Prodej 5G smartphonů v roce 2021 vzroste o 150 %. Hlavně díky novým iPhonům

V letošním roce se má globálně prodat až 250 milionů smartphonů s podporou sítí 5G. Vyplývá to z prognózy výzkumné agentury Strategy Analytics. Růst za letošní rok tak bude 1300 %, a to proto, že loni byly prodeje 5G telefonů spíše symbolické (18 milionů za celý rok 2019).

V příštím roce 2021 prodeje nadále porostou. Hlavním tahounem růstu budou nové iPhony 12 – všechny čtyři modely jsou vybavené 5G konektivitou. Největším odbytištěm pro 5G smartphony budou trhy v Číně a ve Spojených státech. Největšími výrobci, kteří dohromady obstarají dvě třetiny mobilního 5G trhu, bude Samsung, Apple a Huawei.

Nejdále v 5G je domovina Samsungu Jižní Korea, kde je novým typem sítě pokryto prakticky celé území. Pokud nepočítáme malý městský stát Monako, v rámci Evropy je lídrem v 5G Švýcarsko. Masivní rozmach sítí páté generace se očekává ve Spojených státech. Šéf tamního největšího operátora Verizon oznámil na tiskové konferenci Applu u příležitosti představení nových iPhonů 12 rozšíření 5G pokrytí na milimetrových vlnách do 50 amerických měst.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (9) Další článek: OnePlus Buds Z jsou lehoučké bezdráty s odlehčenou cenovkou a „crazy“ barvami

Témata článku: , , , , , , , , , Samsung Apple, SMA, Monako, IPhonům, Pro +, Dík, Jižní Korea, Prodej, Evropa, Verizon