Samsung chystá The Next Gear. Známe podrobnosti

Samsung zpřístupnil SDK pro nepředstavené kruhové hodinky, které se rázem stalo studnicí informací. Co vše o „neznámých“ hodinkách víme?

O kruhových hodinkách Samsungu pod označením Orbis se hovoří již od doby před březnovým veletrhem MWC v Barceloně. Právě zde se čekalo, že Samsung opět představí novou generaci hodinek, jak to činil již předtím, vždy na veletrzích MWC a IFA. Nakonec se tak nestalo a hodinky neznáme ani teď, víme však alespoň to, že se budou jmenovat Gear A, a že pro ně již vývojáři mohou vytvářet hry a aplikace, aby byly dostupné ke stažení již při vstupu hodinek na trh. A právě vývojářské nástroje nám dají představu o tom, jak budou hodinky vybaveny po hardwarové stránce nebo také to, jak se budou ovládat.

Předběžný přístup pro neznámé hodinky

Samsung na předběžný přístup k novému SDK pro hodinky lákal již koncem dubna. Vypadalo to, že předběžný přístup bude umožněn všem, kteří o to požádají, a žádost patřičně podloží, ovšem nestalo se tak. Nové SDK je opět distribuováno pouze v úzkém kruhu vybraných subjektů, ovšem i přesto se na veřejnost dostaly některé základní informace.

Klepněte pro větší obrázek
První specifikace Gear A se dozvídáme z rozdílové tabulky hodinek řady Gear

Kruhové hodinky Samsungu budou mít displej s rozlišením 360 × 360 pixelů, jemnost má být z hodinek řady Gear největší, 305 PPI. The Next Gear budou k dispozici pouze ve 2G variantě (SIM bude sloužit pro volání a pro data) s Wi-Fi, ze specifikací můžeme vypíchnout podporu GPS, dle nechybí podpora magnetického senzoru, snímače tlaku, senzoru srdečního tepu, gyroskopu a akcelerometru. Stejně jako u Gear S bude chybět fotoaparát i infraport k ovládání televize, navíc se musíme rozloučit s čidlem okolního osvětlení a také se senzorem UV záření.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hodinky budete moci ovládat prstem nebo otočným prstencem, který v aplikací supluje horizontální i vertikální rolování

Hodinky poběží na poslední revizi Tizenu s označením 2.3.1, např. zatím poslední hodinky Samsungu, Gear S, zůstávají na Tizenu 2.2.4.1. Samotné kruhové prostředí bude využívat výhod otočného prstence, který bude umístěn po obvodu displeje. Jeho otáčením budete v základu přecházet mezi veškerými domovskými obrazovkami, v listovacích seznamech bude dále suplovat posouvání prstem, přičemž vám u hrany displeje ukáže variantu „scroll baru“, který bude posupně objíždět po jeho obvodu. Kolečko budete moci využít i místo horizontálního procházení v telefonním seznamu a v dalších podporovaných aplikacích.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Otáčením prstence budete moci např. přibližovat fotografie nebo listovat v telefonním seznamu

Otáčením prstence půjde listovat v telefonním seznamu při filtraci podle písmen, nastavovat hlasitost, přibližovat obrázky v Galerii či nastavovat číselné hodnoty, např. pro časovač nebo budík. Hodinky budou moci být připojeny přes Bluetooth k sluchátkům, přes které půjde vyřizovat hovory. V opačném případě budete moci s hodinkami volat jen přes hlasitý odposlech. Na displeji se budou zobrazovat notifikace z aplikací nainstalovaných v připojeném smartphonu, uživatel bude moci notifikaci odmítnout nebo ji otevřít na displeji telefonu. 

Klepněte pro větší obrázek
Rozvržení domovských obrazovek bude obdobné jako u Gear S. Vpravo budou vybrané karty, vlevo poté notifikace

Samsung představí hodinky Gear A na zářijovém veletrhu IFA v Berlíně po boku tabletofonu Galaxy Note 5. V Galerii se však již teď můžete podívat na screenshoty z emulátoru hodinek, které ukazují vzhled různých systémových obrazovek.

Galerie screenshotů:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka s hodinami, hudební přehrávač, S Health a informace o počasí

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prohlížení fotografií a zobrazení nepřečteného E-mailu

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výběr data, nastavení budíku, ukázání notifikace na displeji připojeného telefonu a záznam zvuku

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekNastavení intervalu displeje a slušná konektivita - Bluetooth, Wi-Fi i mobilní data (avšak zřejmě pouze přes EDGE)

 

Zdroj: Sammobile, Tizen Experts

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Váš názor Další článek: Samsung investuje 14 miliard dolarů do výroby továren na čipy

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 5 64GB, Hlasitý odposlech, Sam, The Next, Podrobnost, NEX, Gear, Magnetic senzor, Předběžný přístup, Samsun, První specifikace, Slušná konektivita