Podívejte se, jak vidí Samsung chytré město připojené k 5G síti. Senzory budou na každém kroku

Závod o to, kdo jako první spustí komplexně fungující 5G síť začaly na celosvětové úrovni. Výrobci hardwaru, dodavatelé infrastruktury a operátoři se předhánějí v nejrůznějších ukázkách toho, jak by sítě 5G měly v ideálním případě fungovat. A není příliš pochyb, že tomu tak opravdu bude. Otázkou zůstává pouze kdy. Jako nejreálnější se zatím jeví termín druhé poloviny roku 2019, který potvrzují i naši operátoři.

Živé demo Samsungu ukazuje 5G město v praxi. Ukázka je instalovaná v části jihokorejského města Suwon v komplexu, kde má Samsung Electronics své sídlo a skládá se ze tří částí, které mají demonstrovat nejdůležitější vlastnosti a schopnosti sítí páté generace. Samsung využívá středního frekvenčního pásma 3,5 GHz a ultravysokého frekvenčního pásma 28 GHz.

„5G stadion“ ukazuje možnosti výrazně vyšší kapacity sítí nové generace proti stávajícímu LTE. I při velké kumulaci lidí na jedno místo bude možné díky technologii mMIMO (massive Multiple Input Multiple Output) přenášet na každém terminálu (tedy např. smartphonu) velký objem dat a například streamovat video ve vysokém rozlišení.

„5G síťový uzel“ bude základním kamenem chytrých měst. Připojí kamerové systémy, digitální značky a nejrůznější senzory do sítě 5G a vytvoří tak ekosystém, který dokáže monitorovat dopravu, kvalitu ovzduší ve městě a upozorní na hrozící rizika, např. chodce pohybujícího se po dálnici atd. Systém umělé inteligence (AI) bude pracovat s rozpoznáváním obrazu a bude tak náročný jak na výpočetní výkon, tak i na potřebu co nejrychlejší odezvy v síti.

„5G kiosek“ je místo s posílenou konektivitou, kde se každý může připojit k síti a stahovat data vysokou rychlostí. Je to vlastně veřejný hotspot budoucnosti, který by mohl být instalován v centrech měst, v obchodních centrech apod. Samsung dosáhl při testování rychlosti stahování mezi 1 až 3 Gbit/s. Ke stažení půlgigabajtového souboru například stačí, abyste kolem hotspotu projeli v autobusu. Tato místa v budoucnu poslouží třeba i k aktualizaci softwaru autonomních vozidel.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Váš názor Další článek: Nejočekávanější telefon se představí 21. srpna. Tipnete si značku?

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , Vysoká rychlost, Autonomní vozidlo, Stadio, Meš, Frekvenční pásmo, Pátá generace, Vysoké rozlišení, Jak, Input, Živé demo, Nejdůležitější vlastnost, Samsung Electronics, Velký objem, Samsun