Paramedik budoucnosti? Dron s defibrilátorem

Až někdo ve vašem okolí náhle dostane srdeční zástavu, jako první k němu s vysokou pravděpodobností nepřijede vůz záchranné služby, ale přiletí dron s defibrilátorem. Jeho operátor vám pak prostřednictvím zabudovaného komunikačního zařízení a videokamery podá přesné instrukce, jak dotyčnému poskytnout první pomoc. Tak popisuje užitečnost svého vynálezu Alec Momont z Technologické univerzity v Delftu a doufá, že se jeho „létající ambulance“ bude do pěti let zachraňovat životy.

Klepněte pro větší obrázek 
Dron-záchranář od Delft University of Technology

 Drony se rozhodly využívat desítky firem i vládních úřadů, ať už k doručování zásilek, filmování okolí nebo k terénnímu průzkumu. Mladého studenta z Holandska však napadlo ještě jedna věc: co takhle udělat z drona paramedika? O pár měsíců později představil záchranářskou hexakoptéru, jejíž akční rádius doletu do jedné minuty zabírá plochu o 12 kilometrech čtverečných.

Zařízení je navigováno podle GPS souřadnic, z nichž odešlo nouzové volání, dron může na místo uhánět rychlostí až sto kilometrů za hodinu. Po přistání se jeho rotory složí a zpřístupní se náklad v podobě defibrilátoru, operátor drona následně zahájí videopřenos a přítomným lidem podá potřebné instrukce, jak postupovat, než dorazí ambulance s trénovanou posádkou.

„Jen 20 procent lidí bez zdravotního tréninku je aktuálně schopno úspěšně použít defibrilátor,“ vysvětluje Momont právě s odkazem na projekt rozmisťování defibrilátorů ve veřejných budovách a prostranstvích. K čemu však umisťovat tyto přístroje na statická místa, když s nimi stačí k postiženému “jen“ doletět? Momont nyní hodlá svůj výtvor podrobit sérii zkoušek doletu, funkčnosti a praktičnosti. Když vše půjde dobře a legislativa dá dronu-záchranáři zelenou, do pěti let by mohlo dojít k prvnímu ostrému letu.

Diskuze (6) Další článek: Konec bílých míst, Britové chtějí národní roaming

Témata článku: , , , Nouzové volání, První pomoc, Ambulance, Dron, Def, Budoucnost, Dolet, Záchranáři,