První custom ROM pro Galaxy Gear [zkušenosti]

Galaxy Gear dostává druhou mízu v podobě Nova Lanucheru, instalací aplikací z Google Play a sdílení internetu přes Bluetooth.

Na fóru XDA Developers se krátce po zahájení prodejů hodinek Galaxy Gear rozpoutala iniciativa na vytvoření custom ROM, která překonává řadu překážek a přináší funkce, které hodinky doposud nemají, nebo vylepšuje stávající funkčnost. Rom nese název Null a přichází s Nova Launcherem, který překryje doposud používaný launcher hodinek - TouchWiz. Jedná se o čistou ROM s Androidem, která disponuje rootem, Bluetooth tetheringem, možnosti instalací vlastní aplikací přímo v hodinkách, možnosti připojení hodinek k PC v režimu MTP a dalšími vylepšeními.

Klady ROM Null:

  • téměř denně aktualizovaná a updatovaná ROM
  • nijak nedotčená stávající funkčnost s Gear Managerem, včetně notifikací
  • sdílení internetu přes Bluetooth
  • možnost instalace aplikací z Google Play
  • podpora zadávání textu na klávesnici
  • Nova Launcher, root
  • natáčení 60sekundových videosekvencí
  • připojení k PC v režimu MTP, možnost přímé výměny dat

Zápory ROM Null:

  • nelze spustit nastavení displeje
  • o něco vyšší spotřeba energie
  • nutnost doinstalace vlastní klávesnice
  • nefungují notifikace aplikací v hodinkách, pouze z telefonu
  • při přeinstalaci aplikací není vidět tlačítko Pokračovat
  • při vypnutí telefonu a hodinek je znovu třeba aktivovat sdílení internetu
  • jazyk se náhodně přepíná mezi češtinou a slověnštinou
  • nefunkční přepnutí na fotoaparát z Galerie

Pokud jste již flashovali některá předešlá zařízení, budete jako doma. Je třeba jen aktivovat vývojářský režim v Nastavení - Informace - Ladit pomocí USB. Pokud položka není vidět, stačí v nabídce O Gear několikrát za sebou poklepat na položku Veze softwaru. Základem nahrání ROM je dlouhé podržení zapínacího tlačítka, tím se hodinky restartují. Jakmile o restartu na displeji informují, je třeba pětkrát stisknout klávesu na boku hodinek. Následně jednou, abyste najeli na položku DOWNLOAD, poté na tři vteřiny podržet a na displeji se již objeví známý Android s popiskem Downloading. Hodinky si připojíme k docku a pak k počítači, počkáme na instalaci ovladačů a pak v aplikaci Odin 3.0.9 v políčku AP zadáme soubor, který je ke stažení na XDA fóru. Po flashi a hodinek a jejich najetí vyberte položku Nova Launcher a stiskněte tlačítko Vždy. Tím se bude vždy spouštět Nova Launcher. Upozorňuji, že výše uvedené odstavce provádíte na vlastní riziko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nova Launcher, na plochy je možno přidat widgety a zkratky na aplikace

Jakmile launcher poprvé najede, jistě je potěšující zprávou, že je v nich k dispozici čeština. V pohotovostním režimu se zobrazuje miniaturní plocha a zástupci čtyř aplikací, mezi nimiž je umístěn vstup do hlavní nabídky. Samotných podploch může být až devět, jedna z nich je vedena jako hlavní. Na všechny je možné umisťovat akce launcheru, zkratky na aplikace a widgety. Na pozadí může být umístěna i animovaná tapeta. Hlavní nabídka soustřeďuje aplikace a widgety, mezi aplikacemi nechybí původní aplikace hodinek i ty, které jste přenesli přes aplikaci Galaxy Gear.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémové nastavení, výběr Bluetooth a sdílení internetu z mobilu přes Bluetooth, to stejné musíte povolit i na mobilním zařízení

Toto spojení funguje i nadále, v Gear Manageru vidíte všechny aplikace nainstalované v telefonu a můžete do něj přidat další tituly. Pokud vám omezení dvaceti aplikací nebude stačit, není nic jednoduššího, než hodinky připojit v režimu MTP a nahrát do nich instalační *.apk soubory vámi vybraných her a aplikací. Notifikace ale fungují jen z telefonu, u nainstalovaných titulů v hodinkách se nezobrazují. Hodinky mají interní paměť 2,23 GB, což jistě pro základní operace bohatě postačí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
V ROM je přítomen Super SU, s podpůrnými aplikacemi můžete odinstalovat cokoliv se vám zlíbí, instalovat aplikace můžete z Google Play i ze správce souborů

Mezi aplikacemi nově přibyl správce souborů, e-mailový klient, režim Rootu a v neposlední řadě galerie, seznam kontaktů, systémové nastavení a Google Play. Základním problémem, se kterým se budete potýkat, je absence možnosti zadávání textu, přes správce souborů si ale můžete nainstalovat jakoukoliv klávesnici chcete, my jsme vyzkoušeli klávesnici z Androidu 4.4, která se při zadávání zobrazuje na polovinu displeje. Moc komfortní to samozřejmě není, ale mít klávesnici v takto vylepšených hodinkách je opravdu nutnost. Znaky zadáváte bříškem prstu, překlepy jsou na tak malém displeji časté, nahradit ji ale můžete např. za klávesnici Slide It, která je větší a píšete u ní tahem prstu. Psaní je pak daleko komfortnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Do hodinek můžete doinstalovat jakoukoliv klávesnici - např. z Androidu 4.4 nebo Slide It, u které píšete tahem prstu. Zobrazení webové stránky v prohlížeči, při přiblížení funguje gesto pinch-zoomu

V původním softwaru není na hodinkách k dispozici internetové připojení, proto jste odkázání na notifikace z telefonu. V této custom ROM však funguje sdílení internetu přes Bluetooth, musíte jej nejprve povolit v telefonu (Nastavení - Připojení - Sdílení přip. a př. akt. bod - sdílení připojení Bluetooth) a poté to stejné podniknout v nastavení Bluetooth v hodinkách, kdy u spárovaného telefonu u miniaturního tlačítka nastavení povolíte sdílení internetu přes Bluetooth. S každým zapnutím telefonu a hodinek tyto položky musíte znovu aktivovat. Aby se to nepletlo, tak nastavení jsou nyní rovnou dvě, zůstalo původní a přibylo nastavení Androidu, odlišíte je jinými ikonami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dotykem dvojice prstů na displej se vyvolá seznam posledních spuštěných aplikací, informace o telefonu v rámci nového systémového nastavení. V ROM fungují i stávající notifikace ve spolupráci s Galaxy Gear, např. potvrzení o doručení a další, které explicitně povolíte

Sdílení internetu můžete využít pro internetový prohlížeč nebo e-mailové účty. Nativní klient si však neporadí s firemním Exchange, ale pouze s freemaily. Správce souborů umožňuje základní souborové operace, při přeinstalaci aplikací přes něj však na displeji není vidět tlačítko pro pokračování, musíte tedy přes Root Uninstaller aplikace nejdříve odinstalovat, aktualizovat napřímo je nelze. ROM přináší i rozšíření délky nahrávaných videí, nově je možné natáčet až 60sekundové sekvence.

V systému funguje rotace displeje, je možné upravit vzhled launcheru v nastavení, stejně tak chování různých prvků GUI. Plusem jsou i časté updaty ROM, od 7. listopadu, kdy byla uveřejněna první verze ROM je k dnešnímu datu k dispozici už 11 verzí. Zatím nejaktuálnější verzí je Null 10.1. Více informací o ROM a další uživatelské zkušenosti můžete najít v tomto vlákně na fóru XDA Developers.

 

Diskuze (21) Další článek: Nokia Refocus: Zaostřujte až po vyfocení [video]

Témata článku: Samsung, , , , Nastavení - Bluetooth, Nastavení bluetooth, Zkušenost, Základní operace, Základní soubor, Známý android, Základní opera, Nova Launcher, Galaxy Gear, Pro +, Dvojice prstů, Gear, ROM, GAL, Custom ROM, Instalační apk,