Qi jako standard mobilního bezdrátového dobíjení. Konkurenční Powermat vstupuje do aliance

Svět mobilních technologií bude zase o něco přehlednější. Do aliance WPC (Wireless Power Consortium) sdružující subjekty, které spolupracují na vývoji a implementaci bezdrátového dobíjení Qi do mobilních zařízení, vstoupil i izraelský Powermat, jenž dosud prosazoval vlastní standard pod značkou PMA.

Většina smartphonů s bezdrátovým dobíjením i příslušenství dostupné v Evropě podporuje Qi, najdou se ale i univerzálové, např. Samsung, kteří si rozumí s PMA. Rozlišování obou technologií (Qi vs. PMA) už do budoucna nebude třeba, protože jednotným standardem se má podle portálu The Verge stát právě rozšířenější a tedy i úspěšnější Qi.

Šušká se, že celou bitvu mezi Izraelci a nadnárodním konsorciem sídlícím ve Spojených státech rozhodl až Apple, který se roky nedokázal „rozhoupat“ k přijetí jakékoli technologie bezdrátového dobíjení do iPhonů. V poslední generaci padla volba právě na Qi, a tím snahy o prosazení PMA víceméně skončily. Pro zákazníka je to dobrá zpráva, protože ekvivalentem pro technologii bezdrátového dobíjení bude nadále pouze jediná značka – Qi.

Demo bezdrátového rezonančního dobíjení od konsorcia WPC:

Diskuze (1) Další článek: Stahujte novou olympijskou aplikaci. Budete mít informace na dosah ruky

Témata článku: , , , , , , , , , Evropa, VST, Jediná značka, STAN, Dobíjení, Mobilní technologie, Dobrá zpráva, Poslední generace, Bezdrátové dobíjení, Jednotný standard, Prosazení, Spojené státy, Standard, Jak, MOBI, WPC,