Otravují vás marketingové hovory? Jednoduše je zakažte a budete mít klid

  • Zní to až příliš jednoduše, ale otravná volání omezuje zákon.
  • S podpisem smlouvy jste patrně operátorovi dovolili i marketingová volání.
  • Souhlas ale můžete kdykoliv odvolat.

Otravují vám život nevyžádaná marketingová volání? Obrana existuje, blokaci umožňuje přímo Zákon o elektronických komunikacích (ZoEK). Ten upravuje vedení tzv. účastnických seznamů, ve kterých jsou údaje jako jméno, příjmení, firma, adresa, telefonní číslo, e-mail atd.) a případný údaj o tom, že si účastník nepřeje být kontaktován za účelem marketingu.

Zveřejnění údajů v seznamu předchází souhlas účastníka. Ten zpravidla obsahuje smlouva s operátorem. Takto udělený souhlas můžete opět u operátora kdykoli odvolat, stejně jako můžete kdykoli určit, že si nepřejete být kontaktováni za účelem marketingu.

Pokuty nejsou za pusu

Pokud jste uvedli, že si nepřejete být kontaktováni za účelem marketingu, je každé nevyžádané volání správním deliktem, za který hrozí pokuta do výše 20 milionů korun (spáchá-li ho právnická osoba) nebo až 100 tisíc korun (pokud ho spáchá podnikatel-fyzická osoba).

Telefonní číslo je dle ČTÚ stejně jako třeba jméno, příjmení a adresa považováno za osobní údaj a i na něj se vztahují právní předpisy upravující ochranu osobních údajů. Pokud vám i tak budou volat, obraťte se na Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ, kontakt).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
ČTÚ o reframingu

V březnové monitorovací zprávě tuzemský regulátor uvedl, že u tří síťových operátorů zahájil kontrolu dodržování povinností týkajících se zveřejňování informací o účastnících v účastnických seznamech vyplývajících ze ZoEK.

Diskuze (63) Další článek: YotaPhone 3 přijde v létě. Dvojka dostává novější Android

Témata článku: , , , , Česká aplikace, Adresa, Smlouva, Předpisy, Market, Právní předpis, Klid, Síťový operátor, Vaš, Fyzická osoba, Hovor, A/B, Obrana, Zak, Mark, Právnická osoba, Účastník, Tuzemský regulátor, Osobní údaj, Mít