován, pásma ale budou celistvá. 

Kmitočty si vždy bude vzájemně měnit dvojice operátorů, síť třetího bude sloužit jako záložní pro volání na linku 112, pro jejíž dostupnost stačí funkční síť kteréhokoli z mobilních operátorů,“ popisuje Jiří Grund z Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS). Operátoři preventivně doporučují, aby lidé během uvedených dvou nocí v případě nutnosti tísňového volání využívali přednostně linku 112. Ta je z mobilního telefonu dostupná i v případě, že signál sítě, kterou zákazník běžně využívá, není momentálně k dispozici.

Pásmo 900 MHz operátoři už od roku 1996 využívají pro pokrytí sítí 2G/GSM. Postupným přidělováním v čase je pásmo historicky rozdělené do mnoha nesouvislých bloků. Proto se všichni operátoři společně s ČTÚ shodli na nutnosti jejich scelení. To jim v budoucnu po vypnutí starých GSM sítí umožní pásmo efektivněji využívat a nabídnout na něm zákazníkům služby prostřednictvím modernější technologie, např. kapacitnější internetové 4G/5G připojení využívající větší šířku pásma.

Diskuze (8) Další článek: Samsung loni v Česku prodal 900 tisíc smartphonů. Nejoblíbenější byl Galaxy S10e

Témata článku: , , , , , Šířka, GSM, Zak, F +, MHz, Jiří Grund, Oskar, Příští týden, Pásmo, Zákazníci, Paegas, Operátor, Velká šířka