Program Upcycling dá druhý život odloženým telefonům. Třeba mohou vydělávat těžbou Bitcoinu

  • Máte starší telefon který nepoužíváte? Nevyhazujte jej.
  • S projekty UpCycling mu můžete dát nový smysl.
  • Může z něj být třeba herní konzole, kamerový systém či stroj na těžbu Bitcoinu

Co se starým telefonem? Můžete jej recyklovat, ale také může dostat druhý život. Jeden z projektů Samsung C-Labs zvaný Upcycling má jednoduchou myšlenku – proč se telefonu zbavovat jen kvůli pomalému hardwaru? Stačí místo Androidu nahrát speciální software, dát mu speciální úkol a ještě skvěle poslouží!

Samsung prezentoval několik zajímavých využití a přibývat budou další. Se speciálním softwarem tak můžete stařičký Galaxy S3 přeměnit na monitorovací zařízení pro akvárium, které napojíte na různé senzory, takže získáte aktuální přehled o stavu vody, krmiva atd. Jiný projekt mění telefony na mluvící dětské hračky, IoT Hub, kamerový systém, herní konzoli, méně výkonný desktop pro základní úkoly, nebo dokonce cluster na těžbu kryptoměn.

Firma ukázala funkční rig na těžbu Bitcoinu, který vznikl spojením 40 kusů Galaxy S5. Těžba dnes už není pro jedince profitabilní, ovšem Samsung zde demonstruje sílu starších zařízení a modifikace pro jinou kryptoměnu jistě nebude náročná. Telefony jsou proti počítačům měně energeticky náročné a dle testů takový těžební stroj dosahuje lepšího poměru výtěžnost / příkon než některé desktopové procesory.

Projekt Upcycling je ve vývoji, nicméně se brzy plánuje jeho zpřístupnění veřejnosti. Už nyní se však na jeho webových stránkách dozvíte více informací a v budoucnu zde budou ke stažení návody a software na úpravu telefonů.

Hlavní myšlenka projektu Upcycling:

Zdroj: Samsung C Labs (via Motherboard.vice.com)

Diskuze (2) Další článek: Mobily zdražují! Z celého světa nejvíce právě v oblasti, kam spadá i Česko

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , Akvárium, Těžební stroj, Starý telefon, Motherboard Vice, Měna, Desktopový procesor, Speciální software, Dobrý poměr, Pro +, Nový smysl, Telefon, Kamerový systém, Myšlenka,