Samsung Dive: ohlídejte své chytré Samsungy

Samsung provozuje online službu, která ohlídá váše smartphony. Jmenuje se Samsung Dive a váš telefon může na dálku zamknout nebo zcela vymazat.

Samsung provozuje pro velkou část portfolia běžící na Androidu a Badě službu, která má majitele chránit před zcizením nebo zneužitím dat v jeho telefonu. Samsung Dive díky vzdálenému ovládání nabízí možnost zablokovat ztracené nebo zcizené mobilní zařízení a vymazat z něj na dálku data. Pomocí funkce „Najít moje mobilní zařízení “ také můžete ztracené či odcizené mobilní zařízení lokalizovat.

Klepněte pro větší obrázek
Všechny aktuálně podporované modely ve službě Samsung Dive. Abychom předešli případným dotazům - jiné telefony opravdu podporovány nejsou.

Samsung Dive je vlastně obdobou služeb, které už nějakou dobu fungují u konkurence: HTC chrání své mobily na portálu HTCsense.com, Apple má obdobnou aplikaci Find my iPhone. Portál Samsung Dive je otevřený již od poloviny roku 2011, sám jsem jej hned ve svých začátcích několikrát zkoumal a zkoušel propojit se Samsungem Galaxy S, který byl vedle badovského Samsungu Wave, jediným podporovaným Androidem. Nikdy jsem však neuspěl, protože lokalizování telefonu nebylo pro české uživatele podporováno. S příchodem Galaxy S II se ale na webu Samsung Dive v červenci 2011 objevila nová verze webové aplikace, která již začala plně fungovat. Do roku 2012 pak Samsung Dive vstoupil s podporou širokého portfolia zařízení. 

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prozvánění na dálku, souhlas o sběru dat není pro Samsung Dive důležitý, v liště je ikonka, která se tváří jako všelicos, jen ne jako vzdálené ovládání. Stejnou informace dostanete i po vysunutí lišty. Telefon je zamčen, do zprávy můžete přidat i vlastní text, telefon odblokujete PIN kódem, který jste zadali na webu.

Abyste mohli využívat funkci „Najít moje mobilní zařízení“, je nejprve třeba vytvořit účet Samsung Account. A to buď na webu, nebo přímo v mobilu. Jakmile máte hotovo, je třeba se přihlásit v telefonu pod volbou Nastavení -> Informace o poloze a zabezpečení na kartě Najít můj telefon. Nás zajímá položka Vzdálené funkce (nebo její ekvivalent Dálkové ovládání), její zaškrtnutí ale musíte potvrdit vaším uživatelským jménem a heslem, poté se telefon do služby zaregistruje a přihlásí. Každá změna zaškrtnutí je vázána na vaše heslo, takže si jej pečlivě zapamatujte. Tím je nastavení ze strany telefonu hotovo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všechny přístroje, které jste používali, jsou zobrazeny v jednotném zobrazení, které může mít i několik stran. Jakmile vyberete telefon, uvidíte tuto obrazovku.

Na webu Samsungdive.com se poté stačí přihlásit a objevíte se na stejné obrazovce, jako na okolních screenshotech. Hned první volbou je lokalizace mobilního telefonu na Google mapě. Jakmile volbu aktivujete, na vašem telefonu se automaticky zapne GPS a ve stavovém řádku proběhne ikona znázorňující připojování k serveru ohledně updatu firmwaru nebo vzdálené synchronizace (to proto, aby spojení vypadalo nenápadně). Bohužel, to ale nejde tak hladce, pokud nemáte povoleno automatické anonymní shromažďování dat o poloze, telefon se vás dotáže, zdali jej chcete povolit a to už je přeci jenom trochu podezřelé. I když ale uživatel nabídku stornuje, telefon se přesto zobrazí na mapě. Pokud však shromažďování máte povoleno, dokážete ztracený nebo odcizený telefon poměrně snadno lokalizovat i bez vyvolání podezření. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lokalizace telefonu na mapě, prozvonění telefonu na dálku.

Sledovat můžete i pohyb zařízení a to rovných 12 hodin v patnáctiminutových intervalech, výsledky se opět průběžně zobrazují na mapě. Jestliže přístroj ztratíte a bojíte se o možné zneužití dat, můžete jej na dálku zamknout. Můžete si vybrat, jakou zprávu na telefonu nastavíte a také heslo pro odblokování. Doplňkovou funkcí je volba jednoho čísla, na které se půjde v zamčeném stavu dovolat. Na stejné číslo pak přijde zpráva o tom, že si člověk vložil jinou SIM do vašeho přístroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uzamknutí telefonu na dálku - bude potřeba vámi zadaný PIN, aby telefon šel odemknout.

Pokud si telefon doma někde založíte a nebude jej moci najít, můžete si jej nechat prozvonit. V těch nejkrajnějších případech si můžete nechat zařízení na dálku celé vymazat. To platí především pro ty, kteří v telefonu mají nějaké citlivé údaje a bojí se jejich možného zveřejnění v případě ztráty nebo krádeže zařízení. Tímto se ale smaže veškeré nastavení a tedy přestane být aktivní přenos mezi telefonem a webovým portálem Samsung Dive (tj. ztratíte kontrolu nad vaším ztraceným telefonem), takže na to pozor. V nabídce dále najdeme možnost přesměrování hovorů a zpráv, můžete si nastavit na které čísla mají být hovory, v případě ztráty telefonu, přesměrovávány. Poslední možností, kterou webový portál skýtá, je zobrazení protokolu hovorů. U některých modelů ještě můžete na dálku využít odemknutí telefonu, to kdyby jste jej zamknuli znakem a neuměli si na něj vzpomenout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zobrazení protokolu volání, odemknutí zařízení na dálku funguje jen u některých přístrojů.

Samozřejmě nic není bezchybné, a tak i u služby Samsung Dive můžeme najít nějaké nedodělky. Telefon pro vzdálené ovládání potřebuje připojení k internetu. Věřím sice, že většina uživatelů tohoto modelu má neomezený datový tarif, nebo alespoň používá Wi-Fi, ale stačí vypnout režim datové sítě a telefon se pro webovou službu stane neviditelný. Potenciální nálezce se může z provázanosti účtů vyvléci i přehráním firmwaru různými neoficiálními cestami.

Kliček by se nejspíš dalo najít více, ale hlavní je to, že služba existuje a funguje i na našem území. Se službou Samsung Dive se se smartphony od Samsungu nebudete cítit sice úplně neohroženě, ale rozhodně bezpečněji, než kdybyste službu nepoužívali. V případě ztráty telefonu se vyplatí hlavně rychle zareagovat, čímž můžete překvapit zloděje i nepoctivého nálezce.

Už vám služba Samsung Dive zachránila váš mobilní telefon? Jak? Podělte se s námi v diskusi pod článkem.

Diskuze (12) Další článek: Seven Days to Play: Google zlevnil špičkové aplikace na 9 Kč

Témata článku: Samsung, , , , , Apple iPhone 4GB, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Div, Samsung Account, Ztracený telefon, Sam, Stejné číslo, Samsun, Chytré, Nálezce, Neoficiální cesta, Najít můj telefon,