Přijde 4. operátor z Asie? [analýza]

Koho může zajímat český telekomunikační rybník? Jak vidí ČR investoři? Jakých scénářů se můžeme jako zákazníci dočkat? Otázky, na které hledáme odpovědi.

Jak jsme už v minulosti uvedli, případný 4. operátor nebude mít v ČR na růžích ustláno. Příčin je hned několik. Tou největší překážkou v krátkém období je cena frekvencí, které se budou za několik měsíců dražit. Náklady na jejich pořízení lze odhadovat v řádu jednotek miliard (pokud uvažujeme, že nováček bude stavět LTE a zároveň chce získat minimální blok 2×15 MHz v pásmu 1800 MHz). Další miliardy padnou na stavbu sítě, poplatek za národní roaming, marketing, IT, budovy, zaměstnance, atd.

Tím nechceme říct, že nový operátor nepřijde, jen, že bude muset mít velký vstupní kapitál. Tomuto negativnímu scénáři nahrává i fakt, že nikde nejsou vidět žádní zahraniční pozorovatelé – žádná předsunutá jednotka, která by si přišla obhlídnout podmínky na trhu. Pokud tady nějací pozorovatelé jsou, pak asi hlásí, že trh je rozdělen, přesycen a i když mnozí Češi nadávají, těch aktivních, co by vyrazili dát svému operátorovi výpověď, zase tolik není.

Klepněte pro větší obrázek
Májový deštík s novým operátorem si užijeme nejdříve za tři roky. Pokud přijde, rychleji komerční start nestihne

Než si rozebereme možné scénáře, můžeme spekulovat nad tím, kdo by mohl mít o vstup na český trh zájem. V minulosti se mluvilo o francouzském Orange, svůj zájem také v minulosti deklarovala Penta. To ale bylo v časech, kdy vlastnila U:fona.

Ekonomický deník E15.cz označil za horké kandidáty finanční skupiny PPF, J&T a KKCG. Zajímavější se ovšem jeví výše zmiňovaný Orange. Pomerančový operátor totiž nyní prodal svou rakouskou pobočku společnosti Hutchison Telecoms, která provozuje síť Drei (3). Odhadovaná cena transakce činí přes 30 miliard korun, které by tak Orange mohl teoreticky investovat v ziskovější ČR.

U:fon se přestěhoval na Kypr, asijští tygři si brousí drápy

Jako pravděpodobný se jeví zájem někoho z Asie. Někoho, kdo má dost peněz na expanzi a chce proniknout do Evropy. Shodou náhod se aukce volných frekvencí chystá i na Slovensku, kde jsou k mání rovněž kmitočty 800, 1800 a 2600 MHz. Takže z pohledu „asijských tygrů“ existuje vícero příležitostí pro vstup na starý kontinent. S jistotou víme, že o slovenský trh se zajímá Viettel Group, což je provozovatel největšího vietnamského operátora Viettel Mobile. Bude chtít i do ČR?

Viettel působí ještě v dalších zemích, jmenovitě jde o Haiti, Kambodžu, Mozambik a Peru. Snaží se přitom expandovat na další jihoamerické a africké trhy. Kandidátů, kteří mohou uvažovat nad expanzí do Evropy je v Asii vícero, například jihokorejský SK Telekom, indický Bharti Airtel či japonský NTT DoCoMo. Tím výpis dostatečně finančně silných operátorů z Asie nekončí. Uvidíme, zda se některý do aukce přihlásí. Osobně si myslím, že pokud do ČR přijde 4. operátor, tak právě z Asie.

Klepněte pro větší obrázek
Jiný kraj, jiný mrav. Pokud přijde 4. operátora, dá se sázet na to, že přijde z Asie

Na tomto místě je ovšem třeba podotknout, že i s dostatkem peněz a vůlí „jít do toho“ může dost zájemců ČR ze svých investičních záměrů vyškrtnout kvůli nestabilnímu podnikatelskému prostředí.

ČR pohledem ze zahraničí: bagdádské tržiště

V návrhu podmínek se píše, že ČTÚ si klade za cíl rozvíjet služby elektronických komunikací (přístup k rychlému internetu), vytvářet podmínky pro inovace (superrychlý internet), podporovat hospodářskou soutěž a konečně vytvořit podmínky pro případný vstup dalších subjektů na trh. Jde o rovnici v níž je zatím mnoho neznámých a cest k řešení je hodně.

Mobilní virtuální operátor

  • Mobile Virtual Network Operator (MVNO)
  • Nemá lincenci ani infrastrukturu
  • Má přímý vztah ke koncovému zákazníkovi
  • Poskytuje zákaznické služby, vyúčtování,
    provozní a technické informace pro uživatele
    a nastavení koncových zařízení.
  • Obvykle provádí marketing a prodej
    koncovým zákazníkům.
  • Má vlastní SIM karty, vlastní kód mobilní
    sítě (MNC) a vlastní roamingovou smlouvu.
  • Počet MVNO v ČR: 0

Finální podmínky se navíc mohou a pravděpodobně budou od aktuálního návrhu lišit. Nic to ale nemění na faktu, že při pohledu zvenku může na potencionální zájemce český trh působit jako „divoký západ“ či spíše jako „bagdádské tržiště“. Na druhou stranu, zisky a marže stávajících operátorů jsou lákavé. Jen se zkuste vžít do role investora a zamyslet se nad tím. Kdybyste měli hnow-how a dostatek peněz, šli byste do toho?

Pokud nový operátor přijde, pak nelze jeho komerční start očekávat dříve než v roce 2014. Říkáte si, že je to příliš dlouho? Výsledky aukce ČTÚ definitivně ohlásí na konci letošního roku, dlouhé měsíce bude trvat, než nový operátor zajistí minimálně požadované pokrytí, uzavře potřebné smlouvy a zajistí všechny náležitosti vyplývající z podnikání v telekomunikacích.

Jen pro zajímavost: francouzskému Free Mobile to trvalo dva roky a přípravy ještě déle, jelikož frekvence dostal Free až na druhý pokus.

Můžeme předpokládat, že případný 4. operátor nasadí nižší ceny než konkurence. Jednoduše proto, že bude potřebovat přitáhnout zákazníky a jinak než cenou to nepůjde. Na druhou stranu bude jeho cílem dostat se co nejdříve do černých čísel a pokrýt vstupní investice. Nováček musí mít sofistikovaný obchodní plán, ještě více propracovaný než stávající operátorská trojice. Jejich analytici také počítají.

Změkčí ČTÚ rozvojová kritéria?

Počítají, kolik budou ochotni zaplatit za frekvence, kolik je bude stát naplnění rozvojových kritérií a kolik budou muset dát do marketingových aktivit spojených s prodáváním rychlého internetu. Mimochodem, rozvojová kritéria je jedna z oblastí, kterou budou operátoři pravděpodobně chtít změkčit, alespoň co se týče pokrytí 90 % všech okresů sítěmi LTE do pěti let. Jednoduše proto, že je to krátká doba. Uvidíme, jestli, případně jak moc jim ČTÚ ustoupí.

Klepněte pro větší obrázek
Sítě LTE rozhodně nebudou za hubičku. Otázka je, kolik peněz dovolí zahraniční matky operátorů v ČR investovat

Ptáte se na virtuálního operátora (MVNO)? Ten za současné situace jeví nanejvýš nepravděpodobný, i když ČTÚ v minulosti tvrdil, že by si legálního virtuála na našem trhu přál. Podmínky stanovené v návrhu aukce vzniku MVNO nepřejí, jelikož může vzniknout jen v nově udělených frekvencích a zároveň by neměl jasnou budoucnost. Je to škoda, mnozí tuzemští zákazníci by si ho přáli, stejně jako 4. síťového operátora.

Co od aukce očekáváte vy?

Diskuze (28) Další článek: Samsung Galaxy Pocket: Android do kapsy [preview]

Témata článku: , , , , , , , Operátor, Divoký západ, Tržiště, Free Mobil, Komerční start, Krátká doba, Asie, Telecoms, KKCG, Odhadovaná cena, Mozambik, Pomer, Pomera