O2

Pokuta 4,5 milionu pro O2 za autodokup dat platí, rozhodl Nejvyšší správní soud

  • Nevyžádaná aktivace služby „Obnovení objemu dat“ byla nezákonná
  • O2 dostalo pokutu 4,5 milionu, přestože to mohlo být 20 „mega“
  • Cokoli co vede k tomu, že platíte víc, vás opravňuje smlovu ukončit

Operátor O2 definitivně prohrál spor s ČTÚ týkající se automatické aktivace dodatečných datových balíčků. Všechno to začalo v roce 2015. Po rozhodnutí ČTÚ, které bylo potvrzeno Městským soudem v Praze, přišla na řadu kasační stížnost, Nejvyšší správní soud (NSS) ji však zamítnul. Tím celý spor skončil.

NSS tak potvrdil pokutu 4,5 milionu korun, kterou O2 napařil ČTÚ (maximum je 20 milionů). Operátor se dopustil nekalé obchodní praktiky, jelikož zákazníkům aktivoval službu bez jejich souhlasu s tím, že pokud o ni nemají zájem, musí ji aktivně odmítnout.

Zákazníci měli dostat možnost jít

Navíc šlo o podstatnou změnu smlouvy (byť operátor tvrdil opak) a zákazníci nedostali možnost od smlouvy odstoupit.

„Jakákoli změna smlouvy, která pro účastníka znamená nutnost vydat vyšší finanční obnos, než bylo doposud nutno, je podstatnou změnou zhoršující postavení účastníka,“ judikoval NSS.

O2 tak v daném případě porušilo nejen Zákon o elektronických komunikacích (§ 63 odst. 6), ale i Občanský zákoník (§ 1817 a § 1752).

Co znamená pokuta 4,5 miliónu pro firmu jako je O2? Za rok 2017 vykázal operátor zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) ve výši 10,5 miliardy korun s marží téměř 28 %.

Diskuze (23) Další článek: Britský operátor láká na brzkou premiéru Galaxy S10, Galaxy S10+ a Galaxy S10 E

Témata článku: , , , , , Podstatná změna, Aktivace, Změna smlouvy, Úrok, Souhlas, Elektronická komunikace, Pro +, Aktivace služby, Paragraf, Plát, Objem dat, Kasační stížnost, Městský soud v Praze, EBITDA, Automatická aktivace, Občanský zákoník, Zhoršující postavení, PLA, Celý spor, Nejvyšší správní soud